自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:21
媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫 ...
加油, 丁仔, 叫媽媽支持住, 比個機會自己

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

丁仔, 我唔知太多你背景, 咁有冇社工跟開你哋 CASE, 有就搵埋社工去問清楚醫生. 冇社工就問醫院搵社工幫你, 問清楚後再同媽咪商量. 以後有乜嘢問題, 都可以搵社工幫手, 唔駛咁無助. 社工幫唔到就搵區議員, 再唔係, 搵學校牧師, 起碼有個大人協助吓, 唔駛咁無助. 希望你媽媽病情有好轉.

複式洋房

Melody_BB 發表於 17-1-11 16:34
可以做其他可以令腫瘤縮小的治療嗎?

醫生開了類固醇減輕痛,但唔可以長期食。

公爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

丁仔加油及無限祝福你們

複式洋房

AK47AK47 發表於 17-1-11 16:39
丁仔, 我唔知太多你背景, 咁有冇社工跟開你哋 CASE, 有就搵埋社工去問清楚醫生. 冇社工就問醫院搵社工幫你, ...

有社康姑娘,癌症資源姑娘

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

主要都要問清楚媽媽意願如何

你都要好好照顧自己

珍珠宮

回覆樓主:

我識個媽媽情況類似,但佢選擇不做手術,因為手術後必定要坐輪椅。後來問過一位權威腫瘤科醫生,建議可以用電療把尾龍骨腫瘤縮細,盡量拖慢個腫瘤發展,事情到現在已過幾年了,個媽媽仍然活動自如,長期在家休養,但基本生活無問題。
最好選擇一個你媽媽身心較為舒服的處理方法。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

真的睇媽媽意願,因為最辛苦既始終係佢,叫社康姑娘同媽媽傾吓先再決定,你都要加油呀,媽媽都好需要你既支持.

珍珠宮

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:21
媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫 ...

有冇辦法搵多個醫生問意見?
負責手術醫生做過有幾多成功案例? 避免做白老鼠
唔做手術估計有幾耐壽命?
手術目的是為了甚麼?
手術成功率有多少?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

媽媽自己本人想唔想做手術
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

加油! 雖然幫唔到忙, 但真心祝福您們一家!

希望神會指引去做一個正確的選擇!

珍珠宮

無限祝福.

我唔係醫生, 真係比唔到意見, sorry...
只希望你媽媽早日康復.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

有無辦法減少個腫瘤…,佢已經好痛苦,可以唔做就唔好做……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:40
醫生開了類固醇減輕痛,但唔可以長期食。

醫生開類固醇係可能想睇下可唔可以把個瘤整細,如唔得就會提議做手術,醫生有冇話媽媽現在咩情況如何?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

jasmine0527 發表於 17-1-11 16:48
有無辦法減少個腫瘤…,佢已經好痛苦,可以唔做就唔好做……

我親眼經歷媽媽受太多苦,我由細睇住她喊都收唔到,到今時今日,唔識喊,唔多願笑的媽媽

男爵府

唔敢俾意見, 但都希望你有咩事講出黎, 起碼唔駛自己一個人承受哂, 加油

複式洋房

esmehouse 發表於 17-1-11 16:52
醫生開類固醇係可能想睇下可唔可以把個瘤整細,如唔得就會提議做手術,醫生有冇話媽媽現在咩情況如何? ...

醫生話類固醇,治標唔治本。媽媽怕醫生又話割唔清

大宅

回覆:各位姨姨,又係我

祝福雞丁

唔識俾意見,但想同雞丁講加油!
阿仔你都要加油!

琥珀宮

畀面勳章

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:54
我親眼經歷媽媽受太多苦,我由細睇住她喊都收唔到,到今時今日,唔識喊,唔多願笑的媽媽
...

仔仔,你都經歷好多,好生性同孝順
你由頭到尾,都陪伴住媽媽,你嘅痛,絕對唔會少,而媽媽住院時,你仲有細佬要照顧,咁細年紀就要兼幾職,就算係我,我都自問做唔到你咁叻

首頁
12345...9

尾頁

跳至