自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

試過一次唔太飽, 但都唔駛返去再吔嘢咁囉

次次都夠飽架

男爵府

原文章由 daniel44 於 08-11-25 07:55 發表
通常去 d所謂貴價酒店就吾飽

YS.
D貴酒店真係價格唔飽. 好睇唔好食, 樣樣菜少到可憐, 基本上一人一條菜, 一人1-2片乳豬的份量, 亦都唔覺得特別好食mouth:

子爵府

BK Milk勳章

我仲以為主人家見通常去飲食到尾都剩好多又要打包, 唔想浪費食物, 所以刻意叫酒樓將d份量預少添

水晶宮

yes, but only once
in TST YMCA wedding lai ge
really small 份量
after that, all the ppl ( friend ) , need go out for eat

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 kidcute 於 08-11-25 09:48 發表
我仲以為主人家見通常去飲食到尾都剩好多又要打包, 唔想浪費食物, 所以刻意叫酒樓將d份量預少添

有d人咁訂酒席架,(問個廳可以開到盡係幾多圍,假如10圍,咁佢就訂8圍,但帖就照派10圍人數,預左有人唔來架,萬一有9圍人就用8圍的送分一圍出來law,好過你訂10圍點知又唔夠人數開,咁有多個圍就要搵日食架啦.)
<br><br>

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 chinatea 於 08-11-25 10:04 發表

有d人咁訂酒席架,(問個廳可以開到盡係幾多圍,假如10圍,咁佢就訂8圍,但帖就照派10圍人數,預左有人唔來架,萬一有9圍人就用8圍的送分一圍出來law,好過你訂10圍點知又唔夠人數開,咁有多個圍就要搵日食架啦.) ...

咁...收錢係收8圍 定9圍?
如果收9圍錢,間酒樓咪賺到笑

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有邊次去飲, 會食得飽

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 kidcute 於 08-11-25 10:12 發表

咁...收錢係收8圍 定9圍?
如果收9圍錢,間酒樓咪賺到笑

酒樓一般d料都會預多小小,咁魚都要比一整條你架啦,咁伙計都要執多枱野架啦,酒樓又點會唔收9圍錢呀....你比小d貼士都黑面啦.

你開唔哂d圍數佢地都收埋錢架,最多係通知佢幾時食埋者.
<br><br>

複式洋房

係呀...

d 餸其實都無成碟咁係我地面前出現過,係 d waiter 將一碗碗既野食分比我地。條魚每人分得兩啖,我懷疑係分比多過一圍...

咁,酒店咪好著數?我諗佢地可以煮少 3 成...

原文章由 mrsdoh 於 08-11-25 09:42 發表

YS.
D貴酒店真係價格唔飽. 好睇唔好食, 樣樣菜少到可憐, 基本上一人一條菜, 一人1-2片乳豬的份量, 亦都唔覺得特別好食mouth:
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

原文章由 BigBigB 於 08-11-24 20:48 發表
如題...

我就試過,去酒店,係出名既,好豪華架,不過 d 餸份量好少,一人一碟仔,夾埋應該無酒樓咁大碟,半碟就有。

係唔係酒店就係咁?不過我去過一 d 又唔係咁... ...

樓主,你是否去春夏秋冬飲呀,我上星期先去果到飲完,

直情好似無食過野落肚噤的.好似仲話要幾萬蚊一圍添.

男爵府

我試過兩次食唔飽, 直頭唔覺有野食過,

第一次, 幾年前, 公司有個男同事結婚, 當然不論親疏, 個個同事都有請帖la, 而可能佢又估唔到咁多同事會出席, 到結婚當晚, 我坐個圍足足坐左15個人, 其中14個係後生男人, 新郎冇理我地, 冇打算開多圍(同事巳佔左三圍, 三圍都係迫爆), 到最後每次待應一放低碟, 大家就一窩風咁搶住"甲", 隻碟唔c一分鐘清哂d食物, 仲要有煙出緊, 你話幾誇張mouth:

第二次係上個星期日, 間酒樓好勁唔掂, 4圍枱先一個待應, 冇service冇換碟冇添drink, 仲要到左10點9先剛來第五碟菜, 由於回家路遠, 佢一放低第五碟菜我就走左lu, 食齊咁多碟, 我唸冇12點都唔c走

男爵府

原文章由 1928mickey 於 08-11-25 10:14 發表
有邊次去飲, 會食得飽

me 2 , 搞到我次次都走第2場食宵夜!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

通常越豪華赿食唔飽,因為D錢用晒係D排場!正一,好睇唔好食!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

以前得我,老公同個仔3個都還ok飽,但自從個女大咗可以跟埋我地去飲之後,我就無一次食得飽啦,原因係我會第一時間照顧咗個女食嘢先,等到個女食完,我已經無咩可以食,最衰係我家個兩個男人從來都唔會理我食咗未,佢地兩個食完只會坐喺度撩牙、搓肚、吹水,次次都要我發火,但今次鬧完,下次又係咁,所以而家無論係去飲定出街食飯,我都會一路餵一路攞嘢放喺自己隻碟度。

水晶宮

有一次去唔記得尖東某酒店飲, 係每碟都係由waiter 一碟碟咁分俾每一個人, 飲宴過後, 我地圍內走去旺角食雲吞麵

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

酒店 食裝修~食格局~食service~
唔係食飽你架~

珍珠宮

講起酒店.. 上次去皇帝開心飲.. d野食物好一般乍, 焗響螺最多係洋蔥... 因未食到單尾就要返歸, 所以真係好唔飽.. 仲想去買麥當當忝, 你地講得岩, 唔上檯既送菜, 打哂斧頭都唔知..

首頁

尾頁

跳至