夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 joelbb 於 09-1-5 11:47 發表
係咪應該分開...

只係想問:嘜分開咗就可以解決到 D 問題架咩?
睇咗好多 "夫妻感情" forum 的 topics,印像中好似部份人一有事就諗 "要分開"。
遇到問題,可以呻、可以傷心、可以怒、可以抱怨、可以哭、可以罵 ... etc 但跟著就要用心和盡力去解決,解唔解決到係另一回事,在過程中你會因為用了心和盡了力而必有所得著,最後你會因此而長大。 "分開" 只是在某些情況下,去到最後一步才考慮的解決方法。
千祈唔好太容易太隨便就喊要分開呀,以為只係發晦氣,其實整多幾次就真係傷感情架。說者無心,聽者會以為講真架呀!

男爵府

我bb出世後, 我老公都係一d都唔識gar, 但佢肯學, 仲係好主動要試, 個仔滿月後佢都開始同阿仔沖涼, 所有阿仔的事都會兩份做, 我覺得只要肯學肯試, 係唔會做唔到, 只係你個c6唔想做. 依家佢話要同佢阿媽一齊湊一日, 咪比佢哋試吓囉, 如果ok, 咁佢以後咪無得話自己唔識做囉! (以後就做c佢!) 其實, 個bb佢都有份, 你都出到聲話一個人搞唔掂, 佢都唔幫手, 係咪佢根本唔想生bb, 係你自己想征出來, 所以佢先至會咁呢?
仲有, 如果你唔係真係想離開佢, 只係想講吓嘅話, 就唔好講"離婚"呢兩個字啦! 我細佬同佢老婆就係一個好例子, 佢老婆好鍾意同細佬嘈, 時常搵嘢嘈, 一嘈就要返娘家, 又說要離婚, 說了幾次之後, 現在真的離咗婚啦, 細佬實在頂唔順佢次次要離婚, 但個女嘅係唔想離, 只是講來嚇我細佬, 點知就返唔倒轉頭.
所以你要諗清楚先好呀!

首頁

尾頁

跳至