母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 BforGirl 於 09-1-21 00:49 發表

等佢傷口好返 我會餵返人奶(雖然一直都唔夠母乳, 希望餵得一安得一安)

呢段時間你要一路泵住先得嫁~
唔好停呀~
一停就乜都冇嫁喇~

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kateyu 於 09-1-21 00:56 發表

呢段時間你要一路泵住先得嫁~
唔好停呀~
一停就乜都冇嫁喇~

知道! :lol:

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 小吉梨 於 09-1-21 08:52 發表
下~ 我姐姐說人人都用ga bo...我回去看看先, 有埋中文字ga, 再覆你

我都想知, thx ~~

大宅

今日同醫生講, 話bb食豆奶一日得一次poo
poo, 仲幾辛苦咁, 我話怕醫得粒瘡佢又會便秘, 佢居然笑笑口話飲豆奶唔會便秘, 就算係都好易醫????? 我嘈咗一陣先話咁比bb一餐奶粉一餐豆奶!!!! 我問佢咁點解唔可以一餐人奶一餐豆奶??? 佢先死死氣話好, 但又叫我唔好食肥膩同煎野...........我講咗幾萬次我食得好清........
我真係唔明點解佢要講到人奶咁差? 咁唔supportive? 係唔係食奶粉就冇病冇痛? 佢地知唔知餵人奶辛苦好多, 你估d人奶媽媽專登搵自己同bb苯?

禁止訪問

大宅

原帖由 小吉梨 於 09-1-21 20:28 發表
叫 嬰兒保身油 (Minyak Telon -- Obat Luar)
牌子好似係 CAP LANG, 綠色+橙色樽~ $16-18

Thanks a lot ar

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 小吉梨 於 09-1-21 20:28 發表
叫 嬰兒保身油 (Minyak Telon -- Obat Luar)
牌子好似係 CAP LANG, 綠色+橙色樽~ $16-18

唔該哂 ^^

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 chillio 於 09-1-21 19:44 發表
poo, 仲幾辛苦咁, 我話怕醫得粒瘡佢又會便秘, 佢居然笑笑口話飲豆奶唔會便秘, 就算係都好易醫????? 我嘈咗一陣先話咁比bb一餐奶粉一餐豆奶!!!! 我問佢咁點解唔可以一餐人奶 ...

最緊要攪好bb粒瘡, 慢慢加返餵人奶囉 ~

ps. 飲左豆奶幾日 每日一次大大, 我亞B patpat 靚返哂la ^^

大宅

米鬼睇佢啦,貼錢買難受 !

原帖由 chillio 於 09-1-21 19:44 發表
poo, 仲幾辛苦咁, 我話怕醫得粒瘡佢又會便秘, 佢居然笑笑口話飲豆奶唔會便秘, 就算係都好易醫????? 我嘈咗一陣先話咁比bb一餐奶粉一餐豆奶!!!! 我問佢咁點解唔可以一餐人奶 ...
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

子爵府

原帖由 Jojolaw99 於 09-1-22 09:32 發表
米鬼睇佢啦,貼錢買難受 !

咪係囉~
呢d醫生分明唔係為你好而叫你轉食豆奶嫁喇~
嗚又係為左
我之前睇果個講d嘢仲攪笑喇~
話bb對人奶敏感,叫我俾佢食奶粉mouth:
我淨係聽過對奶粉會敏感咋wor~
我話bb食奶粉會狂嘔,
佢就話咁食豆奶粉/羊奶粉囉~mouth:
嘩~真係亂黎嫁~:;pppp:

複式洋房

個醫生咁無常識, 去投訴佢啦... 等其他媽咪唔好俾佢呃... 佢講, 真係信心少d都會放棄

大宅

今日去洗傷口, 佢話你bb d 皮膚好差, 一洗完紅哂... 但我明明自己洗又冇事???? 我諗佢一定係好大力, 肉痛c我
跟住又問我用咩同bb沖涼? 我話mustella....佢話都ok,不過..........又介紹另一隻baby bath 比我, 又收多$90.......所以, 醫生都係一個sales, 為咗$$$$點到你傻
我一定幫bb轉醫生, 今次真係蠢咗. 但佢係接生婦科part 住, 佢跟開先睇啫, 冇下次
anyway, 已經餵返人奶喇, bb都肯食, 多謝各位媽咪既意見, 大家努力呀

複式洋房

be honest, not all doctors have good knowledge about breast feeding, unless they have their own experience or read up a lot about this aspect. They have not taught a lot about that in medical school.

However, it is true that the wound heal slower if it is always soiled with stool. On the other hand, breast feeding should not be interuppted.

The only reason your baby can an abscess in his buttock is that it always soil with stool, then it gets inflammation, wound and subsequently infection. It totally not related to your diet.

If you think you can keep your buttock always dry , you can continue breast feeding. It is easy to change the dressing yourself, pack with more gauze so stool will not sock the wound, change napkin 15 mins after each meal, check baby buttock hourly. It will heal gradually.

Read more breast feeding website and those patient materials written by medical professional (US or UK one), you will learn more and even know better than your doctor.

男爵府

我個BB頭一兩個月肛門口都成日有瘡, 睇醫生試過放膿, 醫生又俾消炎膏, 但冇叫我停餵人奶, 又冇話係因為poo poo 多引起, 反而估係仔仔郁得多, 俾條片片刮損, 其實又點會刮到肛門口。咁當時我地一見到起瘡, 就揸消炎膏, 又OK WOW, 過多幾個月, poo poo 少咗, 咁就慢慢唔再生, 直到現在8個半月啦, 我仲餵全人奶, bb都好健康。
如果真係要停三日,其實都唔係大問題,只要pump 出來, 儲埋都可以俾BB飲, 多出來反正可以放入冰格, 以備日後用。人奶媽日子漫長, 好多時都會餵唔到, 例如自己病咗, 奶量會突然下跌, 到時都要有點存貨, 輕鬆點就得啦。加油!!

原帖由 chillio 於 09-1-19 15:34 發表
bb屁股仔有粒瘡, 今日去醫生度放咗癑, 但佢話要停人奶3日, 改飲豆奶, 因為話bb飲人奶去poo poo 太密!!! 好唔開心, 又擔心bb唔肯食返人奶

我想問吓各位人奶媽媽, 你哋bb1 個月大時1日食幾多餐同poo poo 幾 ...

大宅

原帖由 sumchanma 於 09-1-28 20:55 發表
我個BB頭一兩個月肛門口都成日有瘡, 睇醫生試過放膿, 醫生又俾消炎膏, 但冇叫我停餵人奶, 又冇話係因為poo poo 多引起, 反而估係仔仔郁得多, 俾條片片刮損, 其實又點會刮到肛門口。咁當時我地一見到起瘡, 就揸消炎膏 ...

過年前最後都轉咗醫生, 跟住佢refer咗個外科比我. 專業意見係:
1. 生瘡絕對唔關食人奶事
2. 都唔關poo poo "yip"
成因係肛門口(入面)因bb腸胃既細菌引至發炎, 所以會導致外面生瘡. d膿係入面既細菌搵位走, 所以唔好搵藥膏封住(之前亞黃綠叫要揸多d, 厚d), 另外d紅pat pat 就搵d vaseline 查吓.....結果, 佢比咗枝管我老公返屋企幫臭b通瘡瘡位, 第二日個pat pat 已經唔紅, bb又冇嘈喇, 依家人奶照食, pat pat 靚哂
如果我冇的起心肝轉醫生, 臭b會繼續比黃綠dum証, 日日返去洗傷口, cry到拆天受苦, 又比人整濕哂d衫, 話佢仲答你冇辦法, 次次收我8,9佰蚊, 前後一共用咗5千幾蚊, 搗咗個幾星期都冇好. 其實都怪自己, 以為生瘡最多咪醫兩,三日, 佢跟開就費事轉, 好醜都等佢睇埋呢次, 估唔到佢咁dum法
各位媽咪, 千忻咪好似我咁死蠢呀

別墅

回覆 cheungone 的帖子

請問BB放癑後有冇返發?住左幾多日醫院觀察?我個仔宜家都係屁股有大粒瘡,私家叫去醫院

別墅

回覆 chillio 的帖子

請問你轉左睇好個醫生叫乜名?在哪裡開診?我個B未夠滿月生左粒大膿瘡,去醫院醫生用針清都唔好?請問醫生比枝什麼管你凊?個外科醫生是否鎅開清?

大宅

好媽媽勳章

hiki901 發表於 16-11-26 13:37
回覆 cheungone 的帖子

請問BB放癑後有冇返發?住左幾多日醫院觀察?我個仔宜家都係屁股有大粒瘡,私家叫 ...

冇復發,個仔而家已經8歲了。醫院幾個人㩒住亞仔手腳,冇麻醉,用刀鎅開小小放膿。冇住院,醫生准我地回家瞓,第2日1早返到醫院,比醫生檢查完就完事了。但我忘記之後有冇覆診。。。

公爵府

乜唔係話人奶易消化,幾日無便便係正常㗎咩?咁究竟係人奶b多大便定無大便先啱

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊