自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我都係甘 但只在於係屋企 一出到街我就一定會控制自己 如果我仔甘訓地哭 我係吾會理佢 企埋一邊等佢自己發完顛起身say sorry先會同佢離開 (因我係一次都吾容許我小朋友係街到甘做) 所以我會比佢知道吾好以為甘做就可以得到佢想要的任何野

大宅

原文章由 carbon 於 08-12-18 20:30 發表
適當既體罰我覺得係無可厚非,尤其是一條咁細既塞豆窿,我都有一條3歲既塞豆窿,所以我絕對明白對付呢個年紀既頑皮仔冇道理可言,等佢大D就唔洗激烈 ...

我多事....

但請勿亂用"塞豆窿"形容孩子

據解釋:這是以前鄉間窮人生孩子後因生活環境或自然夭折後丟棄田間,經流水沖往田間塞著去水位,故名為"塞豆窿"!

大宅

好媽媽勳章

仔女曳起上來都系好難搞, 我個女有時都好曳, 叫唔到, 如果系屋企, 我會鬧佢, 什至打佢, 但如果系街, 我一定唔會打佢, 幾嬲都唔會LOR!
我最多碌大眼, 用好兇眼神望佢叫佢唔好O甘
O甘我女就知定喇..

但系街O甘執個小朋友D頭髮, 如果我見到都真系幾似虐待LOR....

水晶宮

首先, 唔好再係小朋友面前同人嗌交, 尤其用字粗鄙你估佢地學唔學到野, 唔怪得而家D小朋友咁難教, 又粗口又鍾意撩事鬥非

有小朋友, 就係訓練自己EQ課程的開始, 我以前都好火, 慢慢就會知道自己就係一面鏡, 我今日點做人, 第二日仔女就會跟番我條路黎行

如果俾我見到有個呀媽用手執住2歲小朋友既頭髮, 我都會

[ 本文章最後由 上校車 於 08-12-18 22:09 編輯 ]

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

說得對!
"塞豆窿"正寫應為"塞竇窿"

話說「竇」係指漁塘連接河道的閘口,通常係一兩尺左右闊。話說不知甚麼原因,漁民於清塘放水時,有時發覺去水不暢通,係因為有誤墮漁塘小孩或多生而被遺棄的嬰兒的屍體,塞住個「竇」。所以,塞竇窿就引身為咒罵小孩的別稱。平時最好小說,積下口德。

原文章由 媽子 於 08-12-18 21:48 發表

我多事....

但請勿亂用"塞豆窿"形容孩子

據解釋:這是以前鄉間窮人生孩子後因生活環境或自然夭折後丟棄田間,經流水沖往田間塞著去水位,故名為"塞豆窿"! ...
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

好媽媽勳章

塞竇窿

原來如此.又學多個詞mouth:

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

若同一個故事, 由事件中的"八婆"來發表,
大家又有甚麼見解?

大宅

原文章由 究竟我是誰 於 08-12-18 22:53 發表
若同一個故事, 由事件中的"八婆"來發表,
大家又有甚麼見解?

冇野架...咪全人類一齊聲討呢個虐打小朋友的阿媽囉

誤會咪就係公說一套婆說一套囉

大宅

人哋教囝關d外人咩事?多管閒事!! 有時我個囝響街到發爛,我會"的"佢埋一邊教訓佢,就係費事有d人眼望望同指指點點
tamtamtam 該用戶已被刪除

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

原文章由 tamtamtam 於 08-12-18 23:17 發表
小朋友的行為...好像一面鏡子把父母反映出來.....

買m記俾佢地做早餐.....有幾愛佢地...

用以暴易暴的方法教小朋友....一定會走上不歸路...

希望妳聽得入耳.... ...

SORRY, 我唔係咁認同買M記比佢做早餐,就唔愛佢地囉..

另外回樓主TOPIC,我覺得小朋友點都要一啖沙糖一啖屎,你唔惡,佢唔會驚你,唔會聽你講...但另一方面唔代表你惡,你打佢,就唔錫佢囉. 人地只係見到樓主鬧仔既一面,所以指責,但有街外人有無見到樓主可能都有教仔講道理既一面呢?

以前,我個年代, 我成日係街都見到D亞媽隨手拿起把遮就咁打落D小朋友到.扭耳仔,一巴打埋去. 樓主相比起扯HAIR(當然我唔讚成呢個行為),而樓主知道自己個力度去到邊,我自己覺得小毛見大毛.

我家族以前有體罰架...而家........

[ 本文章最後由 gogoblue 於 08-12-18 23:34 編輯 ]

大宅

八婆周街都係, 但細路開始大個, 唔好陪佢係街度比人指指點點, 你要任佢碌, 任佢顛, 最好叫D途人笑佢, 慢慢佢會知唔好比人地笑.好醜.

水晶宮

原文章由 anita0725 於 08-12-18 23:27 發表
八婆周街都係, 但細路開始大個, 唔好陪佢係街度比人指指點點, 你要任佢碌, 任佢顛, 最好叫D途人笑佢, 慢慢佢會知唔好比人地笑.好醜.

agree, 我以前都試過, 由得佢發癲, 自己企埋一邊望住佢癲, 由得d 途人指點佢, 小朋友會自動知衰
tamtamtam 該用戶已被刪除

侯爵府

原文章由 tamtamtam 於 08-12-18 23:34 發表

食隔夜m記喎 ~~

可能樓主朝早要趕返工,趕唔切買早餐呢...
又或者小朋友指定要食M記呢...

好多個可能既....

侯爵府

原文章由 上校車 於 08-12-18 23:32 發表

agree, 我以前都試過, 由得佢發癲, 自己企埋一邊望住佢癲, 由得d 途人指點佢, 小朋友會自動知衰

純綷討論吓... 你會唔會MIND人地會話你小朋友無家教,個亞媽都唔理個小朋友,由得佢發顛等等...

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

教仔還教仔, 但樓主始終係唔應該"執頭髮", 成街都有人, 呢個唔話你, 第個都話你, 因為"執頭髮"呢個動作, 就算用於大人, 小動物身上, 都會比人覺得好暴力. 下次唔好比機會人講.

註1: M記做早餐, 我唔覺得代表樓主唔愛個仔.
註2: "塞豆窿" - 我又學多一門學問. mouth:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 gogoblue 於 08-12-18 11:39 PM 發表

純綷討論吓... 你會唔會MIND人地會話你小朋友無家教,個亞媽都唔理個小朋友,由得佢發顛等等...

小朋友當街發爛,如果係唔影響途人出入下我會由得佢,佢發現條橋行唔通就會好快收歛,但係係人地舖頭或多人嘅街道,我就會抱起佢或強行帶佢到安全地方等佢喊完再訓話。
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

同意!!!!!!!!

問問自己, 如果老師又或者其他人以同一方法幫你教仔, 你會覺得點呢? 我100%肯定我會報警(不過我唔係果個8婆)

原文章由 canies 於 08-12-18 21:16 發表
don't mean to be offense.

I rather let him roll on the ground.
then it's baby being ugly not u, but once you 汁住佢頭頂D頭髮, you are the one being out of control at public area.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 tamtamtam 於 08-12-18 23:34 發表

食隔夜m記喎 ~~

嘩! 係喎, 你真係心水清, 唔留意都睇唔倒樓主係買定第二日早餐, 仲以為佢買即食...................隔夜咁又係幾.............

首頁
12345...6

尾頁

跳至