論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我都唔比工人鍚BB...係一定唔比!!!

我都係日頭工人加婆婆佢地揍

放工都係自己揍番....

有時佢都會跟工人周圍走....但佢知道我先係佢媽咪....如果我係度, 多數跟我多D

大宅

原文章由 carol878 於 12/5/08 04:23 PM 發表
我都係一返到去就會自己一手溱返過囡,姐姐就只要做家務,我個囡囡都好痴我,因為我都驚個囡會跟姐姐多啲始終我至係佢阿媽囉,所以樣樣都自己做 我都唔會俾姐姐錫我個囡,係因為衛生問題. ...

阿B由3個月起俾阿賓湊,到而家5個月幾我同老公都係6點半鐘一返到屋企就揍返阿B同佢玩、抱佢錫佢又同佢傾多啲計,阿B每晚見我哋返嚟都好開心笑到冧晒,而阿賓見我哋返到屋企就準備煮餸清潔成晚响厨房到直到10點至沖涼瞓覺,我哋晚上揍番阿B例如餵奶同抱佢瞓唔會俾工人湊因日間已經冇乜時間同佢玩,到而家阿B都好跟我哋。

大宅

樓主, 其實做人媽媽, 平時番工已少了很多親子時間, 所以襯放工多些陪下個bb, 我以前未有阿仔時, 都鐘意週圍逛, 有左阿仔就放工都盡快回家, 當然冇左很多自己的興趣, 但是藉得的。
你工人我覺得佢都係盡本份, 你要知道大家文化唔同, 佢可能覺得佢的責任就是做好家務, 揍好bb, 令到bb開心, 肥肥白白, 先生太太就會好滿意,當你地食飯時, bb喊佢都係可能唔想阻住你地, 所以就抱bb, 未必真係好似你唸攻心計。
不過工人始終係工人, 你也要有底線, 唔鐘意就要出聲, 我唔會比工人錫bb, 總之我的揍仔方式, 我要佢跟我, 佢要知道邊個係主人, 就算佢揍阿b好過我, 我都唔容許佢唔專重我。
有一次我工人掛住睇電視, 但又抱住阿b, 等我以為佢揍住阿b, 其實佢仍有家務未做, 我都即時叫佢去做, 阿b等我理, 咪等佢以為太太唔管佢。

水晶宮

原文章由 apus 於 08-12-5 15:51 發表
方方媽媽:
你個b幾大呀? 可以同你玩到din la?

我阿囡兩歲一個月.
有時玩到癲過頭,夜晚阿囡仲會發夢大叫添!
通常玩hide & seek囉.
咁我lee埋後突然又跳出來嚇下佢,
之後佢又學我lee埋,然後我又扮去搵佢,搵到就大叫大笑囉.
有時就玩trust fall呀,
唧下佢咁囉.

水晶宮

我都唔會比工人鍚阿囡塊面.
不過咁耐以來,我從未見過.
反而有時阿囡鍚完我,又要鍚工人,工人都好識做,唔會比阿囡鍚.
我唔係度就唔知啦.

翡翠宮

dun worry, baby is still young(3 months).
you sld glad your maid could help you a lot and feel save to left baby with her.

when baby grow elder say 6 months above, you could strat to feed baby juice and fruit peel,(unless baby dun like to eat), later when baby can move, play physical game with baby. then baby will stick to you more la~

複式洋房

回覆 #20 的文章

ANIT:
cam收唔收到音? --> 我個cam收到音,但姐姐唔知收到, 咁我又聽唔到佢講我壞話, 但我就聽唔到晏奏時佢會喺bb面前提及媽咪lor.淨係佢襯bb訓覺時講下電話lor (佢以為我唔知,不過算,我見佢挍掂晒d野)
我ba,ma 唔會得閒理我,因為佢地成日唔喺hk, 我99又係幫人揍bb, 同埋住得好遠,
咁我而家都會盡量自己同老公湊bb ga la, 因為我地都驚死.....

複式洋房

回覆 #23 20032007 的文章

咁我地都會再減少d約會 ga la, 我都唔想bb唔跟我地,好大獲ga!!

複式洋房

原文章由 方方媽媽 於 08-12-5 17:24 發表
我都唔會比工人鍚阿囡塊面.
不過咁耐以來,我從未見過.
反而有時阿囡鍚完我,又要鍚工人,工人都好識做,唔會比阿囡鍚.
我唔係度就唔知啦.

咁我都要強烈唔比姐姐錫bb,
其實因為出世後幾個禮拜,bb塊面有1粒粒野,99叫我地唔好錫bb,因為大人有面油.我話我地冇,跟住有次見到姐姐錫bb,我就話唔好Lor, 我仲叫99同佢講多次tim ar, 而家bb大咗d,佢又來喇,睇來佢真係好鍾意我個女呀

複式洋房

原文章由 canies 於 08-12-5 17:30 發表
dun worry, baby is still young(3 months).
you sld glad your maid could help you a lot and feel save to left baby with her.

when baby grow elder say 6 months above, you could strat to feed baby juice ...

i will try my best ga la

大宅

其實夜晚跟邊個訓係好重要, 同阿b一間房, 關係自然OK, 不過係辛苦D, 我都係咁, 日頭要返工, 夜晚又要餵夜奶, 每日只是訓幾個鐘. 做呀媽係好偉大, 行街...約朋友食飯...唔駛旨意

別墅

I think your baby likes your maid is better than she's not willing to get along w/ her. That means the maid treats your baby not bad. At least can ensure your baby is safe under her care. It's good news!

Of course I understand you won't feel good. So you really need to spend more time w/ your baby. I also don't agree to let the maid kiss the baby coz of hygiene problem.

禁止訪問

大宅

我當年都係,但到個囡3個月大開始,都試過唔跟我,因為始終佢見工人多過我...後來,我堅持就算個囡喊,我都要自己喂佢睡前支奶+"暗"佢睡,總之,我在家,個囡只可以係我湊(當然我食飯時除外)...

其實,BB出過一次街就會成日想出街啦...總之,當佢大D時,你就堅持1日只會出1次,佢地好醒,幾次唔得後,佢地就唔會再要求...

總之,當前任務係要令BB痴返自己...到BB 7-8個月大時,會仲難搞的,因為佢會開始認人認地方...越大就越痴人...

我個囡現在2歲,痴到我實,我媽咪話,我要返工都可以湊到個囡痴得我好似我係全職湊佢咁ga...

原文章由 h9822532 於 08-12-5 18:49 發表
其實夜晚跟邊個訓係好重要, 同阿b一間房, 關係自然OK, 不過係辛苦D, 我都係咁, 日頭要返工, 夜晚又要餵夜奶, 每日只是訓幾個鐘. 做呀媽係好偉大, 行街...約朋友食飯...唔駛旨意 ...

別墅

apus:
你個情況同我3,4個月前一樣, 我bb依家7個月! 我地倆個都要返工, 平日只有姐姐揍。記得bb3個月時, 我地放工返黎, 我地抱bb, bb就會喊吾停, 喊一個鐘, 喊到我驚, 如時者...就過左一個月。當bb4個月時, 佢開始適應晚上係我地揍佢, 佢開始無喊, 漸漸佢開始同我地玩、笑、...
其實想得到bb歡心, 只有一個辦法就係:比時間同佢一齊!我好耐無去街啦! 我覺得bb頭一年大得好快, 要好好把握這一年時間, 因為過左就冇!
仲有, 如果bb大痴姐姐, 唯一值得安慰是佢對bb好, 但你都要小心有朝一日你姐姐會覺得你冇左佢會吾得而開始放肆...吾好步我後塵。

別墅

I'm not as lucky as you guys. I was a working mum before my son was 2.5 years old. However, my son was never close to the maids before. From day 1, my son was closest to me although I didn't have much time to spend w/ him by that time. I can imagine how NICE the maids treat my son.

大宅

好媽媽勳章

唉~ 做在職媽媽就係咁辛苦ga la, 我由放完產假開始就堅持每晚放工返到屋企就會幫bb沖涼, 跟住餵奶, 陪玩, "暗"訓覺同埋換片, 換句話講我係屋企時就係我湊bb而工人做家務, 講真真係好辛苦同埋好倦ga, 仲要give up哂所有既私人生活, 但係當你發覺bb識"痴"媽咪多啲同埋識分工人同媽咪既分別, 你就會覺得乜都抵番哂ga la!

你個bb仲細都仲有得補救既, 但俾定心理準備你 - 係真係好辛苦囉!! 你可以由幫bb沖涼做起, 跟住就要餵奶, 換片片, "暗"訓覺, 等bb知道呢啲咁close既野係由媽咪做既, 咁自自然然bb會跟你多啲ga la.

珍珠宮

減齡達人勳章

樓主, 一分耕耘, 一分收獲. 呢個世界上係冇免費午餐. 你已經要返工, 放工後又咁多節目, ヌ忙於掃貨, bb唔跟你, 跟姐姐係應該. 所以你唔好投拆, 自己撿討吓先啦!
原文章由 apus 於 08-12-5 16:15 發表

我呢排諗住生完3個月後可以做下運動,咪做晒d yoga佢lor,因為至到1月中到期ga la; 跟住條街又週圍都大減價,又唔想帶住bb去逼,所以又走咗去掃貨lor,可能少咗返屋企食飯,
aiiiii 我都係唔好咁野性喇,挍掂咗個 ...

大宅

原文章由 apus 於 08-12-5 15:57 發表
我又聽人講,叫我地夜晚食完飯同佢去下街,等佢知道我地同姐姐嘅分別,我地係可以帶佢去街,而姐姐係唔可以.
同埋分開吓佢嘅注意,等佢唔好覺得喺屋企就習慣chi住姐姐.
咁我而家夜晚食完飯帶佢落街,會唔會令到佢成日要去 ...

其實如果天氣無甘凍同大風,我建議你可以每晚帶bb落公園行下,你諗下成日流流長得個工人系屋企對住佢,依家未識行未識走就無乜所謂,但都好悶架!你一有時間就帶下佢出街等佢有個期望,當成左習慣,佢每晚見到你放工番黎就知有得去街,自然會笑晒同跟你囉!
我又唔覺得每日帶bb出下街會令佢唔癡家喎!!我平均一個星期起碼有4晚再加星期六同日日頭會帶仔仔去公園玩,仔仔玩得好開心仲成日笑到卡卡聲添,見多d小朋友,佢人都開朗d喇!!
小朋友好簡單,只要你肯用心花點時間同佢多溝通和玩,我諗唔駛一個月就自自然然跟住你架喇!!我系工人黎左後3個月,果時仔仔7個月大,我開始覺得仔仔有少少唔跟我地,我就每晚一放工就撲番屋企,除左公事應酬外就乜街都唔去,盡量比多點時間仔仔!到左依家15個月,就算間中夜番,仔仔照等我地系屋企同佢玩下先訓架,都好warm,不過睇下你點睇,有d人會覺得煩!仔仔由出世到依家都系跟我地訓既,所以感情好好!間唔中佢扭下偈,工人會打電話比我,仔仔一聽見我把聲就會笑同kiss我, 乜都值喇,自己唔去街無乜所謂!

珍珠宮

我和老公都係全職要返工,留BB俾工人姐姐湊,但BB一樣好跟我地……

1. 由newborn至一歲半,BB跟我地瞓,半夜醒左都係我地氹佢瞓返。
2. 一放工就趕返屋企(大概六點半)同BB玩,BB初出世時,我份工工作好長時間,好難跟BB有時間玩,結果我工都轉埋,依家每晚都玩到兩粒幾鐘架,每朝早又可以同bb玩一粒鐘先出門口,家下佢都兩歲半lu,我有時間會送埋佢返學TIM~。
3. 放假整天陪住BB

其實BB咁跟工人係好事,我睇唔到你工人有咩唔妥既地方,相反,你有個有愛心、耐性既姐姐,應該開心先係,因為……
1. 你可以專心返工,唔使心掛掛。
2. 你可以跟老公偶然去拍下拖,夜D番都Ok

依家我bb係由原本只跟姐姐、我老公,到我轉左工之後,我地三個都跟。
所以你要珍惜一個攪得掂你bb既工人,bb唔跟你,你首要係要檢討自己放係bb既時間夠唔夠,而唔係怪個工人

首頁

尾頁

跳至