想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

thanks, gemine~

噢~~原來都唔一定day14排卵.....
我本身cycle好長, 平時最短day20排卵, 最遲day29都試過.

我食完藥第2日就用d仔check住喇, 依3日都係淺線, 未有分泌, 不過左邊卵巢位間唔中有痛下.

可能加緊油~所以扯住痛啦. 希望星期4去照超時仲未排, 卵子夠大夠靚啦~~

原文章由 gemine 於 08-12-2 08:19 發表

我食排卵葯個個月就day 17先排卵, 冇食個個月就day 21先排卵, 都好遲下, 你最好用紅D日日check住, 咁就唔會錯過排卵既日子, 我冇食葯個個月係日日check住架, 所以唔係人人都係m後14日就會排卵, 如果跟本都唔知幾時 ...

複式洋房

原文章由 wishlybb 於 08-12-2 11:25 發表
thanks, gemine~

噢~~原來都唔一定day14排卵.....
我本身cycle好長, 平時最短day20排卵, 最遲day29都試過.

我食完藥第2日就用d仔check住喇, 依3日都係淺線, 未有分泌, 不過左邊卵巢位間唔中有痛下.

可能加緊油~所 ...

加油呀, 放鬆啲, 記著唔好食咁多凍野, 燉下雞酒飲下, 對身體有益架! 祝福你都早日Bingo!!!

等待驗證會員

gemine, 多謝你咁詳細嘅回覆.

我今個cycle day 2食排卵藥(每日兩粒 x 5 days), day 12返去照u/s, 卵泡有18~19mm, 醫生話唔錯, 大概day 14 & 15左下腹好痛, 可能卵巢做緊野. day 15係低溫, 不過我day 12, 17 & 19才有dodo, 我覺得我個今個月未必得, 因為紅d未試過深粗到同對照線一樣.

戒口我未完全戒到十足, 凍飲(檸檬茶)間唔中都有飲, 生冷野就冇咩食. 我覺得你真係好有恆心, 樣樣都做得好好.

祝你同bb一切順利, 好好享受這10個月, 迎接你人生另一新階段.

原文章由 gemine 於 08-12-1 21:05 發表

我只係食左一個cycle, 唔係醫生建議既, 因為食左葯左邊卵巢太痛, 醫生話因為卵巢不停咁製造卵子, 所以會痛, 佢咁講吓, 所以我停左葯, 諗住再下一個月再食, 點知bingo左!

體溫 :
Day 1 36.42,
Day 2 36.48,
Day ...

複式洋房

原文章由 Karli 於 08-12-2 11:52 發表
gemine, 多謝你咁詳細嘅回覆.

我今個cycle day 2食排卵藥(每日兩粒 x 5 days), day 12返去照u/s, 卵泡有18~19mm, 醫生話唔錯, 大概day 14 & 15左下腹好痛, 可能卵巢做緊野. day 15係低溫, 不過我day 12, 17 & 19才 ...

唔駛客氣, 我將我自己知既話比各位知, 希望幫到各位!! ^^
多謝您呀Karli, 你都要繼續努力, 記著見到兩條深粗線之12小時後do do呀, 醫生教我咁樣先Bingo架, 真係忍下口, 介左啲凍野, 因為子宮唔得溫暖, 就算著到床, 卵子係無法長大架, 加油呀!!

等待驗證會員

hi.. 請問dr tay 係唔係好好架? 我都想睇呀~ 努力左一年有多都未有消息... 麻煩有無好醫生介紹呀? 最好唔好太貴啦!!! 真係多謝晒喇!!!
原帖由 大眼珠 於 08-12-1 16:41 發表
請問最近一次睇 dr tay 睇左幾 $ ?

早日 bingo

男爵府

gemine恭喜晒!!!
我去年都有食2個月排卵藥但都吾中,我都發覺左邊卵巢會好痛,個肚會谷谷地,加上個胸十份脹痛,於時我停了西藥,改食中藥調理及助孕,第一個月就中了.
[em:3 :]

大宅

我都係食第一個CYCLE排卵丸就BINGO左,�過小X左╴當時DAY17紅D係有深粗的╴好準!

原帖由 gemine 於 08-12-2 12:05 發表

唔駛客氣, 我將我自己知既話比各位知, 希望幫到各位!! ^^
多謝您呀Karli, 你都要繼續努力, 記著見到兩條深粗線之12小時後do do呀, 醫生教我咁樣先Bingo架, 真係忍下口, 介左啲凍野, 因為子宮唔得溫暖, 就算著到床 ...

大宅

我食咗3個cycle都未得呀...
其實連續食6個cycle,中既機會大唔大呢?

大宅

我都係食咗三個cycle排卵藥仲未中呀!

洋房

我都係第一次食排egg藥就中左, 當時鬼死咁開心, 以為自己咁幸運, 點知唔夠三個月就小 x 左 ..

依家又要從頭黎過..唔好意意, 我想問你地講果d "紅 d" 係咩野黎架 ? 屈人寺 or manning 係唔係有得賣架 ? 正確的貨品名稱係咩野呀 ?

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我一直都period唔準, period由37-70日都try過, 有次去同事介紹既婦科e生, 佢聽完我個case便話俾排卵藥我食, 叫我唔好浪費時間等wor.....

啱啱月頭period完病咗個幾星期, 所以都唔敢食, 驚真係好彩會病病下有咗.....

不過我有d奇怪, 個e 生淨係聽完我講既situation, 咩都無check, 就叫我食排卵藥, c6叫我唔好食住, 睇多幾個月先wor.....

我係由今年年頭開始同c6努力家.....

大宅

應該要照左╴睇下有否瘤先可以食,如不╴會刺激個瘤。

原帖由 WaKy 於 09-2-19 16:50 發表
我一直都period唔準, period由37-70日都try過, 有次去同事介紹既婦科e生, 佢聽完我個case便話俾排卵藥我食, 叫我唔好浪費時間等wor.....

啱啱月頭period完病咗個幾星期, 所以都唔敢食, 驚真係好彩會病病下有咗..... ...

洋房

我上次睇婦科...我同醫生講我過去一月check左自己無排過卵...醫生就開左排卵藥比我...不過我同老公商量過...最後都係決定左唔食...
我d period都係唔準...試過半年無黎...又試過一個月黎2次...
點都好啦...祝妳早日bingo

原帖由 WaKy 於 09-2-19 16:50 發表

啱啱月頭period完病咗個幾星期, 所以都唔敢食, 驚真係好彩會病病下有咗..... ...

等待驗證會員

我period一直都唔準架~20日又試過,連50日都試過,睇左4、5個婦科,中醫都睇過3個,努力左成年都未有聲氣,後尾聽朋友勸,決定入醫院做個婦檢,點知抽血驗到"乳激素"超高,醫生話可能關腦下垂體(掌管荷爾蒙)事,建議我做左個磁力共震,一照發覺生左粒好似芝麻咁細既粒粒,搞到荷爾蒙唔正常,排唔到卵呀!!!!!醫生話其實好多女人都有咁既case,明顯既病徵係(一)period週期不穩定(二)乳頭會有分泌物,而我就中左病徵(一),不過食藥控制就ok喇!建議period超唔穩定既姊妹,下次睇婦科時問下有關呢方面既問題啦!!! 希望妳地唔會好似我咁唔好彩啦!!! 上個月覆診,"乳激素"已經正常返,亦重新努力中!!!
原帖由 ilovecorgi 於 09-2-19 21:42 發表
我上次睇婦科...我同醫生講我過去一月check左自己無排過卵...醫生就開左排卵藥比我...不過我同老公商量過...最後都係決定左唔食...
我d period都係唔準...試過半年無黎...又試過一個月黎2次...
點都好啦...祝妳早日b ...

洋房

咁係唔係唔洗開刀架?
原帖由 mclk719 於 09-2-19 22:19 發表
我period一直都唔準架~20日又試過,連50日都試過,睇左4、5個婦科,中醫都睇過3個,努力左成年都未有聲氣,後尾聽朋友勸,決定入醫院做個婦檢,點知抽血驗到"乳激素"超高,醫生話可能關腦下垂體(掌管荷爾蒙)事,建議我做左個 ...

大宅

乳激素高係唔需要開刀, 只要食藥就得啦, 我都係咁, 不過係有埋第二個象徵, 不過食咗降乳激素藥就有番排卵, 第二個cycle就連排卵藥一齊食就bingo咗. 但今次try咗第10個cycle了, 食咗3個cycle排卵藥都唔得, 睇嚟下個星期睇西e, 應該要食埋降乳激素藥先得喇(因為我check到今次乳激素只係略高, e生唔建議我食住)

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 橫濱女 於 09-2-19 21:18 發表
應該要照左╴睇下有否瘤先可以食,如不╴會刺激個瘤。

可能我同佢講過上年年頭我照過超聲波啦!

不過我都覺得佢未check過就俾我食,好似怪怪地,所以唔敢食呀...

等待驗證會員

我都覺得呢個病好煩呀!!! 祝妳早日bingo啦! ^^
原帖由 MaMaTracy 於 09-2-20 09:54 發表
乳激素高係唔需要開刀, 只要食藥就得啦, 我都係咁, 不過係有埋第二個象徵, 不過食咗降乳激素藥就有番排卵, 第二個cycle就連排卵藥一齊食就bingo咗. 但今次try咗第10個cycle了, 食咗3個cycle排卵藥都唔得, 睇 ...

大宅

希望大家一齊bingo!!!
原帖由 mclk719 於 09-2-20 15:27 發表
我都覺得呢個病好煩呀!!! 祝妳早日bingo啦! ^^

首頁

尾頁

跳至