想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

Fung3be 發表於 17-1-24 23:25
我同樓主一樣身邊有朋友陸續報喜,係好替佢哋高興,但另一邊自己屈埋個心真係好難過,呢兩日都有喊。我係 ...

無錯,真的好難過。黎緊新年,又會有好多人問幾時生返個呀?到時重要強顏苦笑。我真係好想答「上年有過呀,不過生唔出,滿意未?」
我做完手術後40日黎返M喇。你調理好身體,重拾心情後就可以了。我覺得心理障礙是最難克服的。

複式洋房

rabbitmoon 發表於 17-1-24 23:33
無錯,真的好難過。黎緊新年,又會有好多人問幾時生返個呀?到時重要強顏苦笑。我真係好想答「上年有過呀 ...

其實流產真的很common, 我已三次。最近果次上個月12周。今次身體已經好好,個身體經常暖的,又浸腳,又做運動,又花膠湯,陀得超實,心跳size 全部正常。一心諗住等了3年8個月,今次是妳了,點知染色體不正常,要忍痛割愛。我想講的是,經過今次之後,一切上天已有安排,生有時,死有時。時間未到,強求都無用,一切皆是命。

番了公司,發覺45歳的女同事成功陀孖女6個月,所以只可苦笑,交番比個天。

洋房

lamlam1218 發表於 17-1-25 00:31
其實流產真的很common, 我已三次。最近果次上個月12周。今次身體已經好好,個身體經常暖的,又浸腳,又做 ...

無錯,好認同。一齊都係緣份未到。

大宅

rabbitmoon 發表於 17-1-24 15:17
2016年6月第一次試有BB,7月5日驗到有孕,個刻開心到喊。之後每日都好眼訓,下腹脹,食唔落野。到了7月尾去 ...

唔好灰心 我都小產過兩次 而家有兩個小朋友了
好好照顧自己 調整心情 bb會回來
祝早日好孕

複式洋房

無錯,真的好難過。黎緊新年,又會有好多人問幾時生返個呀?到時重要強顏苦笑。我真係好想答「上年有過呀 ...

我都剛剛自然流產,這是我的第一胎,未有之前,一直求神問卜,紫微斗數話我上年係最後機會要有BB,,佢話之後都唔好再諗,最後應驗了,上年我成功拕到,但最終結果個天竟然收返了,從未想到結果會係咁,9week 5 day由天堂到跌落地獄,對我打擊真係好大,工作之前一直都很忙碌,情緒成日好波動,到發生左這件事後,我衹想停下來,同自己講要調理好身體,準備再懷孕,但個心又好怕相士講嘅野係真

大宅

之前比同事追問我真係咁答,佢即刻啞咗。

希望小天使快啲返嚟你身邊,大家努力呀!! 希望生狗bb

複式洋房

WinWin1026 發表於 17-1-25 08:45
我都剛剛自然流產,這是我的第一胎,未有之前,一直求神問卜,紫微斗數話我上年係最後機會要有BB,,佢話之 ...

不要相信人說的話,應該相信神的話。

大家一起調理下身體先。

試過3次之後,下一次我一定會覺得又會一樣,其實順利生產真的很難。

難以想像三次天堂去了地獄,我現在還如常生活、工作。要一切交俾神。

複式洋房

lamlam1218 發表於 17-1-25 12:27

大家一起調理下身體先。

經過咁多次的失敗,今次仲咁甘,其實我見了一堂輔導。她的建議幾好的。等我今晚share.

別墅

我都試過二次喇 身邊要成功既都成功了。
我仍然係等待,曾經因爲咁有創傷壓力症
依家仲等緣份.....
所以加油呀

複式洋房

大家一起調理下身體先。

我好明白你感受,你真係好堅強(emoji),咁你有無想過人工受孕?我有同事試過三次小產,有一次自然流產,兩次人工失敗,最後第四次人工成功左,我網上都見到好多同我一樣小產,佢地都一樣無放棄,努力走出傷痛去,重新來過,所以心態都好緊要,我決正面D,平常心面對,唔再去求神問卜!我現在剛開始座月,打算先休息一個月,放低哂所有野,好好調理身休,之後再重返工作崗位,因為這短短幾天,收到了很多客人朋友家人的問候同照顧,我覺得我應該要振作,不要再令身邊的人再擔心,大家都唔好灰心,加油!祝大家早日拕得一個健康肥肥白白的BB(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

WinWin1026 發表於 17-1-25 14:25
我好明白你感受,你真係好堅強(emoji),咁你有無想過人工受孕?我有同事試過三次小產,有一次自然流產,兩 ...

一d都不堅強,今次因為B女真係陪咗我好耐而要放棄,不知哭了多少次,只是現在開始返工才好一點。我c6先堅強,他深信這是神的安排,祂有更好的計劃給我們。

第3次呢胎是IVF的,因第2和3次隔咗2年,有d等得不耐煩(我一條輸卵管阻塞的)

輔導建議如下:
1. 我們可以哭,可以抒發情緒但同時間應重回正常生活如上班。這可加快我們recover的

2. 大部分的我們都接受不到我們不會有小孩這個可能性(包括我,以前一想起便很怕)。我們可以繼續努力試、努力IVF, 但應該同時間開始接受我們有機會一世二人世界,如果是這樣,有什麼想做呢(因為都多好多時間)。要有2個人生劇本的準備(有小孩和無小孩)

3. 當我們下次再懷孕時,必定很大壓力。我們現在就要開始找些可以幫我們減壓的事情(除了運動,因為當大肚時不宜做劇烈運動),當我們真的有咗時,一有壓力,便知做什麼可以令我們舒服些。

我覺得她的建議幾好!希望幫倒大家!

複式洋房

lamlam1218 發表於 17-1-25 20:51
一d都不堅強,今次因為B女真係陪咗我好耐而要放棄,不知哭了多少次,只是現在開始返工才好一點。我c6先堅 ...

謝謝你分享的建議,留產後再嘗試,真係好雖要勇氣,見到身邊的同事朋友,都有BB,係會好難受,但我同自己講,人生無論係過得怎樣,都係要向前行落去,隨緣吧,平常心面對會舒服D,加油,好好調理身體,希望大家都能夠有個健康BB!

別墅

好明白樓主心情。
第一胎無左個陣,都用左大半年先慢慢接受到,心情先比較平靜,有一日問自己,如果個天真係註定我呢世都無BB時我會點,係咪就咁屈埋屈埋過一世?
問完自己,心情突發開左d,明白呢個世界好大,生命仲有好長,工繼續番,旅行照去,衫照買,愛自己多d,關心朋友多左,照樣生活。
當慢慢放底左諗住放長假旅行,先發現BB執齊野番黎喇;心情無特別激動,第一句諗到既係「命裡有時終需有」,有無信仰都好,當有d控制唔到既野交番比個天決定,感覺會好好多。

大宅

rabbitmoon 發表於 17-1-24 15:17
2016年6月第一次試有BB,7月5日驗到有孕,個刻開心到喊。之後每日都好眼訓,下腹脹,食唔落野。到了7月尾去 ...

我舊年7月小產, 打算下個cycle正式再努力過! 由興高采烈去照, 到醫生話bb無左....呢種心情真係無辦法形容! 我而家都仲會無啦啦喊! 如無意外, 我bb呢個星期出世的! 真係好心痛!!

別墅

我上年年尾冇左,只有6、7週,冇心跳。冇特別坐月,但食了一個月中藥調理身體。
唔開心就梗有的!慢慢recover再黎過啦!

大宅

我都係7月小產, 原本呢個時候差唔多生, 我有再努力, 但都未成功, 大家一齊加油!

男爵府

我上年1月小產了,幸運地再努力,好快4月再懷孕,之後頭3個月佗B時都好擔心BB又會有事!

剛剛昨天生了BB,一齊順利!

加油!

子爵府

大家一起調理下身體先。

我追第二胎都連續三次小x
唔好放棄,bb自然會來報到
我現在22wks了
ps.第一胎前都小x過兩次

大宅

lamlam1218 發表於 17-1-25 00:31
其實流產真的很common, 我已三次。最近果次上個月12周。今次身體已經好好,個身體經常暖的,又浸腳,又做 ...

我心情而家都係1樣,有咩交比個天

複式洋房

大家好,想問問大家有時會否有一種怕的感覺?怕一世都沒有自己小孩。我久不久會這樣,睡得不好。c6其實完全無所謂,只是自己想當媽媽。

經歷3次懷孕失敗,我覺得有自己小孩這個夢離我很遠。

醫院安排了我5月再做IVF,我知自己要放鬆、要鍛練身體,但真的很難控制不亂想。

首頁

尾頁

跳至