自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可以考慮睇中醫骨科

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

cookingma 發表於 17-4-27 16:30
你自己試大力撳下手睜內則條筋就知
試咗, 好"冤", 應該係穴位黎

男爵府

如果淨係某d動作扯住又唔係真係好痛 又無其他唔妥 可能真係唔覺意扭到或者筋腱炎 呢兩樣其實唔使特別醫 休閒一段時間就會好 幾個月到你無為意就會自己好返
又或者可以試下上瑜珈睇下有冇改變 你睇個d醫生除左普通科個兩個 其他都好似當你水魚咁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

痛症/骨骼肌肉拉傷, 係需要時間去調理。 冇神藥一次就好。

消炎止痛藥可治標,身體調理/運動/針灸/跌打都可幫助。

有時「拉」親, 都要一段時間先鬆返。

愈緊張就愈難好。

如果仲係好擔心係大病, 就要繼續睇, 唔好睇完一個到一個, 要好好跟著療程。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

cookingma 發表於 17-4-27 14:47
我係右手舉高手移向頭丶向後丶向右拉扯或用力痛,
轉動膊頭都有痛,但不是好痛,唔做已上動作,乜事都冇
...
我有親戚同你情況好相似,佢睇梗物理治療師,話係肩周炎

侯爵府

cookingma 發表於 17-4-27 14:20
唔好意思,打咗好多野,居然登陸唔到,唯有cap圖,難睇少少,希望有人幫到我。

...

點解唔試下中醫或痛症醫生???

大宅

mamamia06 發表於 17-4-27 17:23
如果淨係某d動作扯住又唔係真係好痛 又無其他唔妥 可能真係唔覺意扭到或者筋腱炎 呢兩樣其實唔使特別醫 休 ...

真係多謝大家!我唔特別去用力拉扯隻手,真係冇乜野。
唔係我唔舒服,都唔相信真係有咁多揾笨醫生,網上既好評係假,最衰我又冇相熟。
我睇一次,唔對路就唔再去睇,把囗講到幾掂,扮到幾唔略水都假,起碼已詭咗我上去一次。
我唔係唔想相信d專科,我都知道佢地係貴d,但我想佢地講d野有紋路d,或有丁丁點効果,我都會再睇,反而覺得d普通醫生講既仲正常。
第五個醫生撳(直情係咪落黎)我嗰幾吓,我隻手菸咗,依家仲痛緊,原本隻手都冇依家係痛,仲有條頸,係頸則,比佢咁咪發都唔知有冇後遺症,頸比手翠弱,又有神經線,我好驚架,個醫生有好多網上消息,係好有仁德,好有heart,原來都係假。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

試針灸。 強烈推介。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

試5-6個中,西,脊醫好平常,物理治療,針灸……要自己周圍試,睇下幾時遇到啱自己既

琥珀宮

畀面勳章

其實你邊個位痛?點解唔正正經經做物理治療?

大宅

回覆樓主:

我肩背痛左一個月,去針灸推拿四次左右,終於無事。

男爵府

會唔會係有左BB,懷孕有影響㗎

大宅

winy629 發表於 17-4-27 20:32
我肩背痛左一個月,去針灸推拿四次左右,終於無事。

真的!等我休息吓。觀察下先再睇,咁唔停睇醫生真係人都癲。

侯爵府

cookingma 發表於 17-4-27 20:13
唔係我唔舒服,都唔相信真係有咁多揾笨醫生,網上既 ...

請問第五個醫生姓咩架?

大宅

cookingma 發表於 17-4-27 20:57
真的!等我休息吓。觀察下先再睇,咁唔停睇醫生真係人都癲。

睇左四五次跌打唔多得,JM 介紹下去試針灸推拿拔罐。
真係推到喊晒大叫,仲慘過順產生仔。但真係好番。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

即係你仲未照X ray/MRI?

只可以講,醫生斷症只係用自己判斷,唔同專科見既臨床例子唔同,判斷有出入都係正常,所以因為咁你先要照下X ray 之類,用多d佐證等佢地有多d資料去斷症,好多時肉眼睇唔出係咩問題,你可以考慮下照頸的MRI

琥珀宮

cookingma 發表於 17-4-27 20:13
唔係我唔舒服,都唔相信真係有咁多揾笨醫生,網上既 ...

你呢d多數係長期勞損引起,你想睇一次醫生就明顯好轉,我唸你要搵神醫先得。

醫呢d係要做一段時間治療,西醫就骨科/物埋治癒/脊醫,中醫就跌打/推拿/針灸!

你其中一個醫生話「痛既位置跟傷既位置可以不同」好正確,頸錐有事,可能引致腰痛腳痛!

禁止訪問

水晶宮

去睇物理治療
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你會唔會有機會係痛風引致你痛呀,我老公之前都試過一排又係冇扭到又唔知咩事成隻手都腫晒
郁下都痛,攪左一排可能係尿酸過高,食左藥同食得清淡D就好番啦

首頁

尾頁

跳至