自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

見到會買,以前佐敦(龍堡斜對面)有間 shop,次次經過都會買啲野,手作品/朱古力/咖啡 ...
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

子爵府

點解大財團嘅貨平d , 只係因為scale 問題同埋佢地欺壓農民,壓到個價勁低去買原材料。但其實農民應該賺嘅唔止咁少,先有fair trade 喱樣野出現。唔係放個logo fair trade 就想賺多你幾十蚊。正如打工仔俾人壓低人工一樣,你付出遠低於你應得回報。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔會理,好用,對品牌有信心,就照買

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

另怕會有假野,類似有機,所以都係信品牌,如jm所介紹既馬莎野

大宅

引用:以前05年黃耀明宣傳公平貿易時知道,因為當

原帖由 happybebebe 於 16-08-30 發表
以前05年黃耀明宣傳公平貿易時知道,因為當時WTO喺香港開會,引起坊間不少討論,但我都不會主動買,因為只 ...
如果唔係講開公平貿易, 我根本無聽過, 亦都留意到街上有呢類產品買。。。。。。我真見識少

大宅

回覆:大家知唔知咩叫 \"公平貿易\" 呀

如果唔係同事講開公平貿易, 我根本無聽過, 亦都無留意到街上有呢類產品買。。。。。。我真見識少

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我認知係直接向農民或製造者買,唔需要透過超市,商人等等做貿易,因為中間人抽好多佣。
近嘅例如直接到本地農場同農墟買菜,不經過百x,一x等商店去買。
starbuck同馬莎嗰啲我就唔多信

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多年前已經知,多數響咖啡,咖啡豆,朱古力等出現,其他產品都有但我唔多會買到。

男爵府

如果有我都會買
大家喜歡到嘅iherb裏頭都有fair trade嘅嘢

子爵府

引用:點解大財團嘅貨平d , 只係因為scale 問題同

原帖由 little06 於 16-08-30 發表
點解大財團嘅貨平d , 只係因為scale 問題同埋佢地欺壓農民,壓到個價勁低去買原材料。但其實農民應該賺嘅唔 ...
其實唔係太明, 既然冇咗大財團既中間利益, 點解d貨仲會貴d?

複式洋房

唔會刻意去買
但有啲 products 既 quality 我覺得高過大企業

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

原先我都覺得「公平貿易」個理念確係唔錯,好想支持一下,但發現所有產品價格都比一般牌子貴.........原來「公平」e兩個字唔係對我e類草根C9講嘅!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

唔會

珍珠宮

happybebebe 發表於 16-8-30 23:47
我認知係直接向農民或製造者買,唔需要透過超市,商人等等做貿易,因為中間人抽好多佣。
近嘅例如直接到本 ...

公平貿易產品係要經過官方機構認證先會有個trademark, 同埋雖然大部分公平產品係有機亦唔等如有機即係公平貿易, 所以m&s賣嗰啲真係公平貿易產品, 唔係話自己貼個trademark就係:

http://www.fairtradehk.org/fairentreprise/fairtrade-logo/

其實香港有個組織叫香港公平貿易聯盟喺本地推動fairtrade已經好多年, 不過始終比一般牌子貴所以仍然未成主流

侯爵府

Jumama24 發表於 16-8-30 17:11
1時時, 唔平

同有機食品一樣,可以賣貴d

子爵府

衰竇 發表於 16-8-30 17:02
如題???
JM們, 你們會唔會專登去買一D "公平貿易" 嘅產品架???

我支持fair trade, 更正確我支持本地生產農作物,a k a貼近有機/永繼環保概念最好。
我明可能貴過好多無限制産品,但食落肚係自己受,濫開發同苛刻薄生產者,最後爛環境(經濟+生活)攤子咪我地子女受?大陸污染氾濫、熱經濟但脆弱得不堪一擊,點解呢?仲有能力點解唔做理性選擇?
對唔參加fair trade嘅公司,我係可選擇下會reject.

子爵府

cheung2000 發表於 16-8-31 01:01
公平貿易產品係要經過官方機構認證先會有個trademark, 同埋雖然大部分公平產品係有機亦唔等如有機即係公平 ...

對,隨口話係提價gimmick,其實對fair trade未認識。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

一時時,如個啲唔多用或可用好耐既,而財政可接受既就會,否則都係唔會,因為價錢真係都要貴太多

男爵府

回覆樓主:

羊毛出在羊身上,即係叫消費者比多啲

首頁

尾頁

跳至