婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得你99咁自把自為安排滿月酒係要俾下馬威你囉!你上次當住咁多親戚面前落佢面,佢今次係要你跟佢意思去做,喺d親戚面前攞返威!!

我都同意其他mama咁講,唔好理佢,你同c6自己安排!不過你要有心理準備日後你99會更加玩嘢!!最好你可以得到你c6嘅支持同配合,我諗你c6都係唔係好敢得罪阿媽嗰d...但係你要話佢知佢身份已經唔同咗,作為一個爸爸,依家應該以bb為中心,如果明知係對個bb唔好嘅,就算係阿媽都要出聲阻止(不過喺佢面前你對你父母都要一樣,令佢覺得公平)!!

記住以後發現99有咩唔啱,盡可能唔好自己開口話佢,佢實會話你唔尊重佢,同6299硬踫硬唔著數嘅係我哋做新抱嘅!最好由你c6出聲,始終係兩母子會好話為d!

伯爵府

比我我係會唔去....
你唔比面我, 我做咩比面你...
咁鐘意擺滿月自己生囉...白痴...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你一啲都吾衰.............
滿月酒嗰到采你99都有味.吾好去

大宅

原帖由 bosch 於 09-1-23 22:31 發表
你絕對唔衰啦.

我覺得唔好太介懷佢地有冇洗手除鞋, 呢個次要, 我d親戚黎一樣都係咁 (所以我都唔想佢地抱bb), 就算我黎到外國, 呢度既人都係咁, 而家反而慣左, 反而會諗係咪自己/香港人係咪太敏感呢.. 可能經沙士一 ...

我都住係外國,我會係自己apartment 的門前貼 "入屋前請脫鞋" && "內有 bb,入屋後請洗手" (中 & 英)

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

全力支持你, 你一d都唔衰, 咁ge人都有, 越聽越 ,有咩理由要比番d錢佢地, d錢係儲入bb戶口, 唔到佢管, 又要女家自己出錢, 如果係咁叫你c6比埋囉 (如你決定要去), 真係傾唔掂, 咪話女家無人得閒去喎!

民房

尋晚老公收工返來,我地坐低傾左一陣,我同佢講男女家分開擺,因為我唔想我d家人睇佢地面色,地點要去返天水圍這邊,我依家唔係要佢地就我或我d家人,而係就一個未足月的bb。
老公打比99同佢講,99發老脾話老公咩都就曬我同我家人,又話果時擺酒係元朗擺(但果時係女家擺酒,男家話唔擺,$$女家比,佢地當時話叫我地自己話曬事唔好煩佢)又話我地搬到去咁遠就曬我阿媽,女又比埋我阿媽揍(生之前係佢自己話唔揍,都唔會陪我坐月,仲話如果真係搵唔到人,就比番$7000到一個月佢先肯揍,但我坐月d野都係唔理,佢仲話已經收平左,出面好的陪月要過萬,咁老公就同佢講我阿媽得閒揍,99當時仲話好呀千萬不要煩到我呀!)
我有咩再好同佢講!
今朝媽媽上來,我先同佢講這件事,佢同我分析返大致上都同你地講的野差唔多,不過佢最後話如果我地照99意思咁擺滿月酒的,佢都會比$加出現,因唔想我地兩個煩上加煩,但女家比bb的禮佢一定會叫d親戚親手交哂比我!而唔係比男家!媽咪仲話當然希望女婿會為我同bb係99面前出聲,但如果佢唔會都唔會罵佢,因為佢兩母子關係咁樣始終唔係一朝一夕的事,要我老公改變要慢慢來。
其實我一路同媽咪d關係都ok!自從結婚,有左到生埋bb先更加覺得世上只有媽媽好!

民房

原帖由 America_Canada 於 09-1-23 23:45 發表
但我就贊作DRIEPORK的看法。

樓主可能剛生完BB, 情緒是會失控少少的。加上那BAN人將你BB攪到嘔奶, 做媽媽的一定會心痛。但老人家好要面, 你或者可以在其子女面前落佢面, 但在其他三姑六婆面前, BAN門抱BB入房。我想 ...

其實我都唔知點解果日會咁失控!鎖自己同個女係房!我事後都覺得自己有d過火,應該有更好的處理方法。
平時我都係99話做節呀叫我地先上去食飯,一年都唔知有冇4,5次(c6就多d)每次上親去單單打打,我都可以忍到唔黑面笑笑口(可能因為我做物業管理,有d客比99更難頂啦!有時自己對住佢都當左佢係d客)
我都解釋唔到果日點解會咁,仲要一路幫果女清潔返好一路哭,應該唔會係有d咩產後情緒問題..........

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實我都唔知點解果日會咁失控!鎖自己同個女係房!我事後都覺得自己有d過火,應該有更好的處理方法。
平時我都係99話做節呀叫我地先上去食飯,一年都唔知有冇4,5次(c6就多d)每次上親去單單打打,我都可以忍到唔黑面笑笑口( ... [/quote]

樓主你生完BB情緒一定會有起伏,我果時生完阿仔都係有D情5起伏,有時係唔知點解的!!
我都覺得生完BB同我阿媽/家姐細佬關係好左,緊密左。

加油呀~條路仲好長,不過最緊要係同老公有足夠GE溝通!!
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

男爵府

好媽媽勳章

樓主你99都忽忽地架, 唉..我都唔知講乜好, 只係覺得呢個女人好麻煩... 你剛生完要小心身體啦, 最緊要好好控制情緒, 剛生完真係好易抑鬱架, 有乜唔開心上黎呻啦, 大家都係過來人, 我地會明白架..

洋房

樓主, 實撐你的! 我地都做過媽媽, 好明白產後情緒是會失控的。尤其是遇到那些不懂禮數, 不懂尊重人的99, 佛都會有火。你平時己經好忍得你個惡頂99。我只是怕她今後會有更多"花神", 令你不好過。

如你99又出神招, 你大可以上來呻。我相信會好好多人幫你想計仔去應付的。你mama真的無得頂, 為了你, 佢明知自己比錢擺滿月酒, 好唔抵, 佢都肯。

原帖由 ching_carrie 於 24-1-2009 11:21 發表

平時我都係99話做節呀叫我地先上去食飯,一年都唔知有冇4,5次(c6就多d)每次上親去單單打打,我都可以忍到唔黑面笑笑口( ...

大宅

我生完BB情緒都有起伏,特別開刀後出院C6唔夠詹膽同BB沖涼及沒講99太耐無BB沖涼已唔識沖,我一時mouth: 話C6(心想之前都話怕佢幸苦請陪月啦,C6話我唔應該看小佢),最後佢2個話我有本事咪自己同BB沖涼:;pppp:
... ... 結果我自己同BB沖涼,但之後C6連水都唔boil俾我同BB沖涼,我要自己做晒 有一次我忍唔住話C6佢先開始做吓野。

從此99玩野(好多)重要親C6返緊工,同C6講返佢鬧我做甚麼屈99,99話自己無做過我點會這樣屈99?

最後C6知99玩野,但從來都係我誤會99

我現在really產後情緒屈屈地,有需要時會去看醫生

樓主- really 小心另到自己有情緒問題!

男爵府

原帖由 ching_carrie 於 09-1-24 11:21 發表

平時我都係99話做節呀叫我地先上去食飯,一年都唔知有冇4,5次(c6就多d)每次上親去單單打打,我都可以忍到唔黑面笑笑口( ...

我生完bb後又係比99攪到我喊左幾次!有次我仲忍唔住當住我全家話佢添!(99上來女家食飯)(但以前就算佢點衰我都忍得住),但我唔覺得我有間題,話之佢,唔係佢衰先我又邊會咁!所以你唔駛咁自責喎!仲要攪到bb嘔奶,同佢撐到底!!
你唔駛太擔心,可能只係生完bb荷爾蒙的變化啫!可能bb剛出世,緊張d啫!唔會咁易抑屈嘅!不過有乜唔開心真係要同人講,唔好屈喺心!
我都係男女家分開擺滿月酒!我同我老公仲無同6299講添,費事佢地多多聲氣!
d6299都白痴架啦,未生之前一句問侯都無,生完之後就成日話個孫係佢,食屎啦!
唉,你99同我99都係咁有問題!佢邊會就你同bb吖,最緊要佢自己開心過'引'!我未坐完月我99要我同bb走黎走去!(目的係喺我家玩b唔過引)!滿月咪又要我由大埔去屯門!ed野我永遠都記得!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 NYmom 於 09-1-24 02:39 發表

我都住係外國,我會係自己apartment 的門前貼 "入屋前請脫鞋" && "內有 bb,入屋後請洗手" (中 & 英)

咁又幾好喎, 不過會唔會怪? D 人會唔會理?? 你地係多中國人黎探你地?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 mamihar 於 09-1-24 23:06 發表
我生完BB情緒都有起伏,特別開刀後出院C6唔夠詹膽同BB沖涼及沒講99太耐無BB沖涼已唔識沖,我一時mouth:mouth:" /> 話C6(心想之前都話怕佢幸苦請陪月啦,C6話我唔應該看小佢),最後佢2個話我有本事咪自己同BB沖涼:;pppp:
... ...

做到老豆點可以咁架!!!!!

男爵府

好媽媽勳章

我生完時都係情緒低落, 冇事無啦啦會望住bb喊架....
平時雖然覺得99好煩, 但一定唔會開聲話佢, 但果次生完真係控制唔到自己, 係我阿媽面前鬧q佢.... 真勇敢..

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 mamihar 於 09-1-24 23:06 發表
我生完BB情緒都有起伏,特別開刀後出院C6唔夠詹膽同BB沖涼及沒講99太耐無BB沖涼已唔識沖,我一時mouth:mouth:" /> 話C6(心想之前都話怕佢幸苦請陪月啦,C6話我唔應該看小佢),最後佢2個話我有本事咪自己同BB沖涼:;pppp:
... ...

你老公咁賤既..

大宅

C6好要face,開頭佢認為同BB沖涼好小事!點知... ... 現在C6一放假便同BB沖涼,按摩及換(便) 佢終於明白這樣係親子活動之一。

最近因為我太唔妥99所為,C6知我頂唔順,便同我道歉!

無計,最初同C6一起其中之一的原因係佢孝順!

大宅

都唔夠我c6同c9衰

你知唔知個陣時連我地擺酒我個c9都要理呀....都算啦, 算從亞仔出咗細之後, 我個c6就完全唔同哂....到亞仔現在3歲半仲越來越衰口忝....好次今晚咁年三十晚, 年年都一定要去c9到食飯....又唔見個c6俾面我亞媽上去我亞媽到食團年飯....於是我今晚終於頂佢唔順作出反抗...就係我冇想c9到食飯....俾佢自已感受吓.....我個c6有時衰到我個仔同姑奶d仔一齊玩...佢地乜都要我個仔遷就佢地....我個c6一句聲都唔出, 都只係話自己個仔不對....你見過呢d人未呀....真係好想同佢離婚.....

諾諾媽....

原帖由 ching_carrie 於 09-1-23 17:08 發表
話說一向同男家的關係不是太好,老公對住6299又有野唔敢講,所以我上年有左bb,6299都係到我有左7個月先知,原本以為生左個女大家關係應該有改善......點知依家先係惡夢的開始.......
bb於1月9日出世,我同bb4日後出院,3日後我 ...

民房

回覆 # 的文章

無計,最初同C6一起其中之一的原因係佢孝順!

這都係我肯嫁比c6的原因之一,不過真的希望佢懂得分別咩係孝順,咩係愚孝,就好lu!

民房

原帖由 akj 於 09-1-25 00:48 發表

我生完bb後又係比99攪到我喊左幾次!有次我仲忍唔住當住我全家話佢添!(99上來女家食飯)(但以前就算佢點衰我都忍得住),但我唔覺得我有間題,話之佢,唔係佢衰先我又邊會咁!所以你唔駛咁自責喎!仲要攪到bb嘔奶,同佢撐到 ... d6299都白痴架啦,未生之前一句問侯都無,生完之後就成日話個孫係佢,食屎啦!

非常同意你咁講,我99又係,知道我有左問都唔問下,我有左6,7個月之後成日見紅係醫院出出入入都冇理過我,做冬果時去食飯,62叫99煲d野比我飲下,補下同去胎毒,99話"人地阿媽煲law!我唔識煲"
生左出來之後,就大聲夾惡話個女係我家,要點要點!
真的想
頭先打來比c6話一個鐘後要我地抱埋個b去食團年飯,我個b得兩星期人仔,點去,我見c6好為難個樣,咪叫佢比我講,順便講埋餐滿月酒,如果係上水擺,就佢自己同d親戚食埋佢啦!而女家d親戚唔會去,會係正日擺!之後88 cut 線,熄埋手提,哈!真是個心即刻舒服曬!
我問c6有冇怪我,佢話佢都知99唔啱,但佢唔知點同佢講好,仲話以後會試下為左我同阿b,推掉99的不合理要求,依家真係開心返曬!
多謝咁多位媽咪聽我申,同比意見我,我希望c6會做到應承左我的事啦!

首頁

尾頁

跳至