想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

qcbb, CWY1222, ik2006

唔緊要啦, 再接再厲, 大家一齊努力過!

大宅

牛年勳章

chingchuchu / ik2006,
今早驗完之後好唔開心,食完野就係條街度遊,卒之喊左出來. 以為睇中醫可以幫到自己,但原本又唔係我想像甘順利同簡單.其實都知前面仲有好長路要行,自己都等緊睇董醫生,但個心總想係見董醫生前就自己可以bingo, 或者甘就加重左自己既壓力.而要等下次再努力,又唔知下次m幾時,又唔想食"吹"經藥,真係都好無耐同無助.
唉,講左自己既無奈都好少少,亦多謝妳地既鼓勵,幸好有呢度,可以比我宣洩一下.點都好,總要努力向前望,自己既BB 都等緊我!!!

大宅

唔好唔開心,太大壓力對身體唔好的…養好身體等生個健康小寶寶。
BTW,你有沒有食葉酸,在懷孕前吃定,可以有助胎兒腦部及脊骨發展。

原帖由 qcbb 於 09-1-10 13:30 發表
今早驗完之後好唔開心,食完野就係條街度遊,卒之喊左出來. 以為睇中醫可以幫到自己,但原本又唔係我想像甘順利同簡單.其實都知前面仲有好長路要行,自己都等緊睇董醫生,但個心總想係見董醫生前 ...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

qcbb: 哎... 我琴日知到尼m都好失落喔,直到晚上我老公買左個cheess cake食完先好d咋。一齊加油吧,下一個牛媽媽可能會是我們呢~~!!
今早驗完之後好唔開心,食完野就係條街度遊,卒之喊左出來. 以為睇中醫可以幫到自己,但原本又唔係我想像甘順利同簡單.其實都知前面仲有好長路要行,自己都等緊睇董醫生,但個心總想係見董醫生前 ...

大宅

牛年勳章

ik2006 / sillyhp,
下午休息左一下,好快過年,趁放假清潔下屋企,心情又好好多,因為除左要努力生BB, 仲有其他野要忙.
不過真係好多謝妳地同呢度所有既sis

大宅

牛年勳章

dreamcometrue,
妳好!
遲ec 診所電話:3528 0183.
葵芳新都會廣場辦公大樓第2座21樓2105室.
佢好多人睇,妳星期一打電話去預約,應該要約到2月份!
我只可以話好多人睇,而且我覺得ec 要人夾人.希望幫到妳啦!

原帖由 dreamscometrue 於 09-1-10 18:45 發表
請問各位遲醫師既聯絡資料... 我之前睇大圍東叔幾個月啦... 但d m 一個月比一個月遲... 上個月遲左9日添呀... 好驚... 所以唔睇佢啦.. 遲ec 勁唔勁架?

大宅

qcbb,

我都好似係咁,太約07年尾断断續續咁睇中E,飲中藥!!以為睇左一段時間會好快Bingo!! 点知睇下睇下都無!!:-( :-( 就轉左個中E,仲好勤力咁飲中藥+做埋針久添!!結果都係:-( :-( !!每逢M小姐黎總有失落+:-( :-( !!我而家無睇中E Lu ,林住試下用西E治療先!! 條路真係漫長!!但可以點??!! 一於作戰到底啦!! :D :D 加油吖!!好怏一齊會做牛媽媽啦!!

大宅

牛年勳章

waowaowao,
係呀,所以都排左董醫生.我而家諗住見西醫前打好個底,所以都要繼續睇中醫.
希望新既一年,我地既願望好快實現.大家一齊做牛媽媽!!

原帖由 waowaowao 於 09-1-10 23:29 發表

qcbb,

我都好似係咁,太約07年尾断断續續咁睇中E,飲中藥!!以為睇左一段時間會好快Bingo!! 点知睇下睇下都無!!:-( :-( 就轉左個中E,仲好勤力咁飲中藥+做埋針久添!!結果都係:-( :-( !!每逢M小姐黎總有失落+:-( :-( ! ...

大宅

原帖由 qcbb 於 09-1-11 17:23 發表
waowaowao,
係呀,所以都排左董醫生.我而家諗住見西醫前打好個底,所以都要繼續睇中醫.
希望新既一年,我地既願望好快實現.大家一齊做牛媽媽!!

...

qcbb,

一齊加油吖!! 有時心情都會影响身體!! Relax 下!!睇下曾志偉獎門人笑下吖!!

禁止訪問

大宅

牛年勳章

Hi FTFT,

遲ec 收$80 診金, 每劑藥$70, 一般來講ec 會開5劑, 總共$430. 我開始睇既時候都唔識, 診所其中一個姑娘又比較惡, 姑娘話ec寫左張單度, 但又睇唔明, 所以最後每劑藥煲一次. 後來問返ec, 佢話每劑藥番煲一次, 即5 日藥可飲 10日. 但妳最好都問下ec, 妳既藥都係甘煲!
至於book 期, 妳自己諗住隔幾耐睇一次, 若果可以的話就約好妳想睇既日期. 假如唔想斷藥, 就要約好10日後要覆診. 每個月既第一個工作天就最好約時間的, 因為任由妳自己選擇, 但要記得打電話去約哦!
有咩唔明, 即管再問啦!

原帖由 FTFT 於 09-1-12 22:19 發表
因為之前已2次小x, 所以想調理身體.所以book 左10/2睇遲ec.
我想問睇遲ec 貴唔貴架?
d藥要唔要番煲?
同埋想問係唔係每次睇完就立刻book 埋下次診証日期架?
唔好意思, 太多問題問. ...

大宅

畀面勳章

請問你地遲EC有冇開助孕藥俾你地?

大宅

牛年勳章

Hi blittle,
遲ec 無開助孕藥比我, 開左要煲既藥.
而我朋友就開助孕藥, ec 話佢主要係宮寒囉.

原帖由 blittle 於 09-1-13 14:59 發表
請問你地遲EC有冇開助孕藥俾你地?

禁止訪問

大宅

牛年勳章

Hi FTFT,

唔好客氣! 妳可以睇完先book, 但可能好多時間已經full 左, 就揀唔到妳想睇既時間. 我開始既睇時候就甘, 所以要隔成10幾20日先有得睇. 因為我唔想斷藥(雖然可以繼續要同一劑藥), 更加又唔想隔太長時間先見ec 一次.所以我而家會等月頭第一個工作天就約好我果個月想睇既時間囉!

原帖由 FTFT 於 09-1-13 22:57 發表

唔該晒妳呀, 咁我想問係唔係打電話去book 時就要book 晒一個月的日期呀, 可唔可以睇完當天再book 下一個期?

大宅

畀面勳章

睇左遲ec2個月, 第1個月開左要煲既藥俾我, 第2個月話我受得佢既藥, 就笑kaka開助孕藥俾我, 又冇寫上藥既成份, 食時有d驚, 之後得就食剩1樽便冇食, 因m小姐黎左.....佢又冇話我宮寒bor .... qcbb, 你既朋友, 食佢既助孕藥, 中左未呀?

原帖由 qcbb 於 09-1-13 16:25 發表
Hi blittle,
遲ec 無開助孕藥比我, 開左要煲既藥.
而我朋友就開助孕藥, ec 話佢主要係宮寒囉.

大宅

牛年勳章

Hi blittle,
我朋友睇佢既時候諗住調理下, 點知ec 開左助孕藥比佢. 因為佢睇既時候成日病, 所以食好多西藥. 佢果個月又食西藥同助孕藥. 因為佢覺得食太多西藥, 所以佢果個月都避左. 之後佢第二次, 佢同ec 講明想先清好外感先有, 所以停左.

原帖由 blittle 於 09-1-14 11:03 發表
睇左遲ec2個月, 第1個月開左要煲既藥俾我, 第2個月話我受得佢既藥, 就笑kaka開助孕藥俾我, 又冇寫上藥既成份, 食時有d驚, 之後得就食剩1樽便冇食, 因m小姐黎左.....佢又冇話我宮寒bor .... qcbb, 你既朋友, ...

大宅

qcbb,

其實ec有張煲藥方法的小單張可供病人索取,問姑娘拎就有,非常詳細,我無張紙在手頭上。但我一直是將第一次藥煲好後,盛起放在暖壺內,即時番渣煲第二碗,番渣完後,將第二碗與第一碗混和,分兩碗服用,早上一碗,臨瞓一碗。
由於好難朝頭早晨早起身煲藥,我通常夜晚煲,夜晚飲一碗,起身飲餘下的一碗。

仲有如果難以約期覆診,可問ec可否照執繼續飲落去,因為我去睇遲ec的目標是調理身體,其實每次用藥也是差不多的。當然你們要醫其他病症,情況可能有所不同。

原帖由 qcbb 於 09-1-13 10:15 發表
Hi FTFT,

遲ec 收$80 診金, 每劑藥$70, 一般來講ec 會開5劑, 總共$430. 我開始睇既時候都唔識, 診所其中一個姑娘又比較惡, 姑娘話ec寫左張單度, 但又睇唔明, 所以最後每劑藥煲一次. 後來問返ec, 佢話每劑藥番煲一次 ...

大宅

正確的煲中藥方法(每日一包,要翻渣,一天飲兩碗)

今日我上左去遲ec到覆診,拿了煲藥紙,詳情如下:

正確的煲中藥方法(每日一包,要翻渣,一天飲兩碗)

【一】將調配好的中草藥(不用清洗)放入煲內(瓦、玻璃、不銹鋼、電藥煲),注入適量未經加熱清水(請用手按壓藥物計算水量,浸過藥面1-2cm左右),浸泡30分鐘(請保留浸泡水)。

【二】【首煎】:先用大火煲至水滾,再調較至中小火續煲30分鐘(水滾後計時),先將藥汁倒出一碗,候用。(多出藥汁請保留煲內,立刻再加熱水翻渣,水量浸至與藥面平行即可。)

【三】【翻渣】:用大火煲至水滾,再調較至中小火續煲30-45分鐘,將藥汁全數倒出,估計應有一碗,藥渣棄掉不要(洗皮膚者例外)。
【後下藥】:請於(首煎)藥汁煲好前5-10分鐘加入。
(例如:薄荷葉、番瀉葉5分鐘前加入;大黃10分鐘前加入;酒1分鐘前加入、翻渣時再加一次)

*爐火每家不同,敬請靈活處理。
*電藥煲全程使用快火。
----------------------------------------------------
注意:首煎翻煎兩次煲藥過程必須連續不斷。若煲燶藥請立刻棄掉不要!
-----------------------------------------------------

【四】將兩碗藥汁混合,再分成兩份,立刻服用一碗。(每日兩次,相隔四小時或以上),放涼請再加熱(隔水燉熱、溫服為佳)。隔夜飲,可放入雪櫃或暖壺中。
*翻熱藥汁請勿使用微波爐,會起不良變化。
【外洗藥】:重複翻渣程序多一次。(水量可因應患處大小加減,煲半小時倒出,放至溫度合皮膚使用,切勿加水調稀,使用後才進行清潔)。
【感冒藥】:煲藥時間較短(不超過30分鐘)。
-----------------------------------------------------
*此煲藥法,適用於任何方劑。
*服藥提示:餐前後半小時,睡前二至半小時,服西藥後1-2小時,服藥期間應避免進食生冷、刺激、難消化食物。
*煲藥時間不應超過1小時。
*不應使用銅、鐵、鈦等任何金屬煲,藥汁會起不良變化。

首頁

尾頁

跳至