夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

ericalau411 發表於 17-4-1 00:41
就係無永住權,所以萬一反晒面,佢又死同我爭女,我會搶唔過佢。

所以我諗定,萬一真係走,就會唔聲唔聲 ...

你盡量救係
唖忍下去等佢自然分開?屋企都咁覺得?

大宅

ivycowcow 發表於 17-4-1 00:41
正路黎講,佢同個女人拖拉一段時間先會斷。

咁我都知平時我地都小溝通既,由初初識到依家,佢本身都早出晚歸多,因呢到工時長,應酬又多。

所以一直習慣可以既都自己處理。佢對我態度當為然無以前初初咁熱情。。我地一向好平淡。
主要六日先家庭樂咁。

其實我一直唔知佢咁,只係半年前見佢收到卡,佢又無意中放底被我睇到,我先知事態嚴重。。之後就成日留意
。。。唔係咁我只覺得都同以前無太大分別既。。依家知道晒,就自然覺得佢原來一向都對我冷冷淡淡咁啦。

大宅

jackiemei 發表於 17-4-1 00:44
你盡量救係
唖忍下去等佢自然分開?屋企都咁覺得?

睇下佢有無機會返轉頭咁。。

如果佢仲有點覺得我地比較重要既話。。

珍珠宮

減齡達人勳章

ericalau411 發表於 17-4-1 00:41
就係無永住權,所以萬一反晒面,佢又死同我爭女,我會搶唔過佢。

所以我諗定,萬一真係走,就會唔聲唔聲 ...

未有永居就小心,你真係唔夠佢爭。
返香港先,當比自己休息下,否則會屈死。至於嗰個女人,同一公司,好難斷,就算話會㫁,日對夜對又點斷?除非轉部門或離職。
學校方面,大嗰個小一,中文麻麻,就只有現正開始辛苦啲開始谷佢。

大宅

FennieMan 發表於 17-4-1 00:50
未有永居就小心,你真係唔夠佢爭。
返香港先,當比自己休息下,否則會屈死。至於嗰個女人,同一公司,好難 ...

其實已經係不同部門喇。。。就係咁先唔易被其他同事發現?

唉。。自己係異地無權無勢,係爭d。。。所以我要考慮咁多。

如果係香港,我一早返外家喇

侯爵府

ericalau411 發表於 17-4-1 00:49
睇下佢有無機會返轉頭咁。。

如果佢仲有點覺得我地比較重要既話。。

即唖忍下去?

睇下?睇到有居留權?

大宅

jackiemei 發表於 17-4-1 00:57
即唖忍下去?

睇下?睇到有居留權?

居留權呢樣野,如果真係分開,我一定返香港生活,所以作用不大

主要係怕,我依家只拎婚姻簽証,萬一爭女,爭唔贏。

要拎到居留權,又要返香港成個月搞文件,再要叫佢去整。。返成個月又要等到暑假。。即係我要忍幾個月。。

最煩係,我簽証其實今年11月就夠期。。時間不多。

大宅

ericalau411 發表於 17-4-1 01:01
居留權呢樣野,如果真係分開,我一定返香港生活,所以作用不大

主要係怕,我依家只拎婚姻簽証,萬一爭女 ...

我明白兩個人响外國生活真係困埋一齊,嗰種生活上獨立,精神上依賴係好多嫁去外國嘅女人嘅共通點
除咗情感以外,我會覺得如果仲有幾個月有pr,就忍一忍
因為兩個女如果第日想返去讀書,你嘅pr可能會幫到!當俾個機會自已同小朋友

大宅

kayeeian 發表於 17-4-1 01:17
我明白兩個人响外國生活真係困埋一齊,嗰種生活上獨立,精神上依賴係好多嫁去外國嘅女人嘅共通點
除咗情感 ...

如果有需要居樓權,說算離婚,呢到好似可用仔女名義申講請既。

但我係呢邊如要照顧女就好難搵野做,呢到請工人隨時貴過我份人工,所以萬一真係離婚,我完全唔會留戀呢個地方。

大宅

ericalau411 發表於 17-4-1 01:23

如果有需要居樓權,說算離婚,呢到好似可用仔女名義申講 ...

呢個我明白,根本自已嘅根都唔响度,係唔會想返去
啲女係咪已經係citizen?
你聰明,啲細路响香港生,仲有好多路可以簡

大宅

kayeeian 發表於 17-4-1 01:27
呢個我明白,根本自已嘅根都唔响度,係唔會想返去
啲女係咪已經係citizen?
你聰明,啲細路响香港生,仲有 ...

根唔係到之外,我一人還好,帶住兩個細既,係到應該比香港難生存。講衰d,萬一真係窮到無飯開,香港家人都會接濟下。

細女唔係香港生,但好彩一早審核左香港人身份,亦都係我一直未拎永住既原因,因為拎左,係外國生就未必拎到香港身份喇。

子爵府

ericalau411 發表於 17-4-1 01:33

你老公對兩個女點?

大宅

汽水餅 發表於 17-4-1 01:54
你老公對兩個女點?

我覺得都錫佢地既。。但依家成日諗住個女人? 定我自己心形住? 覺得佢成日話攰,或呃我要返工,週未都唔諗外去邊同d女玩下。

不過之前冬天凍,其實都好少周圍玩,呢排先開始暖,就覺得明顯左,好似成日困係屋企咁。係屋企佢得閒就同女玩陣,就然後一家各有各活動咁。,因為佢要機不離手等人msg.

大宅

ericalau411 發表於 17-3-31 22:57
睇人有婚外情多,今日終於殺到埋身

已經一齊13年,結婚接近十年,有兩個小朋友。

既然你都想挽救,試下平心靜氣同佢傾下,睇下佢乜嘢反應先再決定點做。自己屈住會好辛苦。加油啊!

男爵府

不如你同佢講清楚。佢咁錫個女,你嘗試下用女個方面埋手,同佢講其實我同你都好錫個女。好想比到一個完整既家庭個小朋友。我知你有個女人,但請你考慮下,你咁做會傷害到我同兩個女。之後再講少少你地以前既事。希望佢可以立即停止依段關係。jm再唔講、你又死忍。除左對你身邊唔好之外,佢地段關係只會一日比一日更深。你係外國,無人同到你傾訴。你就係到講下啦,希望幫到你

別墅

ivycowcow 發表於 17-4-1 00:14
咁小朋友咪冇得返學?

甘真係唔知點算

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ericalau411 發表於 17-4-1 02:01
我覺得都錫佢地既。。但依家成日諗住個女人? 定我自己心形住? 覺得佢成日話攰,或呃我要返工,週未都唔諗 ...

其實你現在用乜方法去挽救?你似乎認為C6會選小三⋯⋯
俾我就點都唔會立即攤牌,
如果你忍得,就立即辦手續入籍先再攤牌,
如果你唔忍得,就帶哂D女返香港先攤牌,
以免佢申請禁止你帶女出境,
你走左就預左永遠唔返去。

我覺得你可以俾大女返香港讀返K3,
適應一年,可以申請學券,
又可以配合小一派位。

瑪瑙宮

你話怕佢唔要你三母女, 可能佢要囡唔要你, 你諗清楚先好擹牌, 唔攤, 就長期尼个局面, 變成幫佢湊囡的人, 囡大嫁晒人, 你就對住佢做佢工人, 咁佢未必要你對住佢.

大宅

回覆樓主:

一刀切
攤牌
襯佢返工帶埋小朋友返香港
到時等佢黎香港求你

現在被小三迷暈左
係時候令佢清醒

香港歡迎你 !

子爵府

ericalau411 發表於 17-3-31 22:57
睇人有婚外情多,今日終於殺到埋身

已經一齊13年,結婚接近十年,有兩個小朋友。

你的情況暫時不適宜把事情攤出來。但你應該先調節自己的心態,他對你們三母女仍然好,他和這位女同事開始了半年,始終是辦公室出軌對象,平時他們之間應不會太過火。你要先想想究竟夫妻之間為何越來越平淡?重新審視自己的外表打扮,看看可以做甚麼改令自己變美,先看看可否讓他看到你的改變,嘗試安排兔試一家人的互動,始終你做甚麼都可光明正大地挽回,小三始終只是外面的入侵者。先冷靜下來,不用天天去看他們怎樣熱烈地愛,他們正熱戀當然甚麼都可以說出來,看多了只令你更加難過不安怨恨。我想夫妻之間可以讓小三介入,除了男人擋不住誘惑,最重要還是因爲夫妻之間問題壓存到爆發點。所以先做好自己,修正婚姻裡曾經疏忽了的事情,再讓丈夫去猜想你究竟想甚麼,這樣才可以重新把以往曾經一起的點滴喚回。
mc <()>

首頁
12345...10

尾頁

跳至