自由講場

跳至

首頁
12345...44

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 17-1-17 14:00

返工差不多人工去晒tax and childcare. 重要日日趕頭趕命。

我明.

你會唔會試下搵d pt 或freelance 做下? 或者去做gym? 去學野? 有冇搵d 港人移民做朋友?

伯爵府

sunshine135 發表於 17-1-17 18:15
試下整定一星期既freezer meals

有什麼介紹? 唔知點煮freezer meal.
我都考慮緊小朋友lunch 星期日做定十份 sandwiches 放freezer, 十份 freezer dinner. 早上佢地自己在雪櫃取。晚上自己叮算。

至於我大人。 食freeza meal. 真係有難度,話晒我地都嗰頭近,食都唔食好d. 真係怕冇機會

伯爵府

rose-mag 發表於 17-1-17 16:10
你咁耐都未慣?

我係唔會慣了。 比我呻吓。 我係呢個人間地獄住到要睇心理醫生。

其實我要求都好簡單,只係想唔洗煮有得食,唔洗做家務有乾淨的衫和家居。但係呢度好似係好難度高。

伯爵府

甄太太 發表於 17-1-17 14:54
你老公無幫手做下家務嗎?

我有小朋友,仲有兩隻貓,更多野要打理.

咪就係日日咁過lor. 是但,求其。。 已成了我的口頭禪。
就係想極都唔明,人到中年,日日都家務是但,食,著又求其, 咁過,為乜。

伯爵府

puppydingo 發表於 17-1-17 14:39
咁你要去?

鬼摭眼。

男爵府

1mocha 發表於 17-1-17 20:03
我係唔會慣了。 比我呻吓。 我係呢個人間地獄住到要睇心理醫生。

其實我要求都好簡單,只係想唔洗煮有得 ...

你喺邊個國家呀?冇香港人?

伯爵府

BBgaga 發表於 17-1-17 13:03
會唔會一方面捱,一方面在嘆 你冇擦覺?

有,藍天白雲清新空氣。
好睇你個人需唔需要。
識唔少人話回中國,香港,希臘退休。。留係度咁長命唔知做乜。

伯爵府

aliceme 發表於 17-1-17 18:20
我住過外國10幾年,而家好期待年中可以回流,至於適應與否都係基與樓主你本身嘅諗法同埋性格。嘗試享受外 ...

食方面我真係跟唔到西人,三文治當晚餐,frozen meal. 好難頂
我朋友叫我唔洗煮,佢一至二星期煮一次。 飯加幾個餸,一粒粒餸和一包包飯。 每日叮一包飯加一,二粒餸。
重話好好味。

我見到都唔想食。 大空人咩。

ptm    發表於 17-1-19 21:47

複式洋房

回覆:有冇移咗民的,但又好唔慣?

當初只係為左小朋友而移民? 其實如果性格係 好\"香港\", 真係唔適合移民。 但唔去都去咗,唯有向好嗰方面諗, 加油

伯爵府

bosch 發表於 17-1-17 19:20
我明.

你會唔會試下搵d pt 或freelance 做下? 或者去做gym? 去學野? 有冇搵d 港人移民做朋友?

朋友,part time freelance, 呢d咁 luxury items ,我都冇要求過。 呢d真係可遇不可求。

其實大家係咪誤會移民唔慣係因為悶。 其實我覺得我身邊的人多數都係話忙。 除非係冇小朋友或小朋友已大的。就覺得好正。

伯爵府

花師奶2012 發表於 17-1-17 20:23
當初只係為左小朋友而移民? 其實如果性格係 好"香港", 真係唔適合移民。 但唔去都去咗,唯有向好嗰方面 ...

謝謝你支持。 只有等,等我仔大女大。

呢度都唔係冇好的,小朋友可以粗養。唔洗好似香港咁個個公主,王子咁。

子爵府

畀面勳章

1mocha 發表於 17-1-17 20:08
咪就係日日咁過lor. 是但,求其。。 已成了我的口頭禪。
就係想極都唔明,人到中年,日日都家務是但,食, ...

有時懶唔想煮,我老公會下廚,食完睇下電視又一日,香港都係咁上下,不過香港會多節目d,一個禮拜有一兩晚約friend出街食。得閒識返幾個麻雀腳,d麻雀腳有其他節目又預下你,自然唔會悶啦⋯⋯

子爵府

畀面勳章

1mocha 發表於 17-1-17 20:19
食方面我真係跟唔到西人,三文治當晚餐,frozen meal. 好難頂

其實屋企一定會有大焗爐,有焗爐可以整好多唔同菜式,都好方便呀!

伯爵府

1mocha 發表於 17-1-17 20:03

其實我要求都好簡單,只係想唔洗煮有得 ...

移民外地,全天候有工人服務,生活等同係行唔通。
外地風氣根本係家務要hands on ,尤其家庭主婦,個個都係咁做。
慢慢就慣。

伯爵府

forgive?forget? 發表於 17-1-17 20:41
移民外地,全天候有工人服務,生活等同係行唔通。
外地風氣根本係家務要hands on ,尤其家庭主婦,個個都 ...

所以我出呢個topic ,講出個現實,唔好等人神化咗移民。講到好似天堂咁。

我自己又有得呻吓,接受吓大家的支持。

伯爵府

我好明白你,我住左外國5年,真係覺得外國唔係個個講得咁好! 最大的原因係根本你冇可能真正融入人地既文化(除非係細細個已經去), 心態上,自己係二等公民!! 假日最開心就係去超市或shopping mallshopping, shopping 完又要返去處理家頭細務!! 真係唔知為乜!! 不過樓主,我建議你識多D朋友(even 係鄰居), 你會有番D存在感!! 加油樓主

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

1mocha 發表於 17-1-17 21:09
所以我出呢個topic ,講出個現實,唔好等人神化咗移民。講到好似天堂咁。

我自己又有得呻吓,接受吓大家 ...
每日家務真係排山倒海!你嗰邊有冇唐人街?偷閑出去飲茶囉…!外國人又好當地中國人又好,要識多啲人傾下計!唔係好易抑鬱㗎!

男爵府

2018復活節勳章

我去咗外國半年, 日子都尚算充實.
每日朝9晚5, 返屋煮飯食飯洗野,
所有家務都會分工, 邊個有時間邊個做
前園后園係好多野做
不過2個人一齊做都係情趣
試下享受下生活

子爵府

畀面勳章

識多d朋友好重要,果陣我班雀友,放假就開枱,有老有嫩,細路幾個一齊玩,大人吹水打雀,做餐館既帶定麵飯開餐,有時叫外賣pizza,或者一齊煲劇,去海邊吊蟹即時煲黎食,唔洗洗好多錢一樣節目豐富⋯⋯有時放長假期仲會穿州過省玩,好開心架!

伯爵府

所以我啲朋友個個對手都做得粗哂,無計,唯有慢慢一日一日分開做!

首頁
12345...44

尾頁

跳至