美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 阿早! 於 09-1-31 15:16 發表
根據報導, 我諗大牌子就應該問題不大:

http://www.hkheadline.com/news/headline_news_detail.asp?id=28368

護唇成份Petrolatum
2007年6月26日

http://www.hkheadline.c ...

我就自己diy潤唇膏.
得閒入黎睇下.
http://www.baby-kingdom.com/?uid-173063-action-viewspace-itemid-43069
費事自己整又要買一大埋材料的話,我都可以售(for bk mami)試下.有興趣pm我.又可以黎學的.學一次加自己的變通.可以好多變化.

大宅

咁邊隻潤唇膏安全呀?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 ##21# 於 09-2-1 01:09 發表
咁邊隻潤唇膏安全呀?

我都想知. 因為好多潤唇膏都有呢種成份. 去睇下d 專賣organic既牌子, 唔知有無呢.

可能我夜晚先用, 第二朝瞓醒洗面時就無左. 我用左好多年(5-6年)都無唇黑呢個問題.

大宅

自己用食材黎做就最安全,自己都用黎食的油,初生bb都可以用.始終出面的係商品,咪就係要賺錢羅.有機產品好貴,加上要放係度買一年唔定幾個月唔定.唔落防腐劑邊放到咁耐,越靚的油越快變質.自己用幾多自己做幾多,用完先再做,慳錢之餘,自己又真係得到健康添.覺得麻煩咪買支試下,仲唔洗買咁多材料用具放係屋企.加上唔係貴.自己整都慳番.
唔同的油仲有唔同的功效添.
底油 功效
荷荷芭油
Jojoba Oil 含豐富蛋白質,礦物質,及最接近皮膚的膠原質。滲透力強。是穩定性極高的滋潤及保濕油。可以保持皮膚水份、預防皺紋及軟化皮膚,是最理想美容護理油,用後能令皮膚有絲質的感覺,特別適合於面部。亦可用於頭髮的保養,改善粗糙髮質,防止頭髮曬傷分叉,使頭髮烏黑柔軟。
甜杏仁油
Sweet Almond 含豐富維生素A、B1、B2、B6、E、蛋白質,脂肪酸。潤滑性高但非常清爽。適合嬰兒、乾性、皺紋粉刺及敏感性肌膚。滋潤、軟化膚質功能良好、適合做全身按摩,可作治療痕癢、紅腫、乾燥和發炎的香薰治療,具滋潤功能。可與各種精華油配合,適合各種皮膚使用。
葡萄籽油
Grape-seed Oil 含兩種重耍元素 : 亞痳油酸 ( linoleic acid ) 及原花色素 ( Oligo Proanthocyanidin )。滲透力強,質地清爽不油膩,易為皮膚吸收。可抗自由基。防老化。幫助吸收維生素C及E,強化循環系統,抵抗紫外線傷害,保護肌膚的膠原蛋白,保護肌膚彈性及張力,避免皮膚下垂及皺紋產生。
橄欖油
Olive Oil 含大量不飽和脂肪酸,溫和不刺激,對陽光曬傷有緩和功能。可用於減肥,抗老化曬傷及各種風濕及關節拗傷。亦可作護髮油。
月見草油
Evening Primrose Oil 含豐富鎂、鋅、維生素C、E、B6菸鹼酸。適合成熟易敏感的肌膚,可改善溼疹、傷口癒合、幫助指甲發育、解決碩皮問題。在香薰療法中,它可調和乳液,乳霜及其他合適香薰油以改善濕疹及牛皮癣。屬調和基底油,只需加入 10% 的劑量於植物油中便足夠。
酪梨油
(牛油果油)
Avocado Oil 含豐富礦物質、蛋白質、維生素A、B、B2、D、E、磷脂及大量亞痳油酸 ( linoleic acid ) 等。適合乾性皮膚、敏感性、缺水、濕疹肌膚使用。對新陳代謝,淡化黑班。消除皺紋有很好的效果。屬質地較重,滲透較深層的基底油。不宜單獨使用,10% 的份量便已足夠。
杏果油
Peach Kernel Oil 含豐富維生素A、B1、B2、B6、C 以及礦物質,滋潤及加強肌膚細胞的新生能力。具有營養,緩和及治療的特性。杏果油可滋潤及加強肌膚細胞的新生能力。膚色蠟黃或臉部有脫皮現象的人非常合適 : 幫肋舒緩緊繃的身體。早熟的皮膚、敏感、發炎乾燥,可添加 10-50%。
小麦胚芽油
Wheat-germ Oil 含豐富蛋白質、泛酸、菸鹼酸、維生素A、B1、B2、B6、D、E以及礦物質如鈣、磷、鐵、鋅及鎂等。還有不飽和脂肪酸及亞痳油酸。含高量天然維生素 E,有抗氧化的功效,能清除自由基,促進人身體新陳代謝,預防老化。令皮膚再生,對乾性皮膚再生,黑班,疤痕,濕疹,牛皮癬,妊娠紋有滋養效果。
聖約翰草油
( St. John wort oil)
亦稱金絲桃油 對治療皮膚創傷,燒湯傷,割傷,曬傷,蚊蟲咬傷,瘀傷效果良好。具有止痛,抗發炎,對治療肌肉疼痛,關節炎,痛風,風濕,青春痘,濕疹,靜脈曲張亦好。只要10%-50%的劑量。
玫瑰籽油
Rose Hip (organic) Oil 一般皮膚或老化皮膚使用。有柔軟皮膚,美白,防皺及對妊娠紋皮膚有好的療效,促進組織再生功能,能有效改善疤痕,青春痘。保持皮膚水份功效良好。也可預防日曬後色素沉淀。防止曬傷。用時添加10%便可, 非常老化皮膚可用100%。

禁止發言

大宅

me too!

原帖由 BeautyPinky 於 09-1-28 17:13 發表
我一向都係用凡士林當潤唇脣, 好好用, 重令令地~

珍珠宮

vasaline 係在石油提錬出來,係有引致癌成份的!!!
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

男爵府

畀面勳章

但醫生都叫用vasaline潤唇wor!

禁止發言

大宅

若果嘴唇有d 黑點, 用乜野黎搽番好.等個人口唇可以變番紅色呢???請help我吧!

大宅

我較鐘意自己做,因為新鮮同無防腐劑可以自己用靚料製作.如果有媽咪想要都係$25一支包本地平郵.

男爵府

我以前都係用vaseline搽咀,但係睇完報導都無用咯
同埋都唔知關唔關事,我個咀唇多左兩三點好似黑斑嘅嘢

大宅

原帖由 sppchocho 於 09-2-3 17:05 發表
我以前都係用vaseline搽咀,但係睇完報導都無用咯
同埋都唔知關唔關事,我個咀唇多左兩三點好似黑斑嘅嘢

係呀你講開我個唇都有一點好似麥

別墅

好媽媽勳章

我每晚都用,不過就唔係搽咀,係搽咀邊,成日爆拆甩皮的位

民房

係呀,凡士林含有石油.
所以我巳轉用QV 及 La Roche Posay 既潤唇膏. 2隻都好夠潤.

大宅

原帖由 catcat1003 於 09-2-2 18:53 發表
若果嘴唇有d 黑點, 用乜野黎搽番好.等個人口唇可以變番紅色呢???請help我吧!
我諗你試下用番一d天然多d成分的潤唇膏,希望有所改善.

禁止發言

複式洋房

我會用甘油, 夠天然用潤

民房

我有試過用曼秀雷敦既薄荷膏..
幾好用.. 因為之前成日都甩皮..
用完之後令令地既.. 同埋會幫助地D死皮快D甩..

洋房

我日日都用嫁喎...唔係呀嘛...
原帖由 wai001 於 09-2-1 16:51 發表
vasaline 係在石油提錬出來,係有引致癌成份的!!!

首頁

尾頁

跳至