自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好同意樓上有JM講, 最緊要係家長的心態...

珍珠宮

王國教室勳章

自己企硬就得。
我身邊好多人讀名校,有人仔女三歲就三文兩語都接近native ...說話成個大人咁。
我自己讀過local IS同出國讀書,老公完全無受過local教育。
身邊都好多人讀IS但有d好谷。
我同老公覺得書係要讀,但kindergarten 時玩更重要,自理品格更重要。
所以我地送仔女讀happy school...真係玩同玩咋。大仔year 1了,我地無後悔,佢仲好天真,但佢已經識自己睇好多書,識好多嘢並唔係一舊飯。加油!百毒不侵

lingfu    發表於 17-3-30 12:48

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

lingfu 發表於 17-3-30 10:59
生完小朋友之後想睇下啲幼稚園..唔想俾佢讀N想直接K1
唔想讀名校,唔介意佢成績
SAME HERE!
我冇同女報N 班已經係其他人眼中係奇怪架喇!
跟住唔打算申請一條龍既學校又係比人話唔好啦..
有人已經諗定小學應該要點樣揀, 所以就要考慮幼稚園揀邊間..

我姑9話當去到個K2, K3就會發現自己輸人一步, 學少左好多野..
只想阿女做人有品德, 有教養。
但又驚自己咁會唔會害左佢, 好矛盾呀!!!

如果個遊戲玩法係咁, 我同個女都迫住要入呢個旋渦...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

我個女今年九月都讀衞理堂
我個心態係自己讀書都唔係考廿名以內,唔好諗住自己個女會係天才,c6成日話個同事仔女兩歲就講好多野,乜乜乜,我自己做細路仔都唔歡喜老豆老母成日話邊個叻邊個點啦,人比人比死人,自己唔鍾意睇書,偏偏成日想個女睇書!真係天真!又唔身教!激死我

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

wantaima 發表於 17-3-30 11:50
其實你只要堅持自己原則咪可以,大把幼稚可以選擇。
至於小學如果你話唔介意成績,其實讀邊間都會開心。
小 ...
好難quote哂咁多個回覆只能話我都收到哂!多謝大家

我暫時未知個女能力呀..
但好怕谷佢
自身經歷好有陰影
我都唔會expect佢有好好成就
普通就得

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

開心吸收勳章

你要睇資料可以去政府網站睇:

http://www.chsc.hk/kindergarten/

可以分地區,有無學劵等資料去search

lingfu    發表於 17-3-30 12:57

子爵府

lemontea520 發表於 17-3-30 12:32
SAME HERE!
我冇同女報N 班已經係其他人眼中係奇怪架喇!
跟住唔打算申請一條龍既學校又係比人話唔好啦..
第一段真係我好怕既野雖然話做咩決定都會有人有意見
但暫時呢種諗法真係好多人覺得奇怪咁

我又唔怕去到k2,k3輸人一步既
啲細細個講野成個大人咁
真係好咩
我細個都係咁俾人讚
但我聽完冇開心過

子爵府

米巴太太 發表於 17-3-30 12:36
我個女今年九月都讀衞理堂
我個心態係自己讀書都唔係考廿名以內,唔好諗住自己個女會係天才,c6成日 ...
使唔使讀衛理堂N先入到K嫁?咁身教或者我做到既
其實我好鍾意讀書嫁
陪讀我唔怕
只係自己都驚咗考試,一聽到考試兩個字就好大壓力
唔想小朋友好似我咁俾考試功課壓垮咗

珍珠宮

其實好多家長都話自己唔怪獸,想小朋友有快樂童年,有幾多真係做到? 正如讀書時,好多人都話唔溫習但其實日日溫

男爵府

如果要happy,你就要俾佢一路happy落去。琴日咪有post 話,小學超happy,點知升咗一間直資,完全跟唔到,要轉校。

伯爵府

lingfu 發表於 17-3-30 11:20
我好立心要俾佢happy...但當身邊啲3姑6婆都問來問去
連自己呀媽都質疑自己時,
(自己母親係虎媽,由細嘈自己 ...

我想知點叫Happy?係唔係淨玩唔洗讀書先叫Happy?點解名校就唔可以Happy一定要揀非名校?

我估呢個世界多數父母都唔係想仔女唔開心,但俾距去一個適合距既學習環境,距一樣會開心。就算你話興趣班,只要你唔係強逼距,學下畫畫打波樂器都唔會好唔開心。至於你話補習英文,我覺得幼稚園可能你覺得誇張d,但如果到小學真係跟唔上你都要幫距㗎喇,唔通由距唔識咩,講到尾,我唔知到距有一日發現自己英文好唔掂及唔上人既時候可唔可以繼續覺得Happy。

咁當然我唔係贊成個d一個禮拜補足7日再加幾樣興趣班咁疲勞轟炸個小朋友啦,但我亦唔覺得要付出少少汗水去學習係幾慘。

水晶宮

其實人就在競爭中長大, 由幼稚園要IN, 小學中學要考試, 入大學要睇成績, 出黎社會搵工, 都要INTERVIEW, 入到去做, 又會睇工作能力有無得加人工升職

你話我想要快樂童年, 我想講快樂呢個字通常都包含成績好, 細路仔主要是番學讀書, 成績唔好日日返學生意失敗咁, 仲無同學願意同你玩, 仲會比叻仔笑, 仲有咩快樂童年, 要睇心理醫生就真

機會永遠留比有準備嘅人, 唔係叫你一星期讀書讀足7日, 一日24小時, 抽唔到一個半個鐘出來玩嗎?? 我仔小學六年, 放3點半, 每星期有3日玩課外活動 (籃球/田徑/鋼琴), 返屋企仲要一個鐘, 佢都可以8點前做晒功課, 準時開飯, 食完飯唔洗溫默書的話, 仲有時間睇電視打機

我仔以前係BAND 1仔, 我仲要夜收工, 8PM先返到屋企

水晶宮

回覆樓主:

唔想入名校,好簡單樓下/附近幼兒園便可,不用上EK問考番附近小學,不要追求名校/神校,否則上EK問補習社 普通幼兒園普通的小學普通中文中學考全級尾尾,懂看EKㄧ次,自己看咗大部份一次,孩子一樣入本地大學

伯爵府

自己揸定宗旨,堅持到底

我個小朋友都係無playgroup無讀N直接K1,中間都有好多人俾說話我聽,我唔啱聽咪左耳入右耳出,佢有佢講,我有我做,自己調節心態

別墅

其實自己想點咪點囉駛乜理人

大宅

Happy都要跟到大隊,但跟到大隊一定無法happy,門檻太高

禁止訪問

大宅

lazywife 發表於 17-3-30 11:28
好似講到小朋友,學到幾樣野就係痛苦童年,咩都唔學就係快樂。。有無咁膚淺呀。Happy與否,睇個家長自己係 ...

認同。
好怕啲人一聽到話比小朋友返興趣班就話你怪獸,但又不斷8你比緊啲咩小朋友學。(我指我平時見個啲家長)

大宅

回覆樓主:

我完全明白你意思,我認為,只有小朋友媽媽最清楚點樣對佢黎講係最happy,所以唔好跟風氣走,自己分晰最好既俾佢。

我其實都唔明小朋友點解一定要讀死書,掌握多d興趣發掘自己既技能唔係仲好?其實讀書唔叻姐,又唔係我特登唔叻既,谷又谷唔起架喇,做乜要逼我姐,反而我細個真係好想屋企人俾我上興趣班玩同接觸唔同既新事物,個人亦唔使咁孤僻一無是處。

但我真係明你wo,我都比人影響緊,我就鍾意揀d中性d 取平衡囉,即係唔使最好又唔可以係最壞。一齊加油為小朋友打氣。

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

正如寶淘版,潮版,好多講淘咩用,買咩衫

都唔代表你唔淘唔買就唔得。

如果你心儀既學校算多人爭,少不免要準備下先in到。

我有時覺得,你以為會happy既學校,入到去唔一定如你所想。求其揀一間,都未必唔happy. 人夾人緣。

我有朋友個細仔讀幼稚園,入邊間幼稚園唔係求其揀,點知唔好彩同個中意咬人既小朋友同班,咬還咬,咬塊面度!大大啖成個牙印久久不散,校長處理好差,竟然仲發生第2次! 唯有拿拿聲轉校

lingfu    發表於 17-4-19 07:35
我是一隻喵

首頁

尾頁

跳至