跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

Lumpy,

黃醫生轉介我去香港睇係免費的, 因為我係教師, 有醫療資助, 連去香港的船票,交通費,一餐膳食都有我claim, 不過我聽瑪麗的醫生講, 整個療程要6-7萬, 50%成功率, 前後打針, 噴nose, 驗血係澳門做, 抽卵,抽精,試管受精,再放回子宮就去香港做!

你係山頂做iui, 係要洗精, 當你的卵子ok, 你先生就係果日去將d精拿去做洗精程序, 經篩選後再放回子宮內...好快ga, 整個程序只係約半小時左右.....

大宅

sorry ... i just stopped by, coz i was curious what is iui/ivf. now i think i know ...

i heard a couple of my friends got pregnant successfully becoz they found out their ovulation by using the ovulation test sticks. don't know if they're available in HK/Macau.

hope that it helps. good luck!

大宅

Airam,
嘩~~~你就好啦,福利好好哦.
不過,做教師咁辛苦,享有更多的福利是應該的
祝你事事順利!

我今日去左覆診了,幸好未排卵(鬼咩,都唔夠大)下星期就要做iui了.今早都問左黃醫生,佢的講法同你一樣.唔...有d緊張,因為本身子宮的形狀有問題,所以天生就比較容易小產/宮外孕.所以,唉,真係只好順其自然了.

多謝你講有關做ivf的過程,因為黃醫生咁忙,我好多時都唔好意思問太多野(事關每次我都已經有好多野問).
我諗,我好大機會要做ivf了(鬼叫自己天生異樣咩).不過,我唔係教師,要俾7-8萬...真係要考慮清楚.

大宅

SY_Mom,

有呀,港澳和大陸都有排卵紙賣(即係呢度的人時時講的d仔).主要是for唔知自己幾時排卵的人用. 其實,每天量體溫都可以自己,不過好多人都覺得量體溫好麻煩,所以好多人會選擇用排卵紙.

不過,對於我來說就無用了,事關我是卵泡大細和內膜的問題,所以一定要食藥/打針才有幫助.

別墅

Lumpy:

聽講澳門居民應該都有資助ga, 不過唔知係唔係費用全免, 定係比少少, 下次你可以問問黃醫生.....

大宅

Airam,

謝謝!
那麼我下次去見黃醫生時,都順便問下先.
同埋順便問下佢我咁的case,可否唔做三次iui,直接跳去做ivf先.

複式洋房

原帖由 Lumpy 於 09-2-5 18:05 發表
babyieng,

我同你差唔多,我試左年幾才開始睇醫生.睇醫生(又轉醫生)睇左兩年幾,今年已經踏入想生bb的的第四年了.

若果你想照輸卵管,就要早作準備了,因為要睇醫生寫紙,計岩日子,同埋要打電話去化驗所約期架.

我覺得黃醫生唔錯,可 ...

Lumpy,

你d蛋蛋唔夠大就學呢度d sister咁, 日日飲雞精谷下佢啦, 順便補下身都好呀~同埋最緊要放鬆心情, 唔好咁緊張, 實有好消息的!

你已經比我好好多喇, 起碼你而家都終點在望啦, 俾d信心, 行多一步就係終點喇, 我先係啱啱起步咋, 我諗我都要有排努力先得呀~唉!

照輸卵管都要計日子架咩? 我以為無m的日子就ok tim!
咁我要早d睇先得喇, 做定準備!

大宅

babyieng,
我現在已經隔日飲雞精和花膠,日日飲全脂鮮奶,同埋盡量夜晚早點睡.唉~~~唔敢諗了.

係呀,照輸卵管都要計日子架,要m乾淨後和排卵前照.我果次,大約day9去照卦,我唔記得了.

有d醫生就話照完輸卵管,體內有螢光劑,所以三個月內唔好要bb.有d醫生就相反,話照完的三個月內,是最易受孕的,要爭取呢三個月時間.

其實,照完果個月,我就唔係好想dodo了,事關照的時候,醫生會夾住子宮(係卦,我都唔知佢夾住邊度),但就會令子宮有小小損,感覺唔舒服,所以照完果個月我自動放棄機會.

複式洋房

我今日去KW問過醫生, 真係要計日子, 要DAY3-7先可以照~無耐!

嗰個醫生好似好趕時間咁, 可能真係好趕時間, 因為當時已經成1點喇, 佢地趕住收工~ 答問題好求其, 唔多想答咁, 仲同我講話照完之後無REPORT的, 我心諗:俾咁多錢做一個檢查竟然無REPORT? 我當時已經唔係好想喺嗰度做, 不過我仲未約時間, 事關我未嚟M, 仲有得揀, 不過就迫住做左個化驗囉~佢話照之前要驗下有無發炎喎!

想問下你嗰時照完有無REPORT俾返你架? 唔知出面嗰D照有無REPORT架呢?

如果真係無REPORT, 咁俾咩俾黃醫生睇呀? 就咁話佢知個RESULT? 而家唔知點算好!

別墅

如果老公精子唔係咁活躍. 做iui 有機會懷孕嗎?

其實大陸有得做, 你地會唔唔會考慮?

別墅

回夫人:

做iui可以有20-30%成功懷孕, 做ivf就有50%左右成功懷孕, 但無論做 iui或ivf, 當成功懷孕後, 可唔可以keep到就睇你自己啦,

大宅

babyieng,
我在出面照會經醫生俾返幾張x光片我,同埋個x光醫生寫的report.之後我就再果幾張片俾黃醫生睇,事關個report只係寫幾句好簡單的野,但黃醫生睇片時就講左好多野囉(係講左好多好重要的野囉.)
若果你在鏡湖,佢實唔會俾report你啦,佢要俾錢買返果report,甚至唔俾份report離開間醫院架.

大宅

夫人,
我做iui的時候問過黃醫生,佢話d精子在做iui前洗過,活躍度會高d架,質量會好d.而且會洗一洗子宮內的分泌物,所以理論人命中率會高d.

不過,做iui其間要時不時搵醫生檢查,所以我唔想返大陸做,太勞碌了.

別墅

你巳經做了嗎?部驟如何?要几耐時間, 很希望聽到你的好消息..........因為你可以帶比我d 希望...

仲有..係咪一定夫婦先可以做以上手術..因我同老公還未註冊....

別墅

我只係知如果山頂轉介你去香港做ivf, 就必須要出示結婚證明!

如果你做iui, 大概流程係m第二日抽血驗fsh, 跟住開始食藥, 如vitamin e, 葉酸等, 同埋打針(黃體硐), 大概打4-5支針谷排卵,加厚子宮內膜(d 卵會靚d), 因為要控制在第十四日排卵(若卵子質數ok), 就會在第14日做iui療程, 你先生要比當日d精, 經洗精程序, 將最佳狀態d精去放入你子宮內, 等佢地自己match, 成功的就會去著床, 不成功的到時就會如常有m!

大宅

夫人,
我剛剛做左了,程序如下:
day2見醫生,陰照,睇下有幾多粒卵,醫生開十幾日的針.
day2-day10日日去衛生中心打針
day9再見醫生,陰照,決定幾時打一枝夜針,以及計算做iui的日子
day13早上八點半,在家中取虫虫,馬上飛去山頂,交俾姑娘,醫生馬上幫你洗精.跟住你一個鐘後返去做iui,其間要飲水,事關急急地,做iui會容易d. 醫生屆時會將虫虫,用條好幼的管把虫虫打入子宮內(唔好問我醫生點放,事關我睇唔到個過程,同埋當時我都好緊張),放完後醫生會叫你睡十五分鐘才走.並會開藥,一早一晚塞入陰道.
做完iui後第十四日,可以自行驗孕.

我又唔記得要不要出示結婚證明,事關當初見黃醫生時,我都是口頭上同佢講,話我地結左婚幾耐. 至於在hk做的話,就好似要睇結婚證明書.

唉,我都唔敢抱太大希望,只怕希望愈大,失望愈大.不過,每日我都會同自己講,俾d信心啦!

大宅

你地覺唔覺呢,去山頂睇醫生,都要d卵子乖乖的,事關若果夾唔岩時間,eg你打完約針後,要星期一做IUI的話...就真係唔知點算了,事關黃醫生逢星期一做手術的.

複式洋房

夫人,
山頂做 iui 要出示結婚證書, 因為上次我去睇, 醫生都問我地攞結婚證書副本.

Lumpy,
你做完iui就唔好諗咁多喇, 食多d有營養的野, 3個月後聽你的好消息(有左未滿3個月bb會小器)

我打算出出面d化驗所照喇, 今日問左睇開的婦科醫生, 佢話$1300, 不過呢, 醫生話照完之後3,4個月內都要避孕, 而家有d矛盾, 既然要避孕, 但又要食排卵, 咁食嚟做咩喎?

唉! 真係唔到自己諗咁多, 到時再算!

複式洋房

原帖由 Lumpy 於 09-2-12 16:42 發表
你地覺唔覺呢,去山頂睇醫生,都要d卵子乖乖的,事關若果夾唔岩時間,eg你打完約針後,要星期一做IUI的話...就真係唔知點算了,事關黃醫生逢星期一做手術的. ...

咁其實有無人知kw有無人工做架? 我睇左幾次都無問過呢個問題

醫生會唔會就住佢的時間嚟開針藥架, 即係佢計到你day14係星期六,日,一的其中一日, 咁佢開的藥令你提早/推遲1,2日排卵, 會唔會咁呢? 如果唔係真係好難夾啱時間喎~

大宅

babyieng,
對於照完輸卵管後要不要避孕的問題,真係...有d話要,有d又話唔駛.真係,睇你自己(以及你睇果個醫生)了.

我今次算ok呀,因為粒卵子好似睇住個醫生更表咁,全部都岩晒日子.不過,下次唔知有無咁好彩了.

首頁
12345...7

尾頁

跳至