婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

你老公呢啲家庭背景,
預左又煩又多問題又多是非啦,
好在你夠 tough 頂得住
加油守護住個囡!

大宅

美菲絲 發表於 16-12-11 01:09
咁你咪蠢囉~~~~佢地話俾你老公聽話你唔聽佢地電話~~~~你咪一樣答~~哦~~可能係袋聽唔到~~~哦~~~可能條街太 ...

我可以話聽吾到電話,但whatsapp, wechat吾通成日話睇吾到咩,好難信架嘛,唉

大宅

美菲絲 發表於 16-12-11 01:12
有d說話就算係事實~~~~你都唔可以直接咁講出口架~~~~咁唔同老公嘈交就有鬼啦~~~~

你講野下下令人咁難受~ ...

我只係同我老公講嘈交吾好下下返去6299度,會比人話裙腳,同埋係我地2個人既事,大家2公婆傾掂就得啦,無指住佢鬧呀

大宅

做個靚太 發表於 16-12-11 01:20
同我99一樣,真係要個新抱勁過超人,自己最好殘廢,當人餵等人抬等人服侍!
不過我99好要面又醒,佢搞好多 ...

吾係我99出聲架 ,係62,奶奶通常比臉色我睇,間吾中先出聲,係62成日聲大大教訓人

大宅

babyhoi 發表於 16-12-11 01:38
你老公呢啲家庭背景,
預左又煩又多問題又多是非啦,
好在你夠 tough 頂得住

睇見佢地咁,更加吾會比個b佢地湊,個女係我,點都會自己教好,吾會比佢地

佢地1家真係無得頂,成日雙重標準,反駁返佢地無聲出又話我駁咀,吾通無理取鬧都要不斷忍咩,已經好客氣,好平靜語氣對答架啦,係要高高在上,以為自己養我咩,你個仔都無養我啦,我自己養自己,用自己積蓄幫補支出架,唉

別墅

maww 發表於 16-12-11 07:57
睇見佢地咁,更加吾會比個b佢地湊,個女係我,點都會自己教好,吾會比佢地

佢地1家真係無得頂,成日雙重 ...

我c6應該比你老公更衰,
潮州人,大仔,有一個無叫過我的細佬同一個是非精細妹,有個是非認叻要面的99,同一個無品口賤貪財的62

x家62經曲精句
「我唔係娶新抱,係你娶老婆,婚禮你們自己搞」
「你個仔係x家的長子嫡孫,你可以不用入呢個家門,個孫要留低」
「你欠我三千元,我上個月帶你個仔去睇醫生,你幾時俾返我?(你未問你個仔擢?)我依家問你要,唔俾我報官」

99精句
「你唔好餵人奶啦,你搞到個仔黃疸了」
「個孫即使未戒奶都要跟我瞓痴我先易帶,如果唔係我唔湊了」
「唔發燒都要吃退燒藥,壓住的燒就會好」

我老公?已經全聽阿媽的了,他都係一有咩問題就返他屋企呻,又帶埋我個仔一齊。因為我行出錯的第一步,個仔平日我返工俾99湊開,痴99同C6比較多,我返工時間長,只係呢幾個月晚上自己帶返。

男爵府

maww 發表於 16-12-11 00:37
我有話我老公裙腳啦,佢地一家吾覺得有問題架,咩都幫住個仔,姑拉幫曬個細佬,我講咩都係錯
...

我老公屋企都係類似組合: 62+99加姑奶s,老公係細仔,99好努力先追到我老公呢個仔。

通常呢個組合,全家都係圍住個仔黎轉。我夫家都係咁!每次出街,夫家是但一位成員會打幾次俾我老公,問佢响邊或吩咐吓佢做野咁。我老公總係“得啦得啦”、“有咩就講啦”之類。我通常都無所謂由得佢慢慢傾,反正男人會自己覺得唔耐煩,有時老公話屋企人好煩,我笑吓就算,唔會搭嘴話埋一份。

jm覺得夫家煩,但唔好直接响老公面前講佢家人,你老公係原生家庭重心人物,佢會有種要保護呢個家庭既感覺。你講佢屋企人唔好,你就變成攻擊者,你老公只會越黎越企係佢原生家庭果邊。你要做既係增加佢對你地呢個家庭既歸屬感,令佢享受你地呢個家庭既家庭樂,例如如果佢好愛你同佢既家,邊個想破壞年個佢好愛既家,佢自然就唔聽邊個講。

美菲絲    發表於 16-12-11 15:05

男爵府

maww 發表於 16-12-11 07:33
我只係同我老公講嘈交吾好下下返去6299度,會比人話裙腳,同埋係我地2個人既事,大家2公婆傾掂就得啦,無 ...

jm,男人好要面咖。

話佢屋企人“麻煩”同老公嘈交番夫家會俾人覺得“裙腳”呢d說話真係千祈唔好再講出口喇。

記住“以柔制剛”呢個道理呀

翡翠宮

maww 發表於 16-12-11 07:33
我只係同我老公講嘈交吾好下下返去6299度,會比人話裙腳,同埋係我地2個人既事,大家2公婆傾掂就得啦,無 ...

呢D正面攻擊
你老爺吾出手還擊至奇

大宅

kimkim168 發表於 16-12-11 09:14
我c6應該比你老公更衰,
潮州人,大仔,有一個無叫過我的細佬同一個是非精細妹,有個是非認叻要面的99,同 ...

你果邊真係都好難頂呀,唉

大宅

mini1204 發表於 16-12-11 10:30
呢D正面攻擊
你老爺吾出手還擊至奇

我家人同朋友係會勸交,吾會火上加油的,我覺得係教養問題

大宅

shannon_fky4186 發表於 16-12-11 09:34
jm,男人好要面咖。

話佢屋企人“麻煩”同老公嘈交番夫家會俾人覺得“裙腳”呢d說話真係千祈唔好再講出口 ...

謝謝你呀,我努力再做好啦,真係好想吾接觸,但係吾可以

大宅

shannon_fky4186 發表於 16-12-11 09:30
我老公屋企都係類似組合: 62+99加姑奶s,老公係細仔,99好努力先追到我老公呢個仔。

通常呢個組合,全家 ...

真係好似,幾個姑拉加6299係無敵組合,我會聽你意見儘量團結的,但而家又話要同住要照顧,好煩呀,

翡翠宮

maww 發表於 16-12-11 10:43
我家人同朋友係會勸交,吾會火上加油的,我覺得係教養問題

睇帕你老爺不嬲係咁既人
係你老公既問題,佢吾向家人訴苦就乜事都無
佢既家人幾十年都咁過,根本無可能改變
只可能懷柔政策希望改變你老公既行為(無可能改變性格),令大家減少磨擦

大宅

mini1204 發表於 16-12-11 10:56
睇帕你老爺不嬲係咁既人
係你老公既問題,佢吾向家人訴苦就乜事都無
佢既家人幾十年都咁過,根本無可能改 ...

我同老公嘈交,佢回家當然有問題,但6299可以勸交,而吾係叫佢搬返屋企,搶埋個b離婚架

侯爵府

回覆樓主:

點解同個老婆噪完要返去搵阿爸呻媽咪呵? 兩公婆噪完冇地方分開冷靜下,係可以返去娘家,返到去最多未打下機 睇下電視,點會攤出自己家事黎周圍唱? 有冇諗過最後傷害到自己老婆? 增加婆媳問題?……男人佬狗好少甘呻,個老公問題大d,我一定會同個c6三口六面man talk甘講清楚 叫佢答應我唔可以同娘家講兩公妻的事。
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 16-12-11 11:38
點解同個老婆噪完要返去搵阿爸呻媽咪呵? 兩公婆噪完冇地方分開冷靜下,係可以返去娘家,返到去最多未打下機 ...

我講左好多次啦,佢父母支持佢咁做,可以點? 如果6299話返佢,吾支持佢既話,佢點會下下返屋企呀,所以係教養問題

侯爵府

maww 發表於 16-12-11 11:45
我講左好多次啦,佢父母支持佢咁做,可以點? 如果6299話返佢,吾支持佢既話,佢點會下下返屋企呀,所以係 ...

治好自己老公先,我們外人睇落個老公問題大過 個老爺

1 你講明唔鐘意夫妻問題打開肚皮俾人任睇,
2 問佢個c6兩公婆有問題 講出黎目的係咩? 係唔係為左解決問題?
3 講明 妳感受唔開心 因為俾6299知問題不能解決,而且增加更多問題。
4 佢要講 佢搵位呻 你兩公婆每個星期搵家庭輔導 專家介入 搵專業意見幫忙解決更實際。問佢大家一齊去好嘛?

美菲絲    發表於 16-12-11 15:10
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

大宅

Huuu 發表於 16-12-11 12:02
治好自己老公先,我們外人睇落個老公問題大過 個老爺

1 你講明唔鐘意夫妻問題打開肚皮俾人任睇,

好,我再試下,謝謝你意見啦,我會努力的

侯爵府

maww 發表於 16-12-11 12:23
好,我再試下,謝謝你意見啦,我會努力的

搵個好時機,兩公婆最好出去食個晚飯。我自己會搵d蠋光晚餐地方,平平地Mr steak,因為呢個環境可以控制自己情緒和聲線,要聲線溫柔 傾計甘表達自己感受,唔好講人地父母衰 個老公做錯,只討論大家如果係夫妻相處和溝通可以有方法和進步空間。當初我同老公俾唔少 上堂係個度學返黎,希望幫到你們,加油

美菲絲    發表於 16-12-11 15:10
littlesun    發表於 16-12-11 14:18

首頁

尾頁

跳至