1-3歲

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果佢明你指令,叫佢去東會去東,叫佢拎某件物品比你又會照做,又肯模仿大人行為,例如你將積木(或者麻雀牌都得)疊高,佢會跟住你做,佢學講嘢慢都唔緊要,起碼唔駛擔心佢有其他問題,只係言語發展比較慢。

洋房

親親小孩子 發表於 17-7-21 20:50
如果佢明你指令,叫佢去東會去東,叫佢拎某件物品比你又會照做,又肯模仿大人行為,例如你將積木(或者麻雀 ...

有時覺得好多男仔講野慢啲,但有時候會唸好多,搞到自己唔開心

大宅

舞茨子 發表於 17-7-21 09:04
搞到自己好灰心情好低落

男仔比同歲數女仔說話能力慢,正常的。你有冇BB話回答仔仔?你可以講故事及引導仔仔,你咀形要誇大地说每個字,慢慢讀。

洋房

Scallopbaby 發表於 17-7-22 12:21
男仔比同歲數女仔說話能力慢,正常的。你有冇BB話回答仔仔?你可以講故事及引導仔仔,你咀形要誇大地说每 ...

謝謝你建議我試試

男爵府

怪獸青BB 發表於 17-7-21 10:25
灰下灰下就慣,最緊要佢聽得明你講乜,其他野就要睇佢自己做化啦

我個仔兩歲健康院都係講野唔得,兩歲半要 ...

我同你一樣,2歲返去又喺唔得,要再睇多半年,再返去睇下進步成點,我都有問喺咪語言遲緩,佢話咁細睇唔到有冇問題。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

channba31 發表於 17-7-24 23:23
我女下個月2歲
識講哥哥名 得得 拜拜 hello 做咩
白色 ice欠cream 白色 猫 車車 打打 曳曳

唉!我情況味同你差唔多,我個女差唔多十七個月,講既野都無你咁多!大部份都係bb話

大宅

回覆樓主:

我個細仔都係。宜家兩歲三個月好多字眼都發音不准,但距全部明白,又跟講,但比哥哥兩歲三個月說話落後。健康院兩歲翻去了又叫我兩歲半翻去再睇。我話出私家又話要三歲先可以確診。宜家無用。唯有盡量教距多D再多D啦!加油

公爵府

回覆樓主:

識叫應該冇問題嘅,不過平時要多啲帶佢出去,同埋教佢講

大宅

其實媽媽真係要付出好多 一日同佢講野 不停講講到口干 再講 付出未必短時間有收穫 但講得小 佢吳會無師自通 所以辛苦媽媽了

大宅

當然有時未必從我口學到 例如我女去公園 攪人地d玩具 比人大聲喝佢叫吳好 佢就識左(吳好) 所以咩方法都輪流試下 去做語言治療比繼千蚊 治療員都係引導佢講野 同佢玩遊戲

大宅

舞茨子 發表於 17-7-20 17:17
我家的一歲九個月了,男b,只會叫爸爸媽媽,但是也很少叫,多數表達都會用啊啊啊啊來表達,好多東西都明白 ...

我大女18 個月個時,佢講得好少野,我好擔心,走左去睇言語治療師評估,因為我女日日出街,我地已經成日同佢講野!
26 個月,我女先開始肯開金口,而家29 個月,呢3 個月突飛猛進,已經由10 個字都冇,去到完整句子!
只要認知冇問題,其實不用太擔心!

首頁

尾頁

跳至