自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ivycwl 發表於 16-11-15 23:01
係。依度d人完全不接受現實。。。。冇飯開都叫你生咗先
冇計啦,呢度係媽媽大晒架嘛

水晶宮

未有唔會考慮生第三胎!如已經有咗就唯有唔讀私幼,請工人啦!60歲嫲嫲湊一個都辛苦啦,肯幫你地湊兩個已經好好,三個冇可能吧

水晶宮

回覆樓主:

我會現實地諗經濟是否可以,假使小朋友讀學卷K之外請人湊係可以既就生,否則冇得諗。

男爵府

orangejuice2007 發表於 16-11-15 22:22
2個仲好細3歲仔同15個月女~無請工人~嬤嬤60幾歲全職湊,哥哥翻緊N,嬤嬤知道後話好難湊,好辛苦~即不支 ...

你而家幾多個月?

伯爵府

回覆樓主:

有左,就生喇。

水晶宮

vivibabyvivi 發表於 16-11-15 22:57
你喺度問十個十個都叫你生,咩天賜呀緣份呀平有平養呀人地想生都冇得生呀。。。 ...

養既唔係自己嘛⋯⋯
阿麻可以點支持、支持唔住了。
湊兩個無工人、真心佩服、要生就要自己計數做取捨、唔好讀私幼、要再慳慳慳、大果兩個都要全日n但收費都唔平,阿麻照顧一家你地一家五口只係煮飯洗衫都做死、一定要有人幫手、佢冧左就仲大穫

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

ivycwl 發表於 16-11-15 23:01
係。依度d人完全不接受現實。。。。冇飯開都叫你生咗先
又唔洗佢地養,我叫人生夠一打都得樓主,建議你計清楚條數,諗好小朋友既生活品質,再諗下自己心理狀況,同老公認真傾好先做決定

公爵府

回覆:orangejuice2007 的帖子

如果開飯都有問題就梗係冇可能要,但你原本諗住俾大仔讀私幼,即係經濟唔係緊張得咁交關。唔好讀私幼,其他再慳啲,請工人或part time幫手。
始終係一條生命,自己仔女,唔要可能成世都會罪疚感。

複式洋房

我覺得要諗長遠d... 到讀小學時,三個一齊測驗,考試,三個一齊交書薄費,買校服,再大d出街食飯,一家五口一人一個餐...
其實兩個已經唔簡單,仲未計課外活動或者補習費...
當然依家大前提要諗點湊啦!坦白講自己一湊三都搞唔掂,更何況一個老人家,請姐姐都可以解決到暫時,但若果工人唔生性用唔耐又要換又洗萬幾蚊... 呢d就係現實!

珍珠宮

orangejuice2007 發表於 16-11-15 22:22
2個仲好細3歲仔同15個月女~無請工人~嬤嬤60幾歲全職湊,哥哥翻緊N,嬤嬤知道後話好難湊,好辛苦~即不支 ...

嘩!一個湊2個己好辛苦啦. 點湊多個呀!

伯爵府

回覆:母親的抉擇之第三胎

我不會叫人墮胎,只會叫你一定要做結紮

RTHK903    發表於 16-11-16 12:01
luvkaka    發表於 16-11-16 10:47
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

如讀學卷學校及負擔得到請工人幫手的, 生! 否則......唯有向現實低頭!
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

唔讀私幼讀有學卷既再請工人。

識好多讀到書既都不是讀私幼

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

不讀私幼,請工人,我也有3個,加油
[img align=right][/img]

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我當時就係諗住2仔都將返埋學之際發現有第3胎,明白係好矛盾,但我唔知你幾周,但我發現時已10周,因當時一直人奶同未有m,感覺異常去驗先知有左,我去照先知10周,當年好記得已見晒手腳,仲郁郁下同我say hi咁,我地當時都諗左好耐好耐,究竟要唔要,夫妻關係亦差過一排,因為老公唔想,覺辛苦,我明,因我係ftm,佢1個養全家又要供樓等等。。。最後我都係選擇生下來。。因為我過唔到自己。。又怕中途有咩意外等等。。不過現在已2歲多了。。。
最重要自己計清條數,同老公好好傾下,我唔會俾意見你要定唔要,亦唔知你家庭狀況,始終已經係一條生命。。
如果生,物質上,生活質素我估你一定會比以前冇咁好。。因見你打算私幼讀好d。。。我地一直都唔係咩大洗o既人,所以生多個對我地影響未太大,加上自己揍。
但你係老人家揍,換著我,我未必忍心要老人家1揍3,我自己揍過,都知當中辛苦,自己好好衡量取捨吧!有得必有失。。。呢件事已發生,都只能諗最適合又過到自己o既方案!
樓主,好好想清楚點做吧!

RTHK903    發表於 16-11-16 12:02

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆:母親的抉擇之第三胎

一個老人家要睇2個,仲要得3歲同15個月大,已經好攞命吓,無人幫仲要嚟多我,我自己就唔多放心!

珍珠宮

BK Milk勳章

若不要等同殺人,請工人及找學券學校

kakiyeung    發表於 16-11-16 13:09

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

湊係老人家,唔關平有平湊呢個問題上。有冇諗過一個6x老人家湊2個已經好辛苦,遲d仲要佢湊多個new born,你不如自問係你,你都叫晒辛苦啦!仲有,你地咁將個重責任俾晒老人家,一定遲早捱壞佢,佢病左,湊唔到,你地兩公婆會點先?如果堅持生,做孝順請個工人幫手啦!

男爵府

回覆樓主:

老人家頂唔順
隨時搵小朋友出氣

間唔中公園都見到有長老鬧孫
話咩湊你好辛苦之類

咁樣對小朋友同長老真係好?

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最緊要有冇人手湊
計清楚條數夠唔夠
小朋友一上小學就好大洗費
你仲要3個咁近
小學跟功課考試都好大問題
但你到高中之後就舒服好多
我都3個,細女都中學
最難過嘅時間都過哂

人地點比意見都冇用
最緊要2公婆一樣諗法
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人