自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

muimui2 發表於 17-6-20 11:22
唉,一時感觸。。。其實一直以唻都係咁,佢唔算最差嘅,雖然唔主動,但叫都會做。只係近排要面對兩個小朋友 ...
如果佢係會做嘅,咪直接開聲落柯打叫佢做,你入房同個女溫習之前,拎幾件玩具比佢講明要佢同個仔晌廳玩足一個鐘,唔好阻個女溫習,男人就係咁低能,唔落柯打唔識做,你個肯做,已經比踢都唔肯郁嘅好好多了。

yui1625    發表於 17-6-20 13:26

男爵府

回覆樓主:

你唔分 d俾老公做?

水晶宮

回覆樓主

D男人係咁 ~ 樓主唔好嬲~

男爵府

muimui2 發表於 17-6-20 10:39
屋企廚房熱水爐壞又係我打去約師傅,幾時安裝點安裝又係我諗。洗冷氣又係我打去約,亞女啲考試功課又係我跟 ...
做女人係咁~O~老豆打黎話要幫佢買淘寶
呀媽打黎話要幫佢翻譯+睇功課
老公又話佢親戚食飯,問完你邊度食好(唔係俾你簡,其實係佢唔想諗野,就要分析番佢知,佢親戚去邊個國家讀書,一般會冇咩食,同埋呢個年紀又鐘意食咩,講完等佢問埋親戚好唔好)之後就叫你BOOK埋
陪老公買衫又話幫佢簡色
老闆打黎話要幫佢睇私人野,一係就老闆打黎話大老闆想買私人野, 邊間有仲要識講英文招呼佢?
有時朋友開到聲,幫佢搵工,幫佢地問AGENT X 無限咁多次
朋友話食飯,上網睇食評搵新野試,又要近又要好食
AGENT打黎叫救命,話你呀媽唔理間屋我又搵佢唔到
結果又要打俾呀媽,呀媽一句話,你跟埋啦...
同AGENT講,AGENT又話你自己買啦,結果一個星期買左三張床一個櫃,一個電視,搵人刷左兩間屋既WALL,維修水電仲有好多野壞
到6299又要耐唔耐同佢地攪下活動←指食下飯,安排下去邊食,乜野唔食得,邊度未食過,價錢又要抵
呀媽食飯仲大件事,大排擋唔去,茶餐廳可免則免,服務唔好,唔洗諗,餐廳又話招呼唔好
之後又到番個老公,除左聽佢呻仲要教佢點做人,返工都成個細佬仔咁
又到番呀媽係外國網站睇中左樣野,又唔收信用卡好多付款方式都唔收,唯有又問代購買
有時D朋友又要幫佢地手做功課,大佬呀,真係冇時間啦!!!
呢排仲幫呀媽裝CAM(上淘寶買CAM,買用具,裝就老公裝),又要轉工,買衫
上星期仲幫老闆拍埋隻蟑螂,順便棄屍
做女人真係全職打雜黎架

男爵府

虎到金來勳章

完全是香港女性的生活寫照, 無論你是否FTM.

個個都變身做神奇女俠 所以我心情唔好唔煮飯, 考試月選擇性煮飯, 因為買煮洗都係我, 冇人敢擔投訴

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢個世界,父母只會教個仔孝順,但唔會教仔將來同雙職老婆分担家務的。

只有99教新抱服侍佢仔,從無教個仔同要做家務。這裡的C9,也是這樣嗎?

侯爵府

2024年龍年勳章

尋日先罵完我老公
病又唔肯食蘗,
阿仔兩歲病先,跟住到C6,
阿仔差唔多好,C6未病好,又唔食蘗,又要抱阿仔
姐姐今日又飛,返鄉下過年
尋日嬲嬲地爆左C6, 我話唔得閒成日照顧你地兩個,
我就做到死死下(我要返工),
尋日罵完C6,跟住尋晚煲湯俾阿仔飲,
平時等我湊完阿仔先煲湯,我晚晚做到12點
佢就晚晚打機打到十二點
仲話想要多個女,
我話你一個都攪唔點

伯爵府

回覆樓主:

係我會直接叫佢幫手,例如打電話揾司傅/ 或開聲叫佢幫手睇住仔仔,你唔開口佢實唔阻啦

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

完全明白呀!我屋企嗰件都係咁,乜都唔理,全部旨意我,放假唔想煮,諗食乜又係我,我諗唔到佢令願餓死喺屋企都唔會諗,所以真係好攰,加油

伯爵府

apple220 發表於 17-6-20 12:27
係我會直接叫佢幫手,例如打電話揾司傅/ 或開聲叫佢幫手睇住仔仔,你唔開口佢實唔阻啦
...

打錯,係唔郁

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

屋企廚房熱水爐壞又係我打去約師傅,幾時安裝點安裝又係我諗。洗冷氣又係我打去約,亞女啲考試功課又係我跟 ...
好明白你心情! 加油!

珍珠宮

回覆樓主:

置諸死地而後生,一齊唔做,迫老公出手~

子爵府

yui1625 發表於 17-6-20 10:58
噢~我明呀JM
忙到出哂煙,件野仲成磚佛咁坐係度打緊機
真係幾想問候佢娘親

我都係等佢心情好時炸佢,work架,入耳啲添

珍珠宮

你c6同我c6係咪失散嘅孖生兄弟?!

男爵府

女人由有2 頭家開始, 就真係要揹好多角色責任. 娘家好, 99 家好, 家族中任何事要處理都係搵你. 個個覺得男主外, 女主內. 男人在外工作返屋企係要休息. 就算女的都有工作, 佢地都覺得你份工好他條, 返到屋企仍有精力要處理家庭家族的事.

我老公吾鍾意洗碗, 吾鍾意做其他家務. 佢有興趣入廚, 所以我由得佢做大廚, 但係2 邊家人就成日因為呢樣話我好命, 又彈我十指不沾陽春水. 其實煮飯我吾係吾識, 不過係因為呢樣係唯一我可以抽身吾做的家務啫, 其他雜務我揹上其他人又吾會計算

禁止訪問

公爵府

大把同路人 我都係其中一份子

禁止訪問

男爵府

做個靚太 發表於 17-6-20 12:33
置諸死地而後生,一齊唔做,迫老公出手~

男爵府

waynewon 發表於 17-6-20 12:09
如果佢係會做嘅,咪直接開聲落柯打叫佢做,你入房同個女溫習之前,拎幾件玩具比佢講明要佢同個仔晌廳玩足一 ...
係呀係呀!!男人,真係講少句都死
唔好要佢諗,淨係指揮叫佢做係OK
但要講得好‧清‧楚

例如幫阿仔換衫
你要講係「去第X格隔拎XX公仔個件短袖衫再抱阿仔去張床度換」
俾足instruction,唔係包你嘔血
仲衰過自己做

呢度真係大把同路人
個個男人返到屋企都唔知佢輕度弱智定殘廢咁
總之,個小朋友既自己搞掂左先
煮飯 / 家務 / 電器維修 / 銀行文件野...etc 一律押後or唔做

扮唔記得然後攬炒係大絕

首頁

尾頁

跳至