母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 NickBB 於 09-2-2 10:24 發表
睇到您呢段野真係有d眼濕濕,每次出街見親戚/朋友都戰戰驚驚,都唔知又有無說話聽,唔通要呀b哩埋唔見人!

老實講,真係只可以係bk先搵到志同道合既媽咪呻,之前係bk度呻過老公開始嘈幾時停人奶,禽日同班bkbb一齊玩,其間講開餵人奶,朝日太太就好想藉詞同我老公講人奶既好處...雖然最後無成功開口(真係好難開口架! )但係我個心果刻好似有股暖流湧上心頭,真係好感動,又好似有新力量要我加油咁!

其實e+睇番d食奶粉既重磅bb食固體後開始有回落跡象,証明佢地大多是谷肥,相信全固體後就會回復本來應有既體格,我是細細粒既人,亞b出世時又係超輕磅b,試問又點會係豬bb呢??!!

傻啦, 唔好咁諗呀!!
你亞仔真係好幸福架! 真架, 有幾多媽媽願意認真去盡力餵人奶?
你後期都有加奶粉架, 你覺得亞仔有吹漲左咩?
其實你pump出黎, 有得睇亞仔食幾多, 應該比我地埋身餵更安心先係, 我其實都唔知亞女食左幾多, 有時又怕佢食唔飽.......mouth:
你記住你既奶點都會比"食草既牛牛既奶奶+添加營養"更好更安全更岩亞仔
所有嬰兒奶粉都係扮人奶架咋!!!:;pppp:

我一日仲有奶奶, 亞女仲要食, 我都想餵佢
我知道----人仔食人奶係最正常不過既事==>我就唔會理其他野喇!

我昨日真係無位入到啊.....我亞女又流緊nose 水, 我想話人奶bb抵抗力好d都唔得

大家加油~~~
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

好媽媽勳章

hi 朝日太太 好耐無見了~

NickBB :
加油呀, 人奶真係好呀, 我個女係比其他bb輕, 宜家11個月了, 病左大約3次, 仲要好快好番tim, 我身邊d 奶粉 bb 係肥 d 但成日都病, 佢地差5多一個月就病一次, 所以我幾辛苦都會餵, 就算爸爸有說話比我聽, 我都會努力, 你都係呀....

大宅

好媽媽勳章

多謝呀女~

前日同個女講 : 不如戒左"媽媽奶奶"好唔好呀, 轉比"奶奶粉"你食呀...
點知佢立即喊, 估唔到得11個月ga佢都明白人奶係最好, 見佢咁鐘意食人奶, 我好感動啊~

所有ga野都值得~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

自己知自己做緊乜, 自己知自己係對個bb好咪得.

奶粉中某些營養高d 可以話係事實, 某程度上唔可以完全否定. 但問題係 bb 唔吸收得幾多.... 舉例鈣質同鐵質, 人奶中既鈣/鐵質係比奶粉低, 但佢地更容易吸收既形式存在, 所以bb 從人奶中吸收營養會高好多, 以鐵質為例, 可達50-75%. 而bb由奶粉吸收到既鐵質只係5-10%, 固此奶粉就要靠較高濃度既鈣/鐵既方式去令bb 腸胃吸收. (http://www.homemade-baby-food-recipes.com/calcium-sources.html
http://www.easybabylife.com/breast-milk.html ) 食乜都好, bb 最後都會吸收到夠營養, 但邊個阿媽, 有能力既話都唔去俾最好既野俾bb 食呢?

奶粉中既維他命D 又係比人奶高, 而我地黃種人冇白種人咁易吸收陽光去造維他命D, 但香港陽充足, 所以只要唔係長期匿埋響陰暗地方, 香港既大人細路一般都唔會缺乏維他命D. 但住歐/美/加等地長期晝短夜長又天陰陰咁, bb 如果只食人奶, 有機會唔夠維他命D, 咁就要靠奶粉或維他命丸去補充. 早排報紙話有研究指人奶唔夠維他命D, 但個研究響外國做, 跟本唔可以 apply 到香港既情況. 響外國, d 醫生唔會叫人去停餵人奶, 只會叫d奶媽俾維他命D 補充劑俾bb, 如果bb 係半人奶半奶粉, 咁佢地計好條數, 飲足夠奶粉達足夠既維他命D就得, 總之唔叫人停餵人奶, 至多係叫人停餵奶粉改飲牛奶.

仲有, 多唔多人留意到奶粉廣告係唔會賣1號仔奶粉既廣告? 罐上亦只會寫1號仔奶粉係母乳以外既選擇. 奶粉商有約定俗成既規距, 1號仔奶粉唔可以同人奶搶生意, 咁意味著人奶始終都係最好.

人奶有人奶好, 奶粉又有佢既好處, 個個媽媽都有自己既選擇, 都應該要尊重. 如果只係谷肥個bb 就要佢飲奶粉, 我就覺得冇咁既必要. BB係幾大隻某程度上真係天生, 有奶媽既bb (全人奶) 都係重磅b, 重到要減肥添.... 瘦少少唔係問題, 最緊要係健康, 冇乜病痛, 個個人做阿媽都係望呢樣既o者.

我地d 奶媽知多少少醫學數據傍下身都好, 可以大番d 無聊男女轉頭.

子爵府

講開人奶b抵抗力好d,我前排同老公都大感冒,呀b同我地一齊瞓都無事(瞓覺當然無帶口罩,e+諗落真係好唔岩!點都要分開瞓既),果陣成日都想乘機同我老公說教,但係又好驚烏鴉咀,呢頭講完呢頭作病 ,一直忍到近排先至”淡淡然”講起話亞bd抵抗力唔錯:早排姐姐又病,我地又病成咁佢都無咩野...(不過當然不能太著跡喇,老公又點會唔知自己老婆想攪邊科! )佢都不停點頭話係呢!不過大家千萬唔好試呀!

我會繼續同佢說教的!

子爵府

悠悠真係天生model!
老公成日話悠悠同亞囝好襯(可能大家重係M考字額
)!但係我亞b係矮仔一名....

原帖由 朝日太太 於 09-2-3 02:31 發表

今日同亞女去睇醫生, 佢高70%, 肥得10%咋
10個半月都係得17lbs....
不過爸爸就好開心, 話佢又高又瘦好好喎

別墅

嚟呢度睇吓媽咪奶到底有幾好: http://www.babysgarden.org/web.php?webid=31...

嗰啲人唔餵係佢哋笨啫, 千祈唔好同佢哋一般見識. 我哋, 作爲媽咪, 將我哋最好嘢俾我哋嘅仔女, 啲旁人係唔應該 up 3 up 4 嘅. 餵媽咪奶其實真係唔係咁容易架, 啲人捱唔過嚟, 頂唔落去, 做唔到, 就梗係望你都早啲收工啦. 唔好理佢哋!

有時我見到啲 formula B 睇落去大大隻, 都有小小羡慕. 但係我老公就會講其實佢哋好多都係虛肥; 人奶 B 睇落去瘦小啲, 但係郤好結實. 而且對比起嚟, 我都覺得人奶 B 比較精靈活潑.

所以放心啦! 你冇害到你個女! 你囡囡有你呢個阿媽真係好幸福!!

子爵府

Thanks for your sharing!

等我send比老公睇先!

原帖由 bosch 於 09-2-3 07:52 發表
自己知自己做緊乜, 自己知自己係對個bb好咪得.

奶粉中某些營養高d 可以話係事實, 某程度上唔可以完全否定. 但問題係 bb 唔吸收得幾多.... 舉例鈣質同鐵質, 人奶中既鈣/鐵質係比奶粉低, 但佢地更容易吸收既形式存 ...

子爵府

講開又講,您囡囡學野真係比我地同期既快,以我亞b為例,您囡囡學會既野我要等差不多個半月先至識呢!

原帖由 mr/ms@yuenBb 於 09-2-3 04:27 發表
前日同個女講 : 不如戒左"媽媽奶奶"好唔好呀, 轉比"奶奶粉"你食呀...
點知佢立即喊, 估唔到得11個月ga佢都明白人奶係最好, 見佢咁鐘意食人奶, 我好感動啊~

所有ga野都值得~ ...

男爵府

我都唔明, 而家電視都有很多對母乳的宣傳, 重有咁多人對母乳咁無知..!
我工作的地方沒有房間 pump 奶, 只好到公司的健身室 pump 奶, 背後也聽了不少說話, 不過我心諗,只要對bb 好,我懶理人們的無知, 幸好偶爾也遇到的熱心媽媽, 說到一些鼓勵的說話....!

公爵府

我奶奶同我MA初時都成日話我攞苦黎辛..如果餵奶粉,BB會仲好湊..得我老公/細佬/姑奶支持我...不過自從毒奶粉事件..我奶奶我阿MA佢地就好自豪同人講..我個孫食人奶架唔會有事..講到好似佢地餵咁..而家3月生第2胎..佢地就冇再反對我...好彩當時我堅持餵人奶,唔聽佢地講JA....你加油呀!!

大宅

你BB真係好幸福呀!!! 我自己無堅持....餵左三個月...放工返屋企餵親奶都俾C6催... 真係好後悔唔上黎搵大家傾訴下...結果放棄左..

都唔明D人點解到而家都仲會咁樣講野既? 我都有D親戚話"邊有咁多人奶丫"咁!又有D人話"我地都係食奶粉大架啦,呀邊個邊個都係食奶粉架啦!"咁... 唉....

你努力呀!!! 支持大家!!!!

大宅

人奶bb都可以係肥bb,而奶粉bb都可以係瘦bb,其實講到底,bb吸唔吸收先最重要。

其實餵人奶除左營養外,媽媽的愛心都好緊要,我相信每一個人奶bb都一定好愛bb先可以繼續,因為餵人奶真係好多困難,所以d人可能係自己餵唔到或者唔想餵就妒忌餵人奶的媽媽!

我就比較幸運,bb都算吸收,屬於90線,個個都話佢好大隻,所以餵人奶唔等於瘦bb囉!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 NickBB 於 09-2-3 09:19 發表
Thanks for your sharing!

等我send比老公睇先!

我發覺我打錯字.... 應該係:
但住歐/美/加等地長期"晝短夜長"又天陰陰咁...

瑪瑙宮

原帖由 tomato_mama 於 09-2-3 17:06 發表
人奶bb都可以係肥bb,而奶粉bb都可以係瘦bb,其實講到底,bb吸唔吸收先最重要。

其實餵人奶除左營養外,媽媽的愛心都好緊要,我相信每一個人奶bb都一定好愛bb先可以繼續,因為餵人奶真係好多困難,所以d人可能係自己餵唔到或者唔 ...

我都覺得係. 唔止係有好多技術性問題要解決, 自己點去保養 (如飲食, 補身, 上奶收奶之類) 都係一門學問, 仲要研究埋佢既營養變化和原理 (大至以月份去分析佢既營養, 以至細微至以小時去分析佢既營養都需要知道), 甚至乎人奶既製造過程都要知... 就算唔駛知得咁仔細, 都要知大概既概念. 女人真係唔易做.

餵到10日就10日, 10個月就10個月, 自己放鬆d, 唔好俾人激親.

子爵府

我個B都唔係肥B黎,
但好實淨嫁~
唔理人地講咩
我都只有一句話講:
我係唔會向D奶粉商屈服GA!!:;pppp:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

原帖由 rose-mag 於 09-2-2 14:59 發表
我都見過d人奶b超晒磅,咁唔通又話人奶唔好牙?其實bb大定細好大程度取決於父母遺傳,只要健康就得啦,肥唔一定好喎,我見過有d肥bb因為太肥,坐同行都慢過人,咁又點計?

hi rose-mag, 近來好嗎?
我bb就係超晒磅, 出世6磅幾到6個月大時已有20磅. 但自從食固體後, 到而家14.5個月, 體重冇乜點增加, 只係多咗2磅左右, 雖然唔算瘦, 但已"不復當年勇"喇~

不過我同老公都係瘦人, 阿b就算變瘦仔都好正常!

呢個全人奶b, 到上個月 (13.5個月)先至第一次病! 雖然人奶唔係靈丹妙藥, 確保bb唔會病; 但無可否認大部份人奶b的抵抗力都好好.

至於"坐同行都慢過人"...我bb咪係囉! 到而家仲未識自己行, but so what? 只不過十幾個月大, 人生仲有漫漫長路等佢行!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

樓主,
唔需要太介懷別人說什麼, 就算佢喝你, 甚至鬧你咁又點? 唔通可以24小時跟實你, 迫你唔餵人奶? 你至係bb媽咪, 要相信自己已經為bb選擇最好的.

我開頭餵人奶都遇到不少困難, 所以响bk開咗個「泵奶好痛」的topic, 有問題就上嚟請教下各位人奶媽, 有唔開心又可以上嚟呻吓. 不經不覺餵咗人奶十幾個月, 阿b仲好想+好需要食, 而我, 有時都會好衰哋諗吓比d奶粉阿b食, 唔單止諗, 仲付諸行動---呢幾日開咗幾次奶粉(sample), 都唔敢開多, 一次只係3安, 但阿b唔會食晒, 最多只係敷衍吓飲少於2安. 我估佢當係普通飲料咋!

我當然唔係覺得奶粉好d, 只係作為媽媽, 見阿b食咗固體後不肥反瘦, 都有d心痛. 佢食固體都唔少, 1歲起每日3次, 每次足有1個大人碗, 甚至1.5碗. 奈何都係唔長肉, 我都好想"賴"d粥仔, 點解食唔肥我bb呢 ?

男爵府

真係唔信香港地有啲咁嘅人,唔好太過在意啦,雖然依家會辛苦啲,但係對亞B絕對係只有好嘎,所以你要堅持啊!
好彩我身邊嘅朋友、家人都十分支持我喂人奶,給我好多精神同行動支持。我要好認真多謝我家人啦!

瑪瑙宮

原帖由 方麗娟 於 09-2-3 20:18 發表
樓主,
唔需要太介懷別人說什麼, 就算佢喝你, 甚至鬧你咁又點? 唔通可以24小時跟實你, 迫你唔餵人奶? 你至係bb媽咪, 要相信自己已經為bb選擇最好的.

我開頭餵人奶都遇到不少困難, 所以响bk開咗個「泵奶好痛」的topic ...

呢個時侯bb 會重得慢左, 加上佢既運動量開始增加, 瘦少少都唔出奇. 你留意下佢既手腳肌肉應該 firm 左 d.

我轉左全職媽媽後, 又忙又攰, 反而冇晒奶, 而家只係餵早果兩啖仔, 其餘果4餐係奶粉同粥仔. 個bb 而家都有重少少, 不過比標準既速度重得慢. 我自己都有少少 un 住un 住, 不過健康院冇話有問題, 咁信佢囉... 如果健康院都冇話你個bb 有問題的話, 你唔駛太擔心呀.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊