在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

kclchan 發表於 17-4-9 22:42
細嗰個出世時已經係喇⋯

勁!!我一個已經好攰,晚晚又要講好耐故仔陪訓,我女好生孟,永遠都5識自己訓。宜家復活節假仲西利…………成11點都5肯訓

大宅

FZZZ 發表於 17-4-9 22:49
勁!!我一個已經好攰,晚晚又要講好耐故仔陪訓,我女好生孟,永遠都5識自己訓。宜家復活節假仲西利……… ...

最辛苦系暗訓…………

大宅

kclchan 發表於 17-4-9 22:42
細嗰個出世時已經係喇⋯

勁!系米大細前一早戒哂夜奶?我女3歲才戒,我起左足足3年半夜身兩次,3年都冇得好訓過

大宅

回覆樓主:

我都系40先生,有二個小朋友大女快4歲細仔20個月,女安排返全日,放學留系婆婆屋企,我放工接返佢,仔由工人凑。夜晚自己一凑二,雖然起攰,但兩個佢兩個開開心心自己辛苦都頂到。

大宅

我宜家37,第2件7個月,又係一晚醒N次,自問真係就捱唔住,仲要日頭番工.....唔知幾時先脫苦海

男爵府

我有個女3歲 剛剛好似驗到有左 平時99幫我湊大女 (返全日n班)而家1516 老公話唔洗擔心 會攪得店 (但男人真係得把口 )而家未敢同99講 心煩
我想細既生之後就到9月可去育嬰院 希望捱得過

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我fd請2個工人。到bb返n班, 可cut1個工人

大宅

其實只是好短時間(一年左右),做媽媽一定頂得住(我40第二件,bb 七個月)晩上自己睇,係瞓不好,飲多兩杯咖啡。反而留意下大囡可否早些瞓,我大囝由少開始九點左右瞓,bb 都係所以我九點多可以瞓一陣再起身餵最夜的一歺奶。

大宅

eltonmi 發表於 17-6-6 00:25
其實只是好短時間(一年左右),做媽媽一定頂得住(我40第二件,bb 七個月)晩上自己睇,係瞓不好,飲多兩 ...

日頭姐姐凑?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

FZZZ 發表於 17-4-3 08:02
公司福利好,五想放棄住。加上如果得老公一個做壓力好大。我宜家未有住,個女4歲,獨孫,感覺好孤獨,我老 ...
我今年37,阿仔3歲,都想生多個,因為阿仔係獨孫,無堂或老表

但自己份工穩定唔會放棄,自己阿媽又老(75以上)

有工人,但工人唔會幫到湊2

好無奈

只希望阿仔可以識自己朋友啦

男爵府

有這個諗法既人已經好佩服...自問做唔到....你話叫我做有錢人啲闊太成個生仔機器就話啫...咩都唔駛做齋生....但又要我番工又要顧個初生仲話要生多個....咪搞...

大宅

FZZZ 發表於 17-6-6 07:16
日頭姐姐凑?

日頭有長老睇,姐姐湊唔到小朋友,佢清潔煮飯,長老一至五來,我收工回家佢就收工,食埋晚飯就走

大宅

我明白真的好累,但最多捱兩年,以大局為重,同先生商量下,先生支持也很重要。我兩個都係三個月左右戒夜奶,但不會瞓天光,中途會醒,通常五時左右,不過我堅持九點到就要他們睡,因有多個好處,,故事時間去在八點尾開始。

大宅

MommyPanel勳章

eltonmi 發表於 17-6-7 00:12
我明白真的好累,但最多捱兩年,以大局為重,同先生商量下,先生支持也很重要。我兩個都係三個月左右戒夜奶 ...

我已經有2件,大既3歲5個月,細既5個月,不過我今年33歲,大既返全日幼稚園,細既我爸媽加姐姐係屋企湊,但最近細妹開始唔痴我,係要扭姐姐抱

男爵府

FZZZ 發表於 17-4-3 07:17
我想問你們兼顧初生又要上班這個年紀是否頂得住呢?

我頂得到, 不過極倦

洋房

回覆 FZZZ 的帖子

同你一樣, 大的三歲, 現在有咗第二個. 超過40歲, 份工非常 demanding. 之前好好的姐姐因佢自己都懷孕走了, 新的十分差, 完全冇長老幫手 (年紀太大或不在港), 但我都打算繼續返工, 吾返工少份收入, 生活困於湊仔, 仔女大了又末必搵到工

複式洋房

回覆樓主

我正是42生左第二件,工人姐姐剛剛病左入廠,得長老頂住,正想轉半職part time 湊仔,唔做經濟上壓力好大,都想問大家意見?

複式洋房

Chanwwt 發表於 17-6-17 21:57
回覆 FZZZ 的帖子

同你一樣, 大的三歲, 現在有咗第二個. 超過40歲, 份工非常 demanding. 之前好好的姐姐因 ...

同我好似呀!但我仲有個亞媽幫下

公爵府

回覆樓主:

頂得住,挨过了。好彩我當時份工比較得闲。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆樓主:

我39歲在職媽媽,1個女8歲,無諗住再生,工人加婆婆照顧,唔覺亞女悶,因有興趣班上及我會帶佢周圍去玩,她都是獨孫! 但有表弟同表妹同她玩

首頁

尾頁

跳至