興趣嗜好

跳至

首頁
12345...10

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

琥珀宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

我都岩岩買左450d+50mm f1.8, 但點先可以影得背影曚的呢?係咪要戶外加有太陽光, 如果用手動咁快門要set幾多呢?我想問咩叫做live view? 我係超新手黎架, 請各位指教

大宅

KnN 你兩個仔女真係好可愛!

複式洋房

因為有朋友話50mm f/1.8成色唔夠靚, 同唔夠wide會令構圖冇咁好。所以我都想睇吓d 相板。 我主要係用來影BB的!

成色唔夠靚? 吓 ..............mouth:

叫你朋友睇下 KNN 之相板.

當然, 買左唔 guarantee 影到相板既水準

洋房

50mm F1.8 少少意見

其實唔洗一千大元有大光圈,係好抵玩既,初學者最好不過。不過玩玩下我 recommend 50mm F1.4,因為d 質數會差好遠,通常我用支 F1.4 光圈唔會開盡,最大只會用到 F2.0,再大光圈就會唔好sharp,相比之下,支F1.8 最大去到 2.8 以上先至會 sharp。不過 1.4 同1.8 價錢已經差好多。

講到最靚,一定係 F1.2 (both 50mm / 80mm) 不過講緊既係天價。Anyway, 作為一個初學者,我覺得 1.8 都好ok, 如果用得好已經可以影到靚相,不過因為 focus 慢,所以影靜態野會好少少,影動態小朋友就會有少少困難。

別墅

好媽媽勳章

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Pekklesiu 於 08-12-5 16:04 發表
頭果三幅構圖好靚

多謝 構圖方面我還要好好學習....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 wongkel 於 08-12-8 13:58 發表
其實唔洗一千大元有大光圈,係好抵玩既,初學者最好不過。不過玩玩下我 recommend 50mm F1.4,因為d 質數會差好遠,通常我用支 F1.4 光圈唔會開盡,最大只會用到 F2.0,再大光圈就會唔好sharp,相比之下,支F1.8 最大去到 2.8 以上先 ...

唔洗一千大元有大光圈,係好抵玩既...... 同意!

當初我都有想買50mm F1.4,但始終 1.4 同1.8 價錢差一截,買支平平地玩下先 ......
但我現在已經想換 1.4 喇, 點算呢? mouth:

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jaysonmama 於 08-12-11 12:30 PM 發表

唔洗一千大元有大光圈,係好抵玩既...... 同意!

當初我都有想買50mm F1.4,但始終 1.4 同1.8 價錢差一截,買支平平地玩下先 ......
但我現在已經想換 1.4 喇, 點算呢? mouth: ...

買喇!

大宅

試玩其他焦距大光圈囉!
到時你更加想換枝1.4。哈哈哈!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 KnN 於 08-12-11 21:29 發表

買喇!

今日比朋友話, "咁你一早唔使買1.8啦" 佢仲話不如讓支24-105比我 mouth:

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 madmaclau 於 08-12-11 21:47 發表
試玩其他焦距大光圈囉!
到時你更加想換枝1.4。哈哈哈!

你意思35/2 ?
其實, 我當初用定焦唔係好慣, 因為無得扭個鏡 , 而且要行前行後.....

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jaysonmama 於 08-12-12 12:14 AM 發表

你意思35/2 ?
其實, 我當初用定焦唔係好慣, 因為無得扭個鏡 , 而且要行前行後.....

慣左就好好用, 我初初影老公唔比買鏡, 一枝50 f1.8 mount 左9個月無除過落黎..... 跟全就慣左用定焦...

大宅

定焦係就係冇咁方便,有時可能限死左構圖角度,但係一睇啲色 (我講緊枝135L ) 真係啞晒!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KnN 於 08-12-12 09:32 發表

慣左就好好用, 我初初影老公唔比買鏡, 一枝50 f1.8 mount 左9個月無除過落黎..... 跟全就慣左用定焦...

唔怪之得你咁多50.8 相啦....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 madmaclau 於 08-12-12 09:38 發表
定焦係就係冇咁方便,有時可能限死左構圖角度,但係一睇啲色 (我講緊枝135L ) 真係啞晒!

你講色呀... 試下 24-70/2.8 呀....
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原文章由 Simar 於 08-12-12 12:38 發表

你講色呀... 試下 24-70/2.8 呀....

唔睇住喇!等我供完枝135L先。費事中毒。解毒會令荷包有難架!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 Simar 於 08-12-12 12:37 PM 發表

唔怪之得你咁多50.8 相啦....

係呀, 都過萬嫁

男爵府

醒目開學勳章

係啦, 我本來都想買, 而家睇完d相. . .仲想買. ..

知唔知支鏡二手大約幾錢呀??

原文章由 幸福 於 08-11-26 21:52 發表
係呀我都越來越愛呀 ~ ~ 自從買左呢枝鏡, 真係好鍾意. 攪到我冷落左原本套裝機果枝呀 ~

複式洋房

我係初學者, 無買kit lens, 反而買左支50mm 1.4, 細細支, 輕身(我好concern個重量, 因為同個仔出親街已經好大袋, 唔想再加重負擔). 最初都有爭扎買1.8定1.4, 不過朋友提我呢2支鏡除左光圈唔外, 本物既物料都唔同, 1.4點解咁貴因為佢比1.8多左幾塊鏡(好似2塊), 影出來會sharp d. 同埋我試過用大光圈(紅圈鏡)影出來真係唔同d.....一分錢一分貨!

首頁
12345...10

尾頁

跳至