自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇完妳呢d要求.........真係!!! 淨係對"字體"的要求<大小均一>, 我就咁睇都已經好大壓力!!

但其實咁做會唔會減低左小朋友對學習的興趣呢??

[ 本文章最後由 冰涼鎮痛貼 於 08-12-19 10:03 編輯 ]
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

伯爵府

原文章由 布甸仔媽媽 於 08-12-19 09:51 發表

心有靈犀.................相同感覺

最弊冇得申請退役 ..........

禁止訪問

子爵府

親子王國15週年勳章

I fully understand why kids 唔主動做野。

Kids are kids and they want to play. They spend most of their time at school for "learning" and need to do endless homework until 7pm (?) 8pm (?) then need to do computer homework/kumon/selin and practice piano/violin/swimming(听闻有o的搞到 11pm), 重点会有心机/时间同你写 d "字係每隻大小一樣呀" and i don't agree with "d字唔認真代表你個人做野都係唔認真ga la" 我见过好多o力人, d 字都系好 terrible. 就以医生为例,大部分医生 d 字都不堪入目。

"每日一篇" o的文笔不提也吧。唔做都无大‘选’失,有时间看看课外书好过,当然如果学校有需要就另计。

(((大家睇下吖........上面3樣難做到嘛???)))唔难,但要明白 they are kids。

我唔系讲风凉话又唔系打激你,我都有几个小朋友;最细果个11岁,今次考试要系半个小时做一份四版中文卷,老实讲,如果由细到大 train 写字要雕栏玉切,做得完才怪。

比心机,加油

禁止訪問

大宅

迫死人咩
媽咪

侯爵府

原文章由 tamtamtam 於 08-12-19 02:04 發表
開頭睇..仲以為是老師來 ~~

樓主....佢地係人黎架 ! 仲係人仔 ~

唔好當佢地係木偶 ~ 每個小朋友都有不同的潛能...妳樣樣限時限刻...仲要簽合同 ~ 唔係化...

我要離家出走 ~~ 呢個家沒樂趣 ! ...

agree with U^^哈.....好攪笑(我要離家出走,呢個家無樂趣)
樓主.....佢地係人仔黎架!有d野唔使整咁正架!
而家香港既教育係好有問題,如我地跟貼晒會對小朋友有影響!
比d時間小朋友,佢地會調節!
話時話,我個小朋友係幼稚園寫字好好,上到小一就打風,
出界,大細字,因老師話要寫快些,要計時.呢d無計,要体諒小朋友!
未上小一時好多時間親子,時時傾計,看圖書,睇報紙....而家就功課
默書,測驗,exam,評估..........我覺得小朋友仲差左!成個呆左咁.
所以真係要比小朋友抖下氣架!家長最多做既係教好小朋友既品德
大家加油~~~~
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。
tamtamtam 該用戶已被刪除

大宅

我自己就拱樣對個仔...只要唔太離譜...我都唔會擦佢辛辛苦苦寫出來的字(我仔K3)...因為我覺得成日都話佢寫得唔好...寫得唔靚...跟手就擦左佢...拱樣會好傷害小朋友的自信和自尊的...你試下再降低你的要求...多點讚美少點埋怨...我諗對你對小朋友都會好點的

大宅

睇完樓主message, 你要求真係好高, 同埋呢個局係你自己做成....因你成為小朋友 "人肉提示器", 對仔女咪有責任感lor, 做唔做都係一樣, 都係比亞媽"提" , "讚" 和"哦", 何來主動學習? 同埋, 你所講休息時間和活動, 都係有"目的"學習. 如, 上網玩, 原來係每日一篇, 玩完要報告嫁, 邊有趣呀! 點叫休息呀! 大人有時都發白日夢, 比個腦休息下.

每個人能力和發展都不一樣. 問問自己能否做到你自已要求先. 我想你係全職媽媽來, 放鬆d, 出去走走, 冷靜下吧.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

我囡囡今年小一,係未睇樓主既post之前,我都以為自己係好harsh既媽咪,因為阿囡拎到95+我都會唔開心同俾壓力佢,但自從係佢第一次測驗既成績出之後,90+既平均分我都責備佢而令到大家既關係差左,之後我post件事上黎,得到其他bk媽咪既分析到經驗分享,先知道小朋友既童年非常珍貴,佢盡左自己既力就ok啦,一山還有一山高喎,樓主對仔女既要求,真係好嚴厲,
kum樣佢地會失去對學習既興趣,而且會好怕媽咪,何必呢

所以我而家同囡囡調教左心理,佢有咩開心唔開心都會同我講,始終學習既路程好漫長,d字寫得唔太工整又如何,唔駛kum勞氣既,之前咪有其他bk媽咪話,好多叻人d字都唔係好青見既啦

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好媽媽勳章

做一個媽媽真係好難,其實每個媽咪都係想D仔女好,但係要求唔同囉,明知降低要求會增加自己快樂,低係又怕自己D仔女跟唔上,總之成績不過不失,就放過佢地啦,因為自己都唔係讀書天才,點可以迫自己個仔呢

珍珠宮

好媽媽勳章

時代不同~now電腦世界
唔識寫字不要緊.最緊要識解碼

彷者家下邊有工係"渣筆"寫字搵食

mame不要太介懷字體太不公正

水晶宮

.............恐怖份子
天空之城, 快樂之地

大宅

要求仔女之前. 最好問下自己得唔得先?
我地大人返工, 波士唔係到都會吞下撲啦,
何況係未成熟0既小朋友.
調番轉, 如果佢話自己煮飯食, 自己返學, 自己理自己,
咁你又俾唔俾呀?
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

民房

大件事...我手字大細都不一樣.......

又唔係要做書法家.....佢咁細個都唔知咩叫行氣....大大下佢會自己改la...

doctor 寫d 字都唔好睇la...小朋友...開心學野先會有進步...

大宅

我大細路手字由細到大好靚架,但佢讀書時係科科唔合格.haha....佢手字比人睇,真係估唔到出自一位"廚房佬".字靚唔靚唔太重要架最緊要係識寫嗰個字啫
太過嚴緊,只會令小朋友更加反叛.

[ 本文章最後由 Koey0729 於 08-12-19 19:37 編輯 ]

民房

樓主係個好緊小朋友的媽媽..有時間可以鬆一鬆....加油...

首頁

尾頁

跳至