自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

good_pig 發表於 17-6-26 08:08
去到姨媽咁遠都話,又似乎應該有d問題..正如去到話人地個新抱就好少嘅

呢個姨媽把口真係唔修的,講真,係男家的comment,成日得罪人。 嗰時有少少野想搵佢幫手,c6都同我一齊問佢,當然唔得啦。唔得就講唔得囉,又要指住話我衰人。

男爵府

回覆樓主

聽你咁講、其實係你性格困擾你自己。
如果,罵你既係你父母兄弟姊妹,你會包容到。6299果啲,你選擇左唔當佢地係父母兄弟姊妹既level所以包容唔到。你調節佢地係你心中地位等同你家人C6。重點係你做唔做到?

另外,如果,個個人都當同事係C6級既程度大愛,一定不會勾心鬥角不和。

水晶宮

Elenalan 發表於 17-6-26 08:14
自己放唔低係自己辛苦,除非你諗住以後對立。
對男家感情一定無女家果種親近,有少少距離但相敬如賓。無須 ...

男家係潮州人嗎?

男爵府

我不至於唔中意佢地,但我的確會同佢地保持一定距離,客客氣氣就算,一家唔知一家事,總之唔好要我捲入不必要麻煩就最好。

男爵府

回覆樓主:

咁係你老公無用
你咁比人鬧都唔幫你

水晶宮

spikenard 發表於 17-6-26 08:24
男家係潮州人嗎?

唔係

珍珠宮

sunnymama2 發表於 17-6-26 07:43
對唔住。。。點解人地話過我,就一定係我有問題?

出街無啦啦,有隻狗撲埋黎咬你都係自己錯?

喺bk揾公義,算啦!
吾係個個分析力咁高,
開頭回覆9588, 之後個個跟住鬧

珍珠宮

michelin888 發表於 17-6-26 08:00
如果淨係一兩個人話你,可能都未必係你問題,但四個人都話過你,都唔係你有問題?假如你比四隻狗咬過,你都 ...

立場身份吾同,新抱係外人有幾稀奇。

我男家由年三十晚到初四,日日都要去佢男家人拜年,吾可以返女家,跟住我62,姑婆,姑9又話我返女家,吾通又係我吾啱?!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

melonfans 發表於 17-6-26 08:56
立場身份吾同,新抱係外人有幾稀奇。

我男家由年三十晚到初四,日日都要去佢男家人拜年,吾可以返女家, ...

冇錯!

唔可以話因為個個話你,就一定自己唔啱。

你6299好霸度,我唔會理佢地。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實無乜方法可以避, 除非離婚, 家家有本難唸的經, 佢鬧你佢一定覺得有道理, 你嬲亦無可厚非, 既然依家大家表面無嘢, 咪平常心囉, say hi say bye, 少啲交流, 以君子之交淡如水嘅心態面對, 表面客客氣氣咪算, 唔係可以點? 最緊要老公都撐你呢種態度, 你咁樣庸人自擾棧唔開心

珍珠宮

樓主你情況好似我,我男家啲人全部住埋同一條街,聚會係去老公個細姨,即99細妹屋企或成班人去屋村酒樓度食

我99比市面上嘅99比月,算係好開通同好好人,老公果邊其中一個舅父(99的弟弟)花名叫不育舅父(此花名係62幫佢改,都成30年了)超衰,同台食飯咁岩我坐佢旁邊,夾送時佢用筷子打我手,話我係小輩應該夾包骨果啲,99見到雖然有叫老公幫我夾有返啲肉果啲,但我都已經超憎同這班人聚會

依啲飯聚每個月最少1-2次,老公細姨開whatsapps group 搞飯聚,但這谷除左講食飯仲狂講我62壞話,次次都話要齊人黎食飯,但永世62都炸病吳黎,細姨有4仔女均已婚及有小朋友,但細姨只有大孫女出黎代表曬全部人,咁就吳好話要齊人啦

我同老公講,既然係咁不如我話留係度照顧62,費事對住黑人憎嘅不育舅父啦,後尾整整下,次次食飯99都叫未婚姑仔做代表出席,我基本上半年先出一次,算係咁啦

水晶宮

個個鬧過你,就唔係無原因。

如果唔想聯絡咁密,可唔可以搵個理由搬遠d,少d見。你講到之前因為男家搞到想做空中飛人,何必呢,相處唔到就少d相處。

伯爵府

建議樓主應該一開始講咗情況同背景先, 咁就避免做箭豬

你問題係你太上心, 其實如果你唔係同你C6結咗婚, 6299同佢屋企果堆人只係陌路人, 佢地而家對你無乜點咪大家客客氣氣囉, 可以就盡量少見面, 唔需要迫自己當佢地係親人, 就算親如自己父母, 兄弟姊妹都唔一定好感情, 隨緣啦~

子爵府

sunnymama2 發表於 17-6-26 03:06
結左婚幾年,仔都就5歲,雖然唔駛同6299一齊住,但就要日日接觸佢地。6299的弟妹又住附近,有時成班人到我6 ...

我唔敢評論誰對誰錯,因為你最清楚而感受至深。你個case盡量少聯絡少上心,當佢哋係普通朋友關係就可以了。
Sweetheartb

男爵府

sunnymama2 發表於 17-6-26 07:47
又好難當佢地係家人,正如佢地之前的說話唔當我係家人。

我明,好感同身受

象牙宮

回覆樓主:

唔鍾意人一定有原因架,鬧你已經係原因啦! 男家D人一DD唔鍾意啦,姑仔囉,好鬼嘈又扮野,仲有個堂大佬囉,又係又嘈仲要成日提歷史幾十年前既野,大部份人都好nice既!

男爵府

sunnymama2 發表於 17-6-26 07:43
對唔住。。。點解人地話過我,就一定係我有問題?

出街無啦啦,有隻狗撲埋黎咬你都係自己錯?

我理解係你當初將佢哋當自己家人對待,但佢哋卻當你外人,呢種感受一d唔好受,因為你對佢哋太上心喇,我當初都係咁,而家睇化了,無必要咁執著,要對自己好d人,係為自己而活,唔係為別人而活...

大宅

2018復活節勳章

明白樓主既唔開心, 既然自己畫左條線將6299列為外人, 咁就唔洗勉強自己同佢地相處, 大家保持適當距離反而冇易嘈交, 最緊要同老公傾好左, 佢明白你既決定就可以

大宅

sunnymama2 發表於 17-6-26 03:06
結左婚幾年,仔都就5歲,雖然唔駛同6299一齊住,但就要日日接觸佢地。6299的弟妹又住附近,有時成班人到我6 ...

咁你老公點對你父母?

珍珠宮

開心吸收勳章

現在只有你自己唔開心,其他人可能完全不記得有件咁的事。放過別人即係放過自己,否則辛苦的只有你自己。

首頁

尾頁

跳至