自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

唉..如果真係倫到自己.咁就慘喇..唯有返屋企做c9啦

男爵府

我公司d人手岩岩好 所以唔會炒人 好彩

男爵府

原文章由 tiggertigger 於 08-11-18 11:28 發表
唉~~ 我家姐就係尋日大笨象的受害者。

做左10幾年... 好彩我地性格開朗.. 當放下假先囉。

報紙講得岩 炒人真係無原因嫁

做左10幾年都炒???!!!
嚟個銀行真係無良心.
但我之前去旺角那間分店....佢地有好多新仔喎

複式洋房

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

公司乘機炒左D舊人, 請新人慳番好多福利, 人工又唔駛咁多

原文章由 mrsdoh 於 08-11-18 12:19 發表

嚟個銀行真係無良心.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我間公司深圳部昨日炒咗10個,我都好驚,如果HK部執埋就要返屋企湊仔啦!
雖然好想湊仔,但層樓仲未供完,亞仔下年就要返K1,開支好大!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 jamieconnie 於 08-11-18 11:57 發表
有呀,局長咪叫我地5折支薪幫雇主囉

好慘, 減人工好過炒...

不過 ~ 班高官係咪都應該 5折支薪呢 ??? .. 她講得出, 自己應該支持o架.... :;pppp:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好似玩緊掉手巾咁,唔知會唔會到自己,人心徨徨。

男爵府

原文章由 kitbebe 於 08-11-18 12:23 發表
公司乘機炒左D舊人, 請新人慳番好多福利, 人工又唔駛咁多

而且新人的薪水仲平D .
HK好多失業大軍.

大宅

原文章由 mrsdoh 於 08-11-18 12:19 發表

嚟個銀行真係無良心.

原先大家都以為唔會炒佢地呢班人,因為分行都要d熟手呀!
全部新仔做野咪慢哂..

點知真係搵佢地呢d level既人開刀,大家都好突然呀!!

所以根本唔知為乜野嫁~~ 新仔平嘛.. 但佢地舊既一批都唔見得好好福利呢

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

但減人工都係死,一家既開支要應付,最慘係我女連學費減免都無,要交足,如果真係減半屋都無得住

原文章由 happymbb 於 08-11-18 12:30 發表

好慘, 減人工好過炒...

不過 ~ 班高官係咪都應該 5折支薪呢 ??? .. 她講得出, 自己應該支持o架.... :;pppp:

男爵府

原文章由 tiggertigger 於 08-11-18 12:37 發表

原先大家都以為唔會炒佢地呢班人,因為分行都要d熟手呀!
全部新仔做野咪慢哂..

點知真係搵佢地呢d level既人開刀,大家都好突然呀!!

所以根本唔知為乜野嫁~~ 新仔平嘛.. 但佢地舊既一批都唔見得好好福利呢

D大公司好無良心, 完全無社會責任可言.
錢就佢地賺晒, 有事時候就推晒落D馬仔度.
請新人唔係唔好, 不過真係好多野新人唔識, 到時只會得罪晒D客.

我前陣子去旺角果間HSBC, 入到去一睇個樣就知好多係新仔好驚青的樣.
其中一位幫我開A/C, 乜都唔講清楚, 好多野又講漏比我聽, 不過又無走去投訴, 費時又害多一個人失業.
可能我嚟D小市民就會用返新仔嚟service, 如果係大客仔就會用返舊人去service

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

雖然我公司講明唔炒人.而且我岩岩有左更加唔擔心,不過真係見到日日新聞都話炒人,真係好唔開心.又怕d家人比人炒,仲要就過年,都唔知香港會變成點..唉..

男爵府

好媽媽勳章

冇辦法, 見步行步 mouth:

子爵府

收到風公司要CUT人~ 不過未知CUT邊個 而家個個等派彩, D大大粒就密密開會

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

正苦都無我地小市民
D 公司係咁倒閉.
咁多人失業, 無一個方案幫D 失業被裁既人
由得D 大公司 係咁裁係咁裁.
叫人5折 支薪 個果 正PK.
你叫佢試下5折出糧哇. 肯定第1個反對.
D 費人高官淨係講費話.. 個個月10幾20 萬月薪
佢地5折都唔駛死.. 佢地之前都搵落大把
我地呢D 小市民, 得萬鬆D. 有D 得數千..
點5折. 點減薪..

減左薪 但 D 物價又不斷咁標升..
一罐 罐頭 午餐肉 都要 19-20元..
豆豉鯪魚都 22元罐..

呢D 罐頭 以前 係屋企 無咩錢. 窮既時候食.
以家變左 有錢人先可以食既罐頭..

社會越黎越悲哀.
以前無野做. 都話係屋企 穿下胶花.. 車下野..

以家無野做, 搵唔到工. 只可以等運到. 同D 黑仔運鬥長命..

首頁

尾頁

跳至