自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

Wacoal 發表於 17-5-31 10:23
我都係呀,130減到120, 不過我跟營養師計數食野

我都有見營養師,佢教識我將食物轉換, 都好架。無咁辛苦。其實我成個過程又無捱餓,好輕鬆。
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 17-5-31 10:25
好勁呀! 戒口真係好難

初初都辛苦架! 不過好快適應。 加上我其實唔使捱餓既,餐同餐之間,我會食一,兩塊克力架。 又唔辛苦。

翡翠宮

1928mickey 發表於 17-5-31 10:13
恭喜大少拉(emoji) 健康快樂

多謝祝福。

翡翠宮

sasa0208 發表於 17-5-31 10:13
你係得既

sasa, 我依家想瘦多10瘦。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

大少拉 發表於 17-5-31 10:31
初初都辛苦架! 不過好快適應。 加上我其實唔使捱餓既,餐同餐之間,我會食一,兩塊克力架。 又唔辛苦。:j ...

多菜少肉?

淨係戒甜已經好難,我每朝一杯甜咖啡

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

戒左d咩野唔食呀? 其實我平時都少食甜食, 都冇食好多野, 但肚腩都大, 可能要運動先得....

已刪除用户

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大宅

好叻 可否分享如何減?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我差不多戒甜一個月, 但未見成效

公爵府

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

大少拉 發表於 17-5-31 10:33
我都想

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

大少拉 發表於 17-5-31 10:33

唔過70kg 唔比叫胖

男爵府

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

李豆豆 發表於 17-5-31 10:35
多菜少肉?

淨係戒甜已經好難,我每朝一杯甜咖啡

我又唔係多菜少肉,我本身唔鍾意食菜,都唔太鍾意食肉,但依家要唔想肚餓,都會食多d菜,因為可以頂肚,(多既定意,係半個食飯碗既菜。)。同埋我都係食兩,三啖飯咋。可能胃口細左。

甜咖啡,我戒左幾年架喇,初初都要加代糖,之後慢慢減代糖份量。一個月左右,直頭代糖都唔用。 不過甜飲,我都好耐先會飲一次。咁飲野果方面,就會戒到甜。

翡翠宮

廷廷媽 發表於 17-5-31 10:38
戒左d咩野唔食呀? 其實我平時都少食甜食, 都冇食好多野, 但肚腩都大, 可能要運動先得.... ...

戒唔食咁多飯1,麵緊加唔食。因為一食就會食哂成碗。

少食多餐,肚腩,真係要運勳先減到架。

翡翠宮

manki1610 發表於 17-5-31 10:40
好叻 可否分享如何減?

少食多餐,戒唔好食咁多澱粉質,但澱粉質一定要有,唔係就唔平衡到架喇!

我講下我一日點食。

早餐, 麥皮。 我淨係用熱水開,唔唔用糖,用代糖,或鹽。加一杯咖啡。

下午,多數分左老公一碗仔既飯。 或火腿3文治。(我淨係麥包夾火腿,就咁咬!)

晚餐, 2,3啖飯,白烚菜,加少少肉。(肉我唔會走油,但會落少油煮。因為我家3個靚仔都要食。 )

如3餐中間肚餓,我會食餅乾,其實我係因為有糖尿病,所以先戒口。呢個都係我平時食既糖尿病餐自己諗出黎。但其實中程都可食少少甜品既, 當獎勵自己啦!如果唔係,太節制,總有一日忍唔到,就會大吃大喝!

palmchristy    發表於 17-5-31 19:41

首頁
12345...10

尾頁

跳至