婦女醫護

跳至

首頁
12345...30

尾頁

子爵府

卡樂B薯片 & 天使愛美麗,

多謝你地既鼓勵, 我會加油, 一齊努力吧!

大宅

今日好唔開心, 因為琴晚食團年飯時, 我個女唔肯叫人而喊, 跟住不斷比我d e媽串, 話我個女, 唔o禁激, 應該激多d, 我同我老公都好嬲,
我個女只係一個4歲的小朋友, 佢係有唔岩, 唔叫人無禮貌, 我已罰佢唔比佢飲橙汁直至肯叫人為止,
但班e媽仲係你一言我一言, 話我個女喊, 話下都唔得, 佢地講野句句有骨, 我同老公聽到都好唔開心, 我更驚我個女有童年陰影, 講真細個時我都唔鍾意見其中一個e媽, 因佢成日串我同細佬, 所以我都好明我個女的感受,
我琴晚都有祈禱求主幫我去寬恕佢地, 但我仲未做到, 今朝係身仲有條刺...各位姊妹幫下我啦

民房

唔好意思, 都唔知原來part1已經close,我好想多謝你們的回覆。我自己以前有睇個心理醫生,不過知道係 甲狀腺機能亢進就無睇,因為心理醫生唔太幫到我。可能我有甲狀腺問題,因此發作會一同影響甲狀腺, 我希望自己快d好,個人無咁辛苦心情可能開心,發作都少d。好多謝你們的回覆。真的好溫暖。我其實都有祈禱,因為我的力量有限,我每天也希望主會帶領我有勇氣面對自己。我雖然唔想得到驚慌這個病,但係因為呢個病令我懂得珍惜身邊一切,以前點會好珍惜去街,去街點會係一件大事,點會有開心原因。 不過現在會,感謝一切好和不好。我其實上星期有嘗試,我去了ifc, 不過可能是星期日,ifc, citysuper太多人又熱都係驚住去,驚住反屋企,可以話一點都不享受去街,不過我知道要試,試到一日唔驚為止。多謝大家。可以takcare家人。 可以同朋友食下野,因為這個病我已經無點同朋友聯絡,少了聯絡慢慢又無太多話題。不竟我唔可以去見下朋友又好困難, 呢度有天使愛美麗 , 卡樂B薯片的回覆。真的感謝。天使愛美麗 , 卡樂B薯片 : 謝謝你們。

民房

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-13 10:57 發表
今日好唔開心, 因為琴晚食團年飯時, 我個女唔肯叫人而喊, 跟住不斷比我d e媽串, 話我個女, 唔o禁激, 應該激多d, 我同我老公都好嬲,
我個女只係一個4歲的小朋友, 佢係有唔岩, 唔叫人無禮貌, 我已罰佢唔比佢飲橙汁直 ...

天使愛美麗 : 唔好唔開心。佢地咁話你個小朋友,因為佢地唔係好似你咁愛護你女兒,
你無需要唔開心,因為你知道你女兒是怎樣,你無需要他們告訴你.有時小朋友就是這樣,很真! 不叫人不是大件事,大人連原諒小朋友咁少問題的胸襟都無,可能問題是在他們身上。不要為他們的說話而唔開心。試試將這件事化為笑話告訴女兒,會可能有幫助。開心d呀

男爵府

大家好~
我用左好多日時間睇晒part 1呀~
睇完你地既經歷,好似有d知道自己哩兩年做咩事。
唔知點解大約兩年前左右有一晚去左戲院睇戲,睇睇下突然有一種好似就死既感覺,好想快d離開戲院,好想去醫院,個心就諗死啦我先得個20歲咁快就要死啦?我重有好多野未做呀~
自從個次之後我就成日出入醫院,有小小時就睇醫生,又做左個幾千蚊既全身檢查,結果咩事都冇,但係個次之後個人就好似冇左感覺咁,好唔真實,所以好辛苦。我都唔知咩事,我見到kaka同tigerl 講既經歷同我真係好似,所以我想請教大家我係唔係都有驚恐症呢?
PS. 我可以去到街同遠地方,不過有時會因為感覺唔真實冇晒興趣,成日想鬧人同發脾氣。

Thanks~~!

大宅

junofan,
有甲亢都可以同時有驚恐, 我地呢度其中一個 姊妹同你個case係一樣, 佢都係有甲亢, 但同時又有驚恐, 佢都可以康復, 所以你都可以架, 仲有你講得岩架, 人的能力真係有限, 所以除左藥物治療之外, 我信主後對我的人生都改變左好多, 就算我在病發中都可以得到平安,因為神一直係我身邊陪住我
88yan88,
hi, 你的反應真係幾似驚恐症, 但更係搵個專科e生check好d, 同埋各人係病發時的表現都唔同, 驚ge野亦唔同, 所以好難講你知你算唔算, 因為我自己就無唔真的感覺, 但有d人又會有,..

男爵府

天使愛美麗
多謝你既回覆~
我既情況一直都冇好轉過,d唔真實既感覺搞到我好辛苦,好似唔知點咁,我有睇中醫,不過佢就冇同我提過我有驚恐哩樣野,開頭睇好似有用,食左中藥好似好d,但近排食左中藥都好似冇咩用。每日起身都好辛苦,感覺自己好似唔係自己咁,我都唔知點解自己會變成咁?
想請問大家有冇人好似我咁,有唔真實既感覺又去睇過醫生,醫生點講呀?有冇得醫ka?
同埋點解會有唔真實既感覺ka??

民房

原帖由 天使愛美麗 於 09-1-13 15:20 發表
junofan,
有甲亢都可以同時有驚恐, 我地呢度其中一個 姊妹同你個case係一樣, 佢都係有甲亢, 但同時又有驚恐, 佢都可以康復, 所以你都可以架, 仲有你講得岩架, 人的能力真係有限, 所以除左藥物治療之外, 我信主後對 ...

我知道驚慌是甲亢的其中一種現象,我希望甲亢好少少而令驚慌會少,不過我亦知道自己要學習和驚慌相處,會努力,我會嘗試去超級市場買野,希望成功。
p.s: 你知不知道你的朋友是怎樣康復?是要服甲亢+驚恐 2種藥嗎?

thanks

大宅

原帖由 junofans05 於 09-1-13 16:50 發表

我知道驚慌是甲亢的其中一種現象,我希望甲亢好少少而令驚慌會少,不過我亦知道自己要學習和驚慌相處,會努力,我會嘗試去超級市場買野,希望成功。
p.s: 你知不知道你的朋友是怎樣康復?是要服甲亢+驚恐 2種藥嗎?

thanks ...

HI, 有甲亢+驚恐果位靚女好快就會上黎架啦, 佢三點不露架, 因為未起身...heehee

佢好有經驗, 一定可以幫到你, 你放心, 只要我地唔放棄一定可以好返

大宅

88yan88
你形容既反應就真係似驚恐, 不過當然必定要經醫生confirm啦, 如果真係都唔駛怕, 食血清素是可以令病程控制到及康復的, 休想咁易死....

你而家驚, 更係邊到都唔想去, 咩都無興趣, 我以前都係咁, 但當你知道自己係咩事, 穩定下來之後, 以前既你就會返黎架啦

你睇下我地成班咪又係咁鐘意shopping 買買買, 你都好快會投入返你以前既生活架啦, 你而家只係唔清楚自己咩事先會迷網, 唔駛怕, 呢到好多有經驗既人可以同你share

嚐試祈禱求神賜你平安既心

民房

原帖由 卡樂B薯片 於 09-1-13 17:30 發表

HI, 有甲亢+驚恐果位靚女好快就會上黎架啦, 佢三點不露架, 因為未起身...heehee

佢好有經驗, 一定可以幫到你, 你放心, 只要我地唔放棄一定可以好返

卡樂B: thank u! 希望靚女上黎啦咁可以請教下佢:)

我好想去超級市場,又唔知去唔去。。。諗緊,因為我係自己駕車去的。煩~

男爵府

卡樂B薯片
多謝你既關心~
但係我真係唔想睇西醫,我好怕要食一世藥,其實會唔會真係可以完全好返ka?

子爵府

卡樂B薯片,

唔好意思呀! 轉咗新版我搵唔倒pm點樣回覆, 我都要再試吓, 所以我在這裡覆你先, 我没有msn架

大宅

大家好,,有驚恐同甲亢個位靚女上線啦.哈哈!!仲有就係新朋友話驚個種好假既感覺,,同你同一感覺既人就係我啦(我仲同你差唔多年紀添),,不過我依家已經刻服左呢樣野,而假呢樣野係我以前最驚既一樣野黎...呢樣一陣先慢慢講......
首先講左甲亢先..我係有左驚恐9個月到,先發現到有甲亢..個時我第一次發作完全唔知咩事,發作之後.個人就變得好唔真實.好驚.唔出街..到半年後我真係忍唔住.開始食藥.不過我就好慘.睇左個黃綠醫生.結果食左3個月到就發現自己有甲亢啦..跟住我就停左藥.因為個時我覺得自己跟本無驚恐.只係甲亢..(因為甲亢同驚恐d病徵其實係好似)..但其實個時我睇甲亢個醫生,佢係建議我兩樣一齊醫,不過我死都唔制,好啦食左兩個幾月既甲亢藥..驚恐又返返黎.我因為想生bb既關係..一直挨.死都唔肯食返驚恐藥.跟住就轉左睇tigerl介紹我去睇既醫生.一直做d放鬆治療.到今年6月我入左廠大修之後..心情簡直一沉不起.挨到9月.我同醫生都覺得,唔好再拖啦,而且個時我既情緒,跟本唔適合有bb..所以經幾返掙扎.最後9月開始食返藥到依家..驚恐藥同甲亢藥一齊食..我要兩樣一齊醫返好.咁先係明智既選擇,我唔想再日日驚坐係屋企徒時間.仲有我先得22歲.,我真係唔想呢d咁光輝既時間再白白浪費...新朋友 ..因為我唔知你想知d咩...所以講住咁多先...大家都要加油努力!!!

大宅

好啦..又一個新朋友..88yan88 hello

我就係kaka啦...其實講真呀.假呢種感覺..其實我唔係靠食藥好返..我係靠自己....
好簡單..只要唔去諗呢樣野,唔去feel.慢慢久而久之,唔係一朝一夕嫁.你真係要每日都唔可以去feel自己假唔假,一想feel既就一定要叫自己停,,因為假呢樣野...可以話係累積返黎,你每日都去feel,一feel你就月驚.而你一驚就會月黎月假...我唔知你明唔明..因為係醫生同我講既...因為我始終唔係醫生,好難好清楚咁講到你聽.而且用字面去解確實有點難..不過我盡量打..睇你get唔get到啦..假呢重感覺呢可以話係用黎保護你既.你一驚..就會出現假呢個感覺去隔離..結果長久.因為你每日都去feel去驚呢種野.就因為你一驚佢腦部就會出現呢個(模式)黎保護你,,結果你每日不斷驚不斷再隔離你..你個人就會覺得月黎月脫離現實/....而且可以同你講食藥係可以醫到呢樣.不過都係7.8成到..最緊要都係靠自己..要改左每日都去feel自己假唔假既習慣..講真嫁..可能你會話你唔想去feel,但係控制唔到..我都試過,但係呢個辦法係得既,因為我係過來人,我試過驚假驚自己下一秒會痴線,唔敢出街,成日望周圍既野去feel假唔假,,但係我唔知你驚假去到咩程度..我除左驚假之外仲會抖唔到氣呀,驚暈呀等等....所以我都係要食藥...但係我可以講...我驚假呢野樣,,未食藥個時已經可以刻服到大半..依家食埋藥.個人唔會發作之後,,,唔會驚我係99.9%唔再驚假...

所以呢,係醫得好嫁..大家都唔好再徒時間驚啦...踏出第一步...不再驚恐...新一年又黎...大家都要開開心心.健健康康...

大家有咩問題可以再問我..or msn都可以....

大宅

美麗

唔好唔開心啦..瑤瑤平時咁乖咁聽話..唔好咁在意人地講d咩係咪..同埋好多野係人夾人緣既.細路仔都唔例外係咪..雖然唔係話佢唔中意就可以唔叫人..不過事情已經過去左,而你又已經教訓左瑤瑤啦..再講你點教女係你既事..唔洗理d外人點睇,,係咪..我地個個都覺得瑤瑤好乖好得人中意.......唔好為左呢d野唔開心啦...新年黎啦,,一家3口開始d著靚d出去拜年........

民房

原帖由 ...KAKA... 於 09-1-13 19:55 發表
大家好,,有驚恐同甲亢個位靚女上線啦.哈哈!!仲有就係新朋友話驚個種好假既感覺,,同你同一感覺既人就係我啦(我仲同你差唔多年紀添),,不過我依家已經刻服左呢樣野,而假呢樣野係我以前最驚既一樣野黎...呢樣一陣先慢慢 ...

Kaka,聽完你咁講,可能我真係要再諗諗去睇下醫生睇驚恐,你有無醫生好介紹呢。我其實係第一次甲亢反發不過又唔食得藥住,因此我都唔知係邊方面有事。當然我都覺得心理作用令自己驚,只不過我覺得原頭可能係甲亢,我睇下幾時食得藥同驗血,如果唔係我諗我真係要睇醫生!

其實我上半年都ok的,可以自己去街,只係有時驚不過無現在咁差。 呢幾個月去街都驚,有時今日去到以為好反有氣色,不過第二日又回到差嘅時候,都真係好辛苦。 失望太多,信心由再少d.....有時諗反之前,幾辛苦咪又係咁過,但係遍遍一發就驚到飛起。我都係20幾,我都覺得浪費了好多時間。就今日咁
嘗試去街,唔成功。因為太驚, 唔成功行反屋企時又好唔開心。。。

Kaka多謝你回覆。 咁你甲亢好反未? 你個t3,t4係幾多呢?

民房

各位新年快樂!
Hi, junofans05,

我都有驚恐症好多年,其實真係要有適當洽療既配合至得....藥物係輔助嫁..所以要靠自己同藥物既洽療配合...你要踏出第一步..之後一定會好好效果.

大宅

美麗:唔好嬲,有d"長輩"係持老賣老,把口唔收,我姑9,99,62便是這種騎呢人.我也要練好耐(廿年)才懂接招,就當是一種磨鍊.耶穌也會生氣.所以嬲係無罪.遲d條氣順番,冷靜了個人,咪諗吓點見招拆招
有時我也會問攪セ總是遇着d臭口祖,不過,人生就係咁.............................避無可避

洋房

大家好,我宜家食僅隻藥叫paroxetine。你地有冇食過啊。我食左兩個星期,病發得好密,晚晚臨訓就黎attack我。但就算冇病發我都晚晚失眠。不過,食左藥之後會死或心臟病既feeling就少左。

首頁
12345...30

尾頁

跳至