自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章

moogoo 發表於 17-3-16 22:20
私家房大約咁收費

嘩。真的很貴。檢驗要6萬多。我睇開的是腦神經科。下星期要見同配藥。我到時會問他的收費。你有買保險嗎?冇買要認真考慮。屋企人緊張才要我搵私家醫生做。壓力很大

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支針好幼架咋,不過就比較長,我唔打麻醉就咁抽都唔覺痛,抽完訓返2-4個鐘頭向下腳要墊高我就較高床尾keep住個人斜住訓。訓得越耐越好!我唔聽話一個鐘就起身後遺症係經常頭痛

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

QQdevil 發表於 17-3-16 22:07
原子筆醫生話支針約頭髮咁上下。我念應只抽脊髓液

佢冇呃你,支針我拎黎睇過真係勁幼。果位jm講係抽骨髓同抽脊髓係2樣野黎
感激遇上你~

大宅

kiko_mami 發表於 17-3-16 22:33
支針好幼架咋,不過就比較長,我唔打麻醉就咁抽都唔覺痛,抽完訓返2-4個鐘頭向下腳要墊高我就較高床尾keep住個 ...

我所知抽脊髓液加要打化療脊髓針先要頭底腳高瞓兩個鐘(我女係白血病康覆者),樓主應該只係就咁抽脊髓液化驗,所以咁洗咁瞓。

侯爵府

BK Milk勳章

iisan 發表於 17-3-16 22:20
請問你是怎樣知道有異樣?
身體檢查?

複習很長篇。只簡單說4年前腳痺。屯院說B12不足。直至今年年30。完全不能行動。緊張下找私家醫生檢查。照41張mri及多項抽血。x光。連食藥全數約4萬5左右。醫生知我冇買保險。便轉介去廣華腦外科。但腦內科便不能接手。所以現內科要我去抽脊髓

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

It was decades ago. Private hospital. painful. I was too sick to get up so I don't know how long you have to lie down.

大宅

回覆樓主:

其實抽脊髓液每日政府醫院都做唔少,就算實習醫生都識做成日做,好簡單好快搞掂,類似人地半身麻醉生bb,彎起個身好似蝦米咁,拮一針就ok,之後慢慢等脊髓液滴落個樽度,支針好幼既,如果打麻醉針變相要拮兩針,所以通常唔打,係抽完要訓床幾個鐘麻煩d,我覺得無必要去私家做,大把錢另計

水晶宮

A仔媽咪 發表於 17-3-16 22:36

我所知抽脊髓液加要打化療脊髓針先要頭底腳高瞓兩個鐘(我 ...

明白
感激遇上你~

男爵府

QQdevil 發表於 17-3-16 22:28
嘩。真的很貴。檢驗要6萬多。我睇開的是腦神經科。下星期要見同配藥。我到時會問他的收費。你有買保險嗎? ...

JM,加油呀。

其實我張單有二萬幾係化驗費(抽咗好多血去驗),你可以同醫生講唔好喺醫院驗其他嘢,咁應該會平好多。
又因為我超級怕痛,要請麻醉師來做監測麻醉,所以又貴咗。
我主診醫生又唔係同我做嗰個,要請另外一個醫生做,所以又要俾多D錢。
我主診醫生因為係教授,巡房費都要$7200. 加上我住私家病房,所以所有野2 至3 倍計。

我有保險,所以叫做可以包好大部份。
你不如試下同你醫生講你冇買保險,睇吓佢 quote 幾多錢。
希望你一切順利!Take Care!

大宅

A仔媽咪 發表於 17-3-16 22:20
抽骨髓同脊髓液嘅針係唔同嘅,你抽脊髓液唔洗驚。脊髓液係腰骨,骨同骨之間嘅位置抽。骨髓係插入盤骨內抽 ...

邊睇你講,邊打冷顫

首頁

尾頁

跳至