跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

tcm1018 發表於 16-10-9 00:27
係喇,可能真係個個吾同,個仔堅持話無問過普通話,但其實個個考d野咁吾同,咪吾係好公平囉!真係講彩數, ...

會不會只係普通話/廣東話唔同呢?
英文我問過幾個同學都係一樣的。
之前聽簡介會記得校長說過會用普通話答中文的會加分,所以事前叫過佢如果讀書或字卡可嘗試講普通話,不過我小朋友堅持話老師也是說普通話的,所以佢就講普通話。

別墅

睇来真系好难啊,D小朋友又唔系记得好清楚,唔知道具体问左D咩问题,真系有D担心 了

大宅

Mchacha 發表於 16-10-9 00:37
會不會只係普通話/廣東話唔同呢?
英文我問過幾個同學都係一樣的。
之前聽簡介會記得校長說過會用普通話答 ...

咁真係好難喎,我小朋友話個老師係用廣東話叫佢讀一次黎聽,佢廣東話問,好自然會用廣東話答啦

男爵府

我個女都係呢間房, 佢話有老師問左想用國語定廣東話先, 佢個組只有2人用普通話,其它都選廣東話
咁選左普通話嘅有分加我就唔知了

公爵府

回覆樓主:

我囡是舊年考的,佢話老師首先會問佢地,用廣東話 or 普通話 or 英文,然後就會跟唔同的老師入課室。

男爵府

回樓主,簡介會話1st in 20%, 2nd in 20%, 家長10%,academic performance 20%, conduct 10%, 兄姐在讀又表現好10%,另有20%我忘記了。仔話係老師問佢用咩答(廣/普),英文一定有。

大宅

hoho1119 發表於 16-10-9 20:29
回樓主,簡介會話1st in 20%, 2nd in 20%, 家長10%,academic performance 20%, conduct 10%, 兄姐在讀又表 ...

還有10%是All round development. 應該是看看小朋友我portfolio 有沒有多元均衡發展

大宅

問家長個5分鐘呢?問來問去都係有咩優點同缺點.....

大宅

同埋18號出RESULT,如果好彩有OFFER,係咪11月個自行就無得睇RESULT?

大宅

Queeniebaby 發表於 16-10-10 00:55
同埋18號出RESULT,如果好彩有OFFER,係咪11月個自行就無得睇RESULT?

Yes.註冊圓玄便會簽放棄自行派位確認書

大宅

Queeniebaby 發表於 16-10-10 00:54
問家長個5分鐘呢?問來問去都係有咩優點同缺點.....

我都係。。。不停追問小朋友有乜缺點

大宅

Mchacha 發表於 16-10-10 01:13
Yes.註冊圓玄便會簽放棄自行派位確認書
其他直資都特登11月尾先注冊,等家長甘心d,等唔到自行result,有小小心態,寧願佢俾waiting, 等我出埋自行,再叩返入去會甘心d

大宅

fonglaikuen1314 發表於 16-10-10 01:28
我都係。。。不停追問小朋友有乜缺點
最後有問,呢區有另外的直資學校,你覺得有咩分別

大宅

Queeniebaby 發表於 16-10-10 12:04
其他直資都特登11月尾先注冊,等家長甘心d,等唔到自行result,有小小心態,寧願佢俾waiting, 等我出埋自行 ...

我不是考了很多間直資,唔知其他幾時,但李小和圓小都是自行放榜前,神校陳守仁之類就知道是自行後,因為要過三關,而且我相信大部份考得陳守仁既都唔會旨在津校offer.
我覺得接受左直資offer放棄番津校都好合理,大家都受政府資助,機會總不能獨佔。
或許像我這種15分人仕,要係自行派位獲得學位是無乜可能!

複式洋房

my kid said just have several sentences about a frog,writing english and chinese name, no maths

that's all!

hope ok la

大宅

Queeniebaby 發表於 16-10-10 12:04
其他直資都特登11月尾先注冊,等家長甘心d,等唔到自行result,有小小心態,寧願佢俾waiting, 等我出埋自行 ...

如果呢間收,我都會甘心放棄自行呀!我自行有20分,應該大機會收,不過想讀呢間多d !
我覺得佢早出通知仲好,可能有好多人收左都未必會註冊,可能有位留俾d waiting!

大宅

回覆 Mchacha 的帖子

個次校長又話唔需要交portfolio, 我諗呢10分係加比係大型比賽拎到獎既學生

大宅

bobo_2014 發表於 16-10-10 22:13
回覆 Mchacha 的帖子

個次校長又話唔需要交portfolio, 我諗呢10分係加比係大型比賽拎到獎既學生 ...

我都不肯定,但報名時的確可以upload附加文件。而10%又講係all round development,所以估咋。
曾經聽朋友說Cambridge 考15盾等等都是有用,不知道是否真的。

男爵府

回覆 hoho1119 的帖子

今年有500幾人入第二輪比簡介會校長講既約400多, 我相信首輪有好多人滿分所以第二輪表現稍差一點都好難入到, 真係好難玩

男爵府

上年,前年我識人一張cert 都無,都入到, 不過個小朋友係有補下習。但今年真係太多人,可能有不同。

首頁
12345...9

尾頁

跳至