爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

叫完人哋買法拉利同林寶堅利,還要一家人分開兩部車去過聖誕節,咁點算係一個完整家庭去過聖誕呢?
我又唔明白買買吓車又關去餐廳叫嘢食咩事,如果間餐廳D伙計問完人客唔明又唔問,個伙計又O埋嘴...........

第一 我會覺得佢好無禮貌
第二 我覺得佢玩嘢
第三 唔係個個人都咁好脾氣,可能到時要請經理 出嚟處理(我唔係話我,我唔會咁做,除非好過分啦.........)
經理到時都未必幫到你,你到時同個經理再O嘴都未遲啦!!!!!!!!

LMAO :lol

In fact, I totally agreed rossikwan,
原文章由 rossikwan 於 08-12-22 14:01 發表
不如講下你心目中既 budget 同埋車款丫?

Without budget and band, it's really difficult for anyone to give you any recommendation. No wonder one would suggested 法拉利 or 林寶堅利. For instance, I'll recommend Land Rover Defender or Mercedes G-class - which suits me quite well. Donw side is huge maintenace cost and poor milage. If you look for the other end, consider Honda, Toyota or even Hyundai.

Having said that, it seems to me that you will have it during holiday seasons. If that's the case, why don't you consider rent one from AVIS, DCH for limited time?

Good luck with your hunting.

BTW, really bad idea for test drive at night. I mean, you would be much better off in day time as indent spot will be much easier to spot.

[ 本文章最後由 Aardvark 於 08-12-22 17:13 編輯 ]

別墅

今晚會同老公去睇部本田七人,睇相好靚仔架.........
好開心呀......希望買到啦..............
原文章由 bbchai 於 08-12-22 16:41 發表
Don't be angry, I think Colin's view is quite reasonable. He is just giving some examples for illustration.

Would you pls let us know what car you will inspect tonight?

男爵府

原文章由 hinhinseto 於 08-12-22 17:10 發表

May I ask where you find your target (car28.com or dealer) and what the details, we may help to see it is reasonsble or even super value.

男爵府

原文章由 hinhinseto 於 08-12-22 17:10 發表

Just wanna to help so, give you some idea.

As for Vehicle registration license and counter check the chassis number against the vehicle.

Check for exhaust pipe and see if any white smoke - indication of engine problem (or due to cold weather).

Check for air conditioner, lighting system, CD/DVD, vipper, are working properly.

For the tires, you can't do much as people could exchange another one when they deliver the vehicle to you on the next day.

Listen closely while driving to see if engine make a lot of noise. Check for engine oil as well.

There's lots of others things that you need to check, so, good luck with your hunthing.

子爵府

好媽媽勳章

樓下講得好清楚,不過車軚方面如果決定係買呢架,可以將四條軚影低相,收車時對一對有無偷龍轉鳳,呢個手法好多車行做架,行出車場就關人喇.
路面試車時聽下有無雜聲,吱吱聲...穩陣d最好去驗下先買.如果sales諸多推唐話唔使啦ok架點點,唔好聽佢地講,更加唔好買.
夜晚睇唔清車身,最好約多次日頭,望真下車身(顏色/刮花/凹凸)
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

複式洋房

老友,夜晚睇車? "考圍癬" bor,好多野睇得唔清楚個wor....遂個手製or把手試下好wor,我試過有部00年benz,司機位旁邊用來較坐位 "i-pank"個手製,會成個甩出來的。

其他網友講得arm架,問個賣家比唔比去車房驗,肯既,師父睇完連隨交收,無交嗌;唔肯?搵個部。呢d野,急唔來。

仲有,就算肯去車房,都唔好晨早話佢聽邊間車房,到果朝先叫佢查去果處…我有次個老友響九x灣車場睇中部車,我就介紹我用開多年的車房幫佢驗車,我老友早左唔知1定2日話比賣家車行知,結果第朝神咁早,車房師父打比我話間車行搵人同佢傾計…死未?

伯爵府

咁黑暗, 係要脅個隻, 定係賄賂呀?

結果第朝神咁早,車房師父打比我話間車行搵人同佢傾計…死未?

男爵府

原文章由 亞水 於 08-12-22 22:40 發表
其他網友講得arm架,問個賣家比唔比去車房驗,肯既,師父睇完連隨 ...

九x灣車場 :tongue: Don't you trust them!

複式洋房

原文章由 hinhinseto 於 08-12-22 15:20 發表
當我九唔搭八問錯嘢,如果你真係有心想幫人,你大可問清楚樓主問題及想要些什麼,並不是叫完人哋買法拉利同林寶堅利,還要一家人分開兩部車去過聖誕節,咁點算係一個完整家庭去過聖誕呢?
我又唔明白買買吓車又關去餐廳叫嘢食咩 ...

真係唔好意思!我真係唔明你(價錢同車款成正比論!)想人哋點比意見你!?不過都好起碼你都識講想要部7人車!有進步架啦!!!
下次一早講想要咩咪唔洗回覆咁多無謂嘅回應囉!!!

別墅

又要回應無謂嘢啦.........
都好今日唔駛去餐廳叫嘢食啦.........
原文章由 LovelyColin 於 08-12-23 09:31 發表

真係唔好意思!我真係唔明你(價錢同車款成正比論!)想人哋點比意見你!?不過都好起碼你都識講想要部7人車!有進步架啦!!!
下次一早講想要咩咪唔洗回覆咁多無謂嘅回應囉!!! ...

複式洋房

係搭同一條街另一間車房個老細來同佢講…就無話到武力解決咁大劑,但我相熟個師父 (相處左有10年了…)同佢say no之後,賣家車行當日亦失約無出現…都真係幾黑暗…

原文章由 circleda 於 08-12-23 07:26 發表
咁黑暗, 係要脅個隻, 定係賄賂呀?

男爵府

點解樓主話想買車, 買買吓會同人吵起上嚟, post個topic都想有人正面回應, 幫吓自已及比d意見, 有時自已會冇頭緒, 希望收集多d意見, 如果唔明樓主所問的問題, 有心幫忙的人, 你可問過明白, 唔問睇完就算, 無謂為咗要增加國民生產力不斷唇槍舌劍, 樓主只是求過明白, 其實車款同價錢成正比冇乜問題, 點解有d人咁執著d字眼, 不斷你來你往作回覆. 樓主你只是想尋求意見, 你不要再理會d無謂人吧!

大宅

樓主,
有冇下文啊
有冇多d 頭緒架 dream car 會係點?

此外,未來車主是否計好買車既雜項支出?

別墅

買咗啦.........買咗啦.........

好開心呀真係買咗啦............
七人本田,好靚仔架入面好似新o既一樣,開心到啲仔女話過完聖誕節同新年都唔好賣.............(有咩唔明白再傾呀)

原文章由 rossikwan 於 08-12-24 13:38 發表
樓主,
有冇下文啊
有冇多d 頭緒架 dream car 會係點?

此外,未來車主是否計好買車既雜項支出?

複式洋房

我最近都買左部二首的心頭好,好期待樓主部車係點樣0既。

子爵府

好媽媽勳章

吓!真係for聖誕新年only?過完節就賣?如果短期點解唔租車呢?
買車要燕梳牌費搞一輪,租車唔使洗呢筆錢,牌費無得扣噃.同埋趕得切今日用到咩?

原文章由 hinhinseto 於 08-12-24 15:02 發表
好開心呀真係買咗啦............
七人本田,好靚仔架入面好似新o既一樣,開心到啲仔女話過完聖誕節同新年都唔好賣.............(有咩唔明白再傾呀)
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

別墅

攞咗車啦........
原文章由 renren 於 08-12-24 15:13 發表
吓!真係for聖誕新年only?過完節就賣?如果短期點解唔租車呢?
買車要燕梳牌費搞一輪,租車唔使洗呢筆錢,牌費無得扣噃.同埋趕得切今日用到咩?

別墅

各位好多謝你哋支持同幫忙,在這裡找二手車本想是正面的,因為我知道這裡有好多好爸媽,點解我話車款同價錢成正比就OK係因為我知道買二手車唔可以咁多要求,做人唔可以咁樣, 但係.............
算啦...........我想通咗啦!好爸媽們sorry,我唔會再回應啦........我都覺得我之前的回應都好無品同駛時間,可能自己未夠EQ(我會繼續學習),但係我會繼續同你哋分享買車啲嘢

祝好爸媽聖誕快樂,恩恩愛愛

[ 本文章最後由 hinhinseto 於 08-12-24 17:27 編輯 ]

複式洋房

原文章由 HeiHei_Baby 於 08-12-24 12:34 發表
點解樓主話想買車, 買買吓會同人吵起上嚟, post個topic都想有人正面回應, 幫吓自已及比d意見, 有時自已會冇頭緒, 希望收集多d意見, 如果唔明樓主所問的問題, 有心幫忙的人, 你可問過明白, 唔問睇完就算, 無謂為咗要增加國民生產力不斷唇槍舌劍, 樓主只是求過明白, 其實車款同價錢成正比冇乜問題, 點解有d人咁執著d字眼, 不斷你來你往作回覆. 樓主你只是想尋求意見, 你不要再理會d無謂人吧!

無謂人!!!你呢啲咪叫無謂人囉!我唔知增加國民生產力對我有咩好處!?係咪國民生產力越多講野就會Power啲!可以去評論人!?
樓主開個Topic出嚟問人意見!但係比唔到大約想要啲咩(如價錢幾多!最想係邊一類型)!只係答車款同價錢成正比就OK!我覺得樓主答得有趣!既然樓主車款同價錢成正比就OK!我提出買兩架車有咩問題!?係樓主反應過敏覺得我唔尊重佢先至話我!到最後樓主咪講咗想要7人車囉!
而你又唔係比意見樓主買咩車!喺到火上加油你呢啲咪食飽飯冇事做唯恐天下不亂嘅人!咪就係正正你自己所講既無謂人囉!!!

首頁

尾頁

跳至