懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 gordonccc 於 09-2-2 23:26 發表
其實養貓唔煩,最煩係人.
好似我奶奶咁,一知道我有咗,
就話唔準我養貓,我屋企有五隻貓.
話第時bb出世,間屋好多嘢,邊重有地方
所以要我送走哂啲貓,又話啲毛會影響bb,
同老爺一人一句,話bb緊要定啲貓緊要.
無人肯要啲貓,咪送哂去愛協 ...

你講大話啦,話有朋友有左5要D貓,結果個B有事,你好驚有報應,佢地再迫你,你就去酒店住2日,扮失蹤同產前抑鬱,佢地仲驚過你。

男爵府

原帖由 munchbobo 於 09-2-3 11:50 發表

你講大話啦,話有朋友有左5要D貓,結果個B有事,你好驚有報應,佢地再迫你,你就去酒店住2日,扮失蹤同產前抑鬱,佢地仲驚過你。

去走咗兩日,邊有人幫我照顧啲貓喎...
萬一我走咗,佢地倆佬上咗我屋企,
捉哂我五隻貓送走哂..
到時我返到黎真係喊都無謂...

伯爵府

畀面勳章

我果陣陀住bb日日攬住我隻貓訓都冇事呀!!

複式洋房

gordonccc,

i have three cats, my bb is one year-old and i am expecting another baby. it is perfectly OK to have cats. my 99 also doesn't like my cats, i just ignore her, what she worry is not scientific at all. don't give away your cats! let them know that there is no room for negotiation!

男爵府

原帖由 jas_choi 於 09-2-3 14:27 發表
gordonccc,

i have three cats, my bb is one year-old and i am expecting another baby. it is perfectly OK to have cats. my 99 also doesn't like my cats, i just ignore her, what she worry is not scien ...

我無諗過放棄啲貓,我諗住再用啲時間說服倆佬.
遲下我亦都會將間衣帽間改為五隻貓既活動範圍.
係就係慘啲,活動範圍由一間屋變為一間細房,
但為咗可以一齊生活,無計啦.

大宅

你同果兩隻野講,我係唔會唔要d貓既,你想見到個孫,就咪咁多野講!唔要d貓咁陰質既事做左出黎會影響bb,你係咪想有報應?係咪想你個孫未出世就折福?係咪想我產前/產後抑鬱?你係咪唔識尊重人?我既野唔駛你兩個擔心!再咁多野講大家以後唔好再見面!
原帖由 gordonccc 於 09-2-2 23:26 發表
其實養貓唔煩,最煩係人.
好似我奶奶咁,一知道我有咗,
就話唔準我養貓,我屋企有五隻貓.
話第時bb出世,間屋好多嘢,邊重有地方
所以要我送走哂啲貓,又話啲毛會影響bb,
同老爺一人一句,話bb緊要定啲貓緊要.
無人肯要啲貓,咪送哂去愛協 ...

男爵府

原帖由 catlover2001526 於 09-2-3 15:26 發表
你同果兩隻野講,我係唔會唔要d貓既,你想見到個孫,就咪咁多野講!唔要d貓咁陰質既事做左出黎會影響bb,你係咪想有報應?係咪想你個孫未出世就折福?係咪想我產前/產後抑鬱?你係咪唔識尊重人?我既野唔駛你兩個擔心!再咁多野講 ...

hahaha...要咁樣做好容易,
但我真係唔想用啲咁強硬既手段,
講到尾佢倆佬都係出於一片真心同好心,
而且佢地亦係偉大既父母,
所以我會再用時間說服佢地.

男爵府

咁你話d 貓係你命根囉
你冇左d 貓貓一定有抑鬱, 終日唔開心
唔好講bb出世後既事, bb出唔出到世都成問題呀
你問番佢地, 係未佢負責啦 ...
萬一小產左, 影響子宮日後生育, 問番佢地係未同你地過唔去, 係未你前世害佢地, 今世佢地要咁樣樣害你

原帖由 gordonccc 於 09-2-3 11:27 發表
我同老爺奶奶係住同一座樓,樓上樓下囉...
我老公長期係澳門工作.
我都唔想理我老爺奶奶,但佢地每日都講,
真係好煩.
重講到萬一出咗咩事,我點負責.
佢倆佬等到咁大年紀先有孫抱,問我係咪要同佢地過唔去... ...

男爵府

今晚食飯,佢倆佬又無再講我啲貓喎.
唔知係咪放棄呢...
今晚總算可以安安靜靜食飯.

大宅

佢地有無你屋企條key?
有你就小心d!
我識到有朋友既朋友,佢老爺&奶奶趁佢出左街,放走佢d貓狗,又有一個朋友既朋友試過係佢入完生果幾日,奶奶話黎幫手預備間屋d野,上黎放走d貓!
總之,老人家既諗法好奇怪,佢地做左呢d衰野仲覺得自己好偉大,認為你遲d會認同佢!
所以你要100%sure你唔係屋企時佢地上唔到黎先好,否則後悔就太遲了!

我奶奶都成日想攪我d貓嫁,不過佢唔敢行動,只係用煩工!因為佢知佢亂黎會好大鑊!你一定要俾佢地知你有幾著緊你d貓!佢地煩你,你就煩你老公,循環不息!

原帖由 gordonccc 於 09-2-3 23:06 發表
今晚食飯,佢倆佬又無再講我啲貓喎.
唔知係咪放棄呢...
今晚總算可以安安靜靜食飯.

男爵府

原帖由 catlover2001526 於 09-2-4 13:23 發表
佢地有無你屋企條key?
有你就小心d!
我識到有朋友既朋友,佢老爺&奶奶趁佢出左街,放走佢d貓狗,又有一個朋友既朋友試過係佢入完生果幾日,奶奶話黎幫手預備間屋d野,上黎放走d貓!
總之,老人家既諗法好奇怪,佢地做左 ...

我老爺奶奶有我屋企key架,重有幾條添...
我都擔心佢地會上黎足走我啲貓,
但諗真應該唔會,
因為佢地都唔想攪到大家面左左既.
家下只係用煩功煩到你自己唔要啲貓囉...
但佢地都有讓步,開頭話一隻都唔可以要,
跟住就話最多養一隻,
今朝又講話最多養兩隻...
我諗遲下應該會唔理我架喇..

大宅

雖然我咁諗好似好衰,不過你去生bb個果幾日你d貓貓真係好危險!
其實你知唔知佢兩老驚咩呀? 我個BB出左世3個月,真係無問題wor!而且你有間房,全部貓係房,就更加very good啦!貓貓唔會襲擊BB,返而第一次見到阿B喊,驚到走入廚房唔肯出返黎!
講真,我兩隻貓貓有時鍾意勁跑,只係驚佢地跑到忘形踏到BB!其實只要係你地在場時先俾佢地相處就無問題啦!到BB會行會走,你教BB唔好扯貓毛,或教BB係你在場時才摸貓貓,就更加無問題啦!

原帖由 gordonccc 於 09-2-4 13:43 發表

我老爺奶奶有我屋企key架,重有幾條添...
我都擔心佢地會上黎足走我啲貓,
但諗真應該唔會,
因為佢地都唔想攪到大家面左左既.
家下只係用煩功煩到你自己唔要啲貓囉...
但佢地都有讓步,開頭話一隻都唔可以要,
跟住就話最多 ...

男爵府

原帖由 catlover2001526 於 09-2-4 14:50 發表
雖然我咁諗好似好衰,不過你去生bb個果幾日你d貓貓真係好危險!
其實你知唔知佢兩老驚咩呀? 我個BB出左世3個月,真係無問題wor!而且你有間房,全部貓係房,就更加very good啦!貓貓唔會襲擊BB,返而第一次見到阿B喊,驚到走入廚房 ...

佢倆佬係驚貓有弓型虫會令到我流產,又驚啲貓毛會影響個bb,第時會有哮喘同鼻敏感.
同埋我屋企唔係大,有五隻貓,亦無房係for貓貓既,
我啲貓全屋任佢地瞓架.

大宅

原來係咁!
不過我身邊識既人(包括我自己)無一個有佢地擔心既問題!
而且好多新聞同研究都發現自少與動物接觸,身體會更健康!

大宅

其實我本人都feel冇問題.. 但係反而老公就仲有d擔心...
咁我會俾mami揍b既. 咁娘家有3隻貓..
其實之前plan係唔俾佢地入房就ok... 咁買左個門欄.. 諗住佢地3隻老貓(15-18歲喇)而家d彈跳力冇咁好... 唔會點跳啦.. 點知... 隻最細果隻都跳到.... 因為佢地不嬲都痴人訓既..... 我真係低估左佢喇..
之前諗住買空氣清新機係房就ok... 而家老公就怕隻細貓唔like bb bor.. 佢入到房就好擔心lor.. 同埋怕佢細細個就接觸到貓毛易有敏感bor...
想問呢.. 你地咪話有部空氣清新機隔貓毛好好既.. 有冇牌子型號果d?? 可唔可以pm我呀??

大宅

貓毛係唔會令bb易敏感,
反而係令佢無咁易敏感!
我之前好似貼左果段新聞既節錄落黎,
你可以睇返之前既留言!

空氣清新機我有買,
不過唔係點開!
因為好似唔用都ok!
所以費事開!
原帖由 pigpig25 於 09-2-4 17:27 發表
其實我本人都feel冇問題.. 但係反而老公就仲有d擔心...
咁我會俾mami揍b既. 咁娘家有3隻貓..
其實之前plan係唔俾佢地入房就ok... 咁買左個門欄.. 諗住佢地3隻老貓(15-18歲喇)而家d彈跳力冇咁好... 唔會點跳啦.. 點知 ...

大宅

其實只要你d貓貓冇食過生肉~又唔會出街~應該係唔會有弓型虫~雖然話d貓毛係好容易影響~但只要屋企保持清潔咪得囉~我有左bb~我老爺都叫我唔好要隻貓~講真~我真係做唔出~人要有責任感~養得d貓貓~就要保護佢地~如果送佢地去愛協同殺左佢有咩分別~因為愛協係如果冇人領養就會將佢人道~咁就好似你親手送佢去死~
我會同我老爺講道理~如果佢真係敢對我隻貓貓做d咩~我真係會反面~隻貓貓對我黎講就等同家人~
我自己初初都好擔心~老公都上網搵好多資料~只要我地小心d就可以保護bb同d貓貓~何必要理佢地點諗姐~

原帖由 gordonccc 於 09-2-4 17:15 發表

佢倆佬係驚貓有弓型虫會令到我流產,又驚啲貓毛會影響個bb,第時會有哮喘同鼻敏感.
同埋我屋企唔係大,有五隻貓,亦無房係for貓貓既,
我啲貓全屋任佢地瞓架. ...

男爵府

我奶奶開始明白弓型虫既問題喇.但另一問題又出現.
因為我屋企有五隻貓,要用兩個大貓沙盆先得,每日亦都最少要清理兩次.
而貓沙盆我係放係廚房,咁奶奶覺得放係廚房好唔好,因為啲貓沙好大塵.
話第時點整bb啲奶樽.同埋話咁大塵亦令到空氣唔好,話養少啲就可以用一個沙盆,塵又少啲廚房又多番啲地方喎...

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

其實貓貓用嘅係有蓋同活門嘅砂盤 (通風位擺層活性碳嗰d) 再喺砂盤門口仔度加塊隔砂板基本上唔會好大塵. 睇黎你老爺奶奶都係明事理嘅人, 慢慢清清楚楚同佢地講同埋做足哂消毒工夫, 貓貓同bb絕對係可以共存嘅.

原帖由 gordonccc 於 09-2-4 16:44 發表
我奶奶開始明白弓型虫既問題喇.但另一問題又出現.
因為我屋企有五隻貓,要用兩個大貓沙盆先得,每日亦都最少要清理兩次.
而貓沙盆我係放係廚房,咁奶奶覺得放係廚房好唔好,因為啲貓沙好大塵.
話第時點整bb啲奶樽.同埋話咁大塵亦 ...

男爵府

原帖由 laurenleung 於 09-2-5 00:05 發表
其實貓貓用嘅係有蓋同活門嘅砂盤 (通風位擺層活性碳嗰d) 再喺砂盤門口仔度加塊隔砂板基本上唔會好大塵. 睇黎你老爺奶奶都係明事理嘅人, 慢慢清清楚楚同佢地講同埋做足哂消毒工夫, 貓貓同bb絕對係可以共存嘅.

...

因為我啲貓大隻,同埋我啲沙盤係無蓋架...
我係用好大既透明膠櫃做沙盤...
但有用隔砂板,但啲貓貓好醒,佢地會跳過塊板,
因為唔舒服,所以有同無係無分別,
都係成地沙...
呢樣講真都真係一個問題,我亦都唔知點解決...

首頁

尾頁

跳至