自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

waiii08 發表於 16-11-15 04:37
好吖,我搵下資料先,唔該你

兒童齒科專科是用淺層麻醉,程度是剛好夠瞓覺,自己呼吸唔使插喉,全程有麻醉師在塲,7年前菲臘幫阿囝杜牙根入院做全麻收50蚊日,最後我揀咗見兒童齒科埋單要一萬。

大宅

回覆樓主:

我3歲小朋友已經試過兩次全身麻醉正牙。 不過我在兒科牙醫到做,有麻醉師,都幾routine的。 政府我不知道了。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

樓主唔洗咁驚,我女4歲半時整牙都係全麻,有個麻醉師全程監擦住的。麻醉師比氣佢聞數5秒訓著左,做完後拍下佢就醒。你問清楚d係咪有麻醉師?

半麻的話咁細個一定驚同郁,大家博鬥未必做得成,而且咪仲更加有心理影響以後唔去睇牙醫。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

想當年,細仔又係跌親隻門牙
壞死了,問個D醫生佢地都話咁細個如果要整就要全身麻醉
我唔想囉,覺得風儉太大
跟住再問多幾個醫生,話如果冇乜唔舒服,食到野等佢地大少少
冇咁驚先至去局部麻醉整甩佢
咁我都等到佢K3先攪番好,而家再出番隻新牙啦

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

4歳⋯⋯又真係唔可以令佢完全唔郁

真係會要全身麻醉架,朋友小朋友試過

之前我哋都有懷疑,不過結果係好嘅
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

琥珀宮

引用:小朋友撞到+上面中間4隻牙齒撞到斜左向入,

原帖由 waiii08 於 16-11-14 發表
小朋友撞到 上面中間4隻牙齒撞到斜左向入,即時睇急症 政府牙科話要局部麻醉將d牙齒移位整反好,但小朋友比 ...
小朋友在做小手術,多數要全麻,我囡三四歲做過鼻腔,我覺得對記憶力有少少影響,但真有需要就無辦法。危險性應該不高,不用擔心

子爵府

有麻醉膏,搽左落牙肉先再打針就唔痛

伯爵府

唔洗放大全身麻醉嘅影響。醫生叫得你做,唔會有好大風險。全麻唔係咁多人講到咁得人驚的。有需要都要做咗佢。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

唔洗擔心,我仔四歲多時試過全身麻醉補牙。如果是一些需時長
啲嘅治療,唔麻醉唔得,因小朋友郁來郁去好危險。

珍珠宮

好媽媽勳章

我仔仔5歲幾割包皮都要全身麻醉, 唔覺有後遺症.

子爵府

我個囡4.5 yrs 嗰陣喺私家牙醫整過, 補牙6 隻, 2 隻杜牙根, 套牙, 洗牙 ... 全身麻醉做咗2.5 yrs 鐘... 因為無可能叫一個小朋友咁樣忍痛... 大人都唔得, 何況咁細... 唔整又唔得, 痛架麻 .. 埋單 4 萬

我自己唔覺佢有咩問題, 依家讀書好好呀 , 頭 3 名呀 ..
問題係有無需要做.. 你可以搵個兒童牙科再 check 一下, 睇吓佢點講

子爵府

之前我小朋友去驗眼,視光師提醒小朋友4歲前好唔全身麻醉,如果唔係可能影響對眼

男爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

我脫智慧齒打麻醉針都要打三個位,小朋友會唔會乖乖咁比醫生打針先?

醫生講得要全麻,麻醉藥份量必定有計算過先安排去做。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我仔九歲 , 剛剛起牙科保健做完局部麻醉,要打針嗰隻去剝走多生齒 。我都曾經了解過私人診所和政府定到做法。

樓主你有冇比較過私家牙醫係點做呀. 其實係咁嘅, 喺政府度做呢你得兩個選擇 , 一係打針麻醉 , 一係就全身麻醉. 打針麻醉係真係痛,我仔咁大佢都話好痛下,不過佢就勇敢接受到囉 . 所以我估 四歲 做打針麻醉, 係有幾大難度.

私家 就可以有唔同嘅方法 去令佢 打針時唔痛, 例如 聞氣,先令佢冇乜知覺 ,跟住先做麻醉 。所以小朋友 就冇咁辛苦囉。

去私家做 起碼都萬萬聲, 咁睇下你想唔想用錢買個舒服畀佢囉。

大宅

kiko_mami 發表於 16-11-15 00:59
焗部麻醉打針落牙肉小朋友痛就會爭札,唔通搵幾個護士禁住佢夾硬黎定中途放棄話做唔到?仲有佢呢世都會有陰 ...

我係大人都想選全身麻醉

男爵府

你要搞清楚係sedation 定 anesthesia?

據我所和,小孩整牙應該只是sedation 令佢瞓著,再在口腔局部麻醉。係不會有壞影響。

如果你唔做,牙根牙腳壞咗就大件事。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

阿仔咁細個都試過全身麻醉整牙,醫生試過就咁整,但阿仔太細,個口唔可以 keep 住開口咁耐,最後先考慮全身麻醉。全身麻醉係唔想嫁喇!睇吓有無其他方法,無嘅時候都要接受。

阿仔喺私家兒童齒科做嘅~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ebhaaoff 發表於 16-11-15 11:23
我係大人都想選全身麻醉

果支針都幾難頂,我唔怕痛都覺得辛苦
感激遇上你~

大宅

kiko_mami 發表於 16-11-15 15:30
果支針都幾難頂,我唔怕痛都覺得辛苦

你指打落牙肉嗰支?係點咖?唸起都超驚

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ebhaaoff 發表於 16-11-15 15:35
你指打落牙肉嗰支?係點咖?唸起都超驚
係丫,佢唔會打死一個位,係附近拮幾次,一拮落去痛之餘打藥入去感覺比蟻咬好唔舒服
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至