自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\\0苦,將來

原帖由 11B 於 16-08-11 發表
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
果d富養,某程度上都係父母鐘意話花錢既生活者

珍珠宮

Pulmma 發表於 16-8-11 13:57
我見過巴士上有個初小男仔發晒巔, 又打又鬧個父母, 發爛炸咁鬧父母唔要搭巴士, 一定要搭的士

...
係呀, 我上次都見過, 係街既巴士站旁, 一個高小既男仔, 不停打佢阿媽(真係拳打腳踢果隻), 大喊大叫 "我要搭的士! 我要搭的士! 我要搭的士! 我要搭的士!" 無限LOOP, 佢阿媽就只係輕聲細語咁話巴士好快黎, 去到屋企門口等等.......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

11B 發表於 16-8-11 13:26
以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...

介紹你睇本書,其實一直所謂的富養,並不是指物質上的

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Pulmma 發表於 16-8-11 13:57
我見過巴士上有個初小男仔發晒巔, 又打又鬧個父母, 發爛炸咁鬧父母唔要搭巴士, 一定要搭的士

...
一次已經發爛, 可想而知, 他朝父母提供唔到咁既生活環境, 小朋友會點

大宅

回覆樓主:

我同意要富養女哩個道理。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
識一個8x後既朋友仔, 佢初小時已經拎住100蚊零用錢黎洗, 到中學家道中落, 接受唔到現實, 唔認老豆

BOLOOIL    發表於 16-8-11 15:53

珍珠宮

mulan1985 發表於 16-8-11 13:57
以前嘅標準
富養=心靈修養,品格及智慧
窮養=肯拼博,克苦,能承擔
係呀, 係我理解係男仔要比佢歷練下, 女仔就要比多D心靈上既關心, 品格上既要求(其實我覺得仔女都要), 但唔知點解而家會變成係好似虐待個仔(只買最平既用品), 同不停買野比個女, 寵到上天先叫窮養仔富養女......
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

ivycwl 發表於 16-8-11 14:03
睇下點為之富養,
但其實一年2,3次旅行.
一個月2,3次HIGH TEA依D....
同意, 呢個年代去旅行已經唔同以前"遊阜", 平左好多, 平民化左好多. 以前普通藍領唔敢入酒店食野, 而家一次半次都食得起既.
主要係普及左, D人識野左.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:富養小孩

我吾富吾窮,不嬲教2個仔,應使則使,一年去1-2次旅行,純粹觀光

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我富養我個女, 係心靈上的富足。 去旅行, 佢肯同我住11人民幣一個床位都冇投訴我

pomanlife    發表於 16-8-11 14:25

公爵府

eva1320 發表於 16-8-11 14:13
介紹你睇本書,其實一直所謂的富養,並不是指物質上的

禁止訪問

公爵府

之前聽人講話富養姐係帶個女見識多D,試多D,唔洗大個左好似大郷里咁,小小野小小誘惑就易比人氹/扼左去(唔知岩唔岩)

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\\0苦,將來

原帖由 11B 於 16-08-11 發表
自己不富,唔會富養仔女……

水晶宮

看樓主的case,他們只是中產,但過的不止中產的生活,也沒有積穀防飢,更沒有向子女灌輸正確的價值觀,孩子已經是P4,都有10歲,應該明白家中的環境,父母也應該如實告知家庭的實況,讓孩子明白什麼叫好境不常,應該與父母共渡時艱,而不是只懂怨這怨那,這不是富養小孩的問題,是平日有否為孩子建立正確的價值觀問題。

milk323    發表於 16-8-15 18:18

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Pulmma 發表於 16-8-11 14:17
我富養我個女, 係心靈上的富足。 去旅行, 佢肯同我住11人民幣一個床位都冇投訴我

...

內陸嗰D?重有11人仔一個床位?我上次去韶關都加到25人仔
唔好點評我,電話睇唔到點評

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

小寶貝兒 發表於 16-8-11 14:15
係呀, 係我理解係男仔要比佢歷練下, 女仔就要比多D心靈上既關心, 品格上既要求(其實我覺得仔女都要), 但唔 ...

所以話時代變,由修養變成物質。。。。

小寶貝兒    發表於 16-8-11 15:50
唔好點評我,電話睇唔到點評

珍珠宮

以前啲人話窮養男孩,等佢哋捱得\0苦,將來有骨氣同氣量去擔大旗。富養女,等佢哋慣咗食好用好,將來唔會揀 ...
父母比一套正確既價值觀小朋友好緊要. 你食開Haggen dazs雪糕好難叫佢轉食NESTLE.

翡翠宮

回覆樓主:

唔止富養,我個friend話要供多層樓留番比仔大個住,仲要買埋n種儲蓄基金,連退休基金都準備埋比個仔....個仔得10歲咋朋友唔係大富大貴,都係中產....

珍珠宮

我富唔起

首頁
12345...9

尾頁

跳至