自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

WiNniE_726 發表於 17-6-8 15:23
我囝依家K3,學校平時做緊既數學家課有加法同減法(以圖輔助的)

其實喺佢K2時我地已有灌輸佢加減法點做,平時 ...

有人6歲已經明白簡單代數運算,我覺得呢d咪叻囉

水晶宮

回覆樓主:

我仔k3識加減乘除, 加減就3位進退位, 乘除就2位

k2時我買了張thomas乘數表貼佢張檯仔前面,佢自己背了

佢鍾意巴士, k2睇巴士線學識了數數,好多巴士都3位數

搭lift佢識同我講上一層就加一, 落一層就減一

買生果又識1個4蚊,2個8蚊

我以為佢大個數學會好鬼叻,唔係囉,唔差,但唔係叻

水晶宮

回覆樓主:

大開眼界,原來香港k班細路已經咁勁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

WiNniE_726 發表於 17-6-8 16:11
我大囡同妳囡應該係同類人

我真係教到出晒煙 佢都可以話唔明 ...

咁起碼知道仔仔數學方面唔駛擔心囉
我女年年考試,數學科如臨大敵。越教越操越火滾(我知唔岩,唔好打頭)。點解釋、轉個方法解釋、硬記、死記,都係唔明。連基本都唔明,挑戰解難直接放棄
個仔溫法完全唔同。練兩野挑戰題就可以去考。績優咩又唔係,粗心大意改唔到。但就算佢錯,你知佢係識但唔小心囉

就算唔係天才果種天份,起碼係有誤性果種天份,夠用了

侯爵府

回覆樓主:

其實數學天份好難講,我本人心算好她,小學都曾經係全級第一,但上到中學對代數,xyz個d無乜與趣雖然合格但未算標青。我仔呢方面好好做式一流,但解題麻麻,老師覺佢數乎資優但成績未算極好。睇吓乜嘢範疇。

男爵府

吓,原來幼稚圈已經要識加減乘除喇,我個女幫人補習,有個5歲小朋友教極都係要數手指先識計加減數,我仲以為要上小學先學㖭。

我自己小朋友已十幾歲唔記得佢哋幼稚園係點

公爵府

ctsang1006 發表於 17-6-8 16:08
我仔間學校k1已經教加减數,佢有個同學仔已識簡單乘數,k3已經要學代數

死啦,乜宜家教到咁深㗎咩? 我地以前高小先學代數㗎woo... 睇完我覺得我D認知好似係外星黎咁。

我仔現k1,學校教1至10喳,同埋圖形。 加減數佢地K2以後先學。

我好易心足,我仔K1 三歲半,識自己搵到數字邏輯(佢最中意搭電梯數數字,應該就係從當中發現數字加1減1的邏輯),現在順序倒數可以推到去百位數,有少少加減數概念,我已經覺得夠。 我覺得最緊要佢唔怕數,中意數理,其他野佢可以慢慢學。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

淨係運算好難作準,升上小學好多文字題,唔同情境,理解力都會影響成績,反而上到四五年班,開始考邏輯

男爵府

有天份係...................
個腦轉得快,心算快,對數字敏感
C6係呢類人
佢地好似砌積木咁諗D數字架..
咩幾多折呀, 小數點幾多個位呀
總之係佢個腦,數學好似PUZZLE咁既東西
係有Sequence既

以上我全部都冇
因為我數學最差~WAHAHAHHA
大人大姐都仲要數手指計數好彩語言個邊叻d balance返,當年英文oral syl b,攞火箭架
最記得中五個陣考mock,俾數學阿sir昅到我 2x3 都要用計數機mg:" />
真係數目字到冇朋友

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

小學数學好多死响文字題,一來識字唔多,二來理解力弱。 如果有天份,通常計得掂文字題,因為個腦仔轉得快。

eg小一題: 農場有雞36隻,鴨比雞少9隻,鵝比鴨又多7隻,咁農場總共有幾多隻家禽?

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

男爵府

開心吸收勳章

數學叻的人好鍾意計數,唔駛操練都一百分,甚至百幾分,因為連Bonus points都攞埋。

珍珠宮

回覆樓主

我覺得好叻喎!數學叻即係理解力比較高,讀書有好大幫助。

珍珠宮

開心吸收勳章

longlokma 發表於 17-6-8 15:30
只可以答你,k3識4則運算已很普遍
有D咁的事?

男爵府

回覆樓主:

delete

珍珠宮

開心吸收勳章

angel_ying 發表於 17-6-8 16:14
咁得人驚。。。小一咪要學amaths....
靜雞雞講你知,BK D 細路 K3 已經完成大學課程了,仲完全唔會發脾氣,BB時連喊都識得分場合架。

男爵府

呢種可稱為對數學有興趣,真正數學資優的人通常與ADHD, 自閉等同時出現

翡翠宮

InkCartridge 發表於 17-6-8 17:20
靜雞雞講你知,BK D 細路 K3 已經完成大學課程了,仲完全唔會發脾氣,BB時連喊都 ...

睇完某D 回覆
我細細聲笑左,你懂的

子爵府

回覆樓主

我朋友仔係對數學有天份果類,k3自己develop代數概念,然後自己出數俾自己計,又會出推理題目

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿仔果同學(全級第一),一年級已經徥係睇"數學詞典",參加奧數比賽。
我諗呢d就係有天份。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

我覺得有天份呀。
我是一隻大草蚊

首頁
12345...7

尾頁

跳至