懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我淨係吸笑氣都唔覺得好痛....
入咗醫院1個鐘多啲就生咗喇....

複式洋房

我都好驚痛痛下痾左s出來,那會好有無地自容的感覺..唔知到生會不會?

大宅

原文章由 我老公是龜 於 08-12-3 16:19 發表
我都好驚痛痛下痾左s出來,那會好有無地自容的感覺..唔知到生會不會?

入院果陣會幫係放便架嘛, 就算放唔淨生果陣必左d出黎, 醫生/姑娘都見慣不怪啦.

大宅

o, 咁架?!?

原文章由 ecec 於 08-12-3 16:35 發表

入院果陣會幫係放便架嘛, 就算放唔淨生果陣必左d出黎, 醫生/姑娘都見慣不怪啦.

子爵府

我第一胎時3度打止痛針,但我覺得完全冇用,都係痛到想死
第二胎,醫生話我會開得好快,即好快可以生得,SO叫我唔好打止痛針,因為打完之後如果BB3-4 HOURS之內出世,BB的呼吸會唔好,AND要打解藥架。

複式洋房

我個B都已經9個月, 但係E個經歷仍然好清晰

1. 生之前個刻真係想超級勁想痾 (去大)
-如果 feel 到想去大時要即時叫護士, 按求救鈡, 因為咁樣即表示亞B 要出黎, 但如果開唔夠度數就要忍, 要忍住唔準痾.

2.
越痛就越大.

3.
成個下身都會痛, 尤其係條腰, 個時要公老又搥又按, 全程佢隻手冇停過, 到生完之後佢隻手攞唔到重嘢!

4.
最重要係吸"笑"氣, 呼吸法只不過係開始M痛時用, 因為一痛你連點呼吸都唔記得.

生完縺針都要吸"笑"氣, 因為縺針都會痛.

希望以上經驗可以幫到你!!
祝你生一個肥肥健康B!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 ecec 於 08-12-3 16:35 發表

係呀,d姑娘都唔會嬲嫁,放心啦~~

我係催生嘅,9點入產房,醫生穿水,一路到10點幾已經好痛(痛到透唔到氣同暈暈地),打咗止痛針都唔得,跟住問姑娘可唔可以做無痛,佢幫我check,已經開到6度,但因為我一痛嘅時間血壓升得好緊要,所以都可以做無痛。跟住就可以休息吓,瞓吓(呢個時候係知道下半身有痛,但係好似block咗咁,唔會真係痛)

一路去到夜晚8點,開到10度,要減無痛藥份,等多兩個鐘,等到自己feel到幾時大痛就可以用力生(係痛到叫自己唔好諗,快d用力生,知道剪咗會陰但唔覺痛),但係阿仔太大隻(4.4kg),所以最終都要用產鉗,仲要去手術室聯針~~

生嘅時候會有好多姑娘入黎幫手同幫妳打氣,會抬起妳對腳,會按住妳個肚,幫妳用力生,所以我生嘅時候好似有成十幾人睇住我生~~

呀~~我係响瑪麗生嘅,d醫生同姑娘都好好人,唔好擔心,祝順利!

首頁

尾頁

跳至