在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

月餅勳章

bb2015 發表於 17-3-15 08:50
Hi 我都計劃緊隨時或者幾個月後,本身都算是位專業人士,我份工都二萬幾一個月,老公搵少我成萬蚊的,我地 ...

totally agree with you 我同你諗既一樣... Would u mind we can pm 交流more?(emoji)

大宅

HappyHappy40 發表於 17-3-15 09:27
totally agree with you 我同你諗既一樣... Would u mind we can pm 交流more?(emoji)

好啊

大宅

HappyHappy40 發表於 17-3-15 09:27

大宅

回覆 bb2015 的帖子

我係你就繼續返工,得你老公一份人工點養三個,到時大家會有壓力同為錢嘈,養bb咩都要錢,到佢大d要讀書,學費書簿費雜費,興趣班,仲有衣食住行玩,睇醫生全部都係錢,你真係要諗得長遠d。

侯爵府

睇定D先,又或者返下part time先

大宅

marie12345 發表於 17-3-15 15:03

我係你就繼續返工,得你老公一份人工點養三個,到時大家會有壓力同為錢嘈,養bb咩都要 ...

我得一個BB咋,唔係3個

大宅

marie12345 發表於 17-3-15 15:03

我係你就繼續返工,得你老公一份人工點養三個,到時大家會有壓力同為錢嘈,養bb咩都要 ...

同埋我唔係諗住唔做,只不過過渡期,想個仔讀書我先做嘢,我真係好想坐個BB

大宅

三個係指你地三口,唔係三個bb衣家咩都貴,你有冇信心幾年後好快揾到工?
我做左8年ftm,其實好悶架,
如果有屋企人湊我寧願做野揾錢。
你要三思。

大宅

到佢讀書反而要照顧關心佢多d,無論係學業上,心理上。

大宅

marie12345 發表於 17-3-15 17:53

三個係指你地三口,唔係三個bb衣家咩都貴,你有冇信心幾年後好快揾到工?

咁我又未必八年囉,做到小朋友返學時間,我就可以做嘢啦,我自己本身在醫院做的,所以應該唔難搵野做,只怕我唔做

大宅

marie12345 發表於 17-3-15 17:57

到佢讀書反而要照顧關心佢多d,無論係學業上,心理上。 ...

到佢讀書我就返工就係返佢返學嗰啲時間,佢放學我就放工接佢,剛剛好,或者到時做下part-time囉,未必想做full-time。我都想搵錢,但身不由己好想湊BB,如果我唔生BB我就當然做嘢啦,唉⋯

大宅

我都明白既,如果你易揾工咪試下,最好你老公都撐啦,唔係之後成日比說話你聽就煩,影響感情。

大宅

marie12345 發表於 17-3-15 18:11

我都明白既,如果你易揾工咪試下,最好你老公都撐啦,唔係之後成日比說話你聽就煩,影 ...

我都唔理得我老公咁多,我次次同親佢講佢就不回應,跟住我尋晚就開片同佢阿媽講佢都冇出聲一啲回應都無咁我咪出聲囉

複式洋房

我剛做了FTM 一個半月,BB 11個月大,自己湊BB跟自己多D,教佢嘢都係跟自己步伐,但係又真係好困身。任何事做有正反面,最緊要唔好後悔及享受當下。

大宅

visimo 發表於 17-3-15 18:14
我剛做了FTM 一個半月,BB 11個月大,自己湊BB跟自己多D,教佢嘢都係跟自己步伐,但係又真係好困身。任何事 ...

我老爺同奶奶都話呀仔第時點點點,讀咩國際學校,我從來無唸過讀呢D囉,老公又話要幫阿仔儲定錢將來為佢置業,我老公係咪想多左呢??最幣我老公都唔support 我,對住佢阿媽,簡直(um )春,你話我老公衰到呢

大宅

咁你老公都係想儲多d錢,積殼防飢又冇錯喎,一定要傾好先決定呀。

複式洋房

我覺得最緊要係你兩公婆有共識點湊個小朋友,之後生活應該點,有大方向,再睇下點。始終只有一人做嘢收入會減少,而現實生活係好需要錢,大有大洗,小有小洗,生活方式人人不同,重要係兩公婆一條心先過得開心。如勉強去做,其中有一人不開心,家庭氣氛也不會好。

大宅

你有冇積蓄?如果有,你可以試做ftm一段時間,始終你老公搵得唔多,要佢一人養成家可能會好大壓力。
我因為冇長老幫手湊,所以做左ftm就快2年,細b又就快出世,逼住請埋工人,我基本上冇家用,不過用既錢全部老公出,做ftm唔係個個適合做,係一件好困身既事,要考慮清楚

別墅

我做左10個月,已經適應左

別墅

Hello呀~我今日開始都做FTM啦~
仔仔9個月大
好興奮呀,唔洗同仔仔分開啦!!!
我之前份工要返shift,有時要開夜
真係好唔捨得
我坐完月後老公公司執左一直老公湊
宜家我resign到老公搵工
仲要供樓
我成日勉勵自己
D南亞生4567個住檔房都得
我地2公婆正正常常有手有腳冇理由搞唔點!
不過我都係諗住等仔仔返學就會出返黎做野><"

首頁

尾頁

跳至