跳至

首頁

尾頁

大宅

Locar 發表於 17-8-9 20:38
係咪透明度吾高,下下要whatapps溝通
如想知小朋友進度都要whatapps問?

讀呢間預左唔會知佢學成點,佢地真係近乎零溝通, 但你可以自己test下,留意下小朋友有冇進步
仲有學期尾佢會比張成績表裏面有對小朋友嘅comment

男爵府

bobo_2014 發表於 17-8-10 14:57
讀呢間預左唔會知佢學成點,佢地真係近乎零溝通, 但你可以自己test下,留意下小朋友有冇進步
仲有學期尾 ...

有張成績表都好,謝謝你回覆

複式洋房

Locar 發表於 17-8-8 18:55
請問有冇人讀過kids studio Cambridge and phonics 評價如何?

謝謝

我都想報,但好神秘,完全唔知點排點報、課程資料乜都無(emoji)

男爵府

Candiceho111 發表於 17-8-10 20:28
我都想報,但好神秘,完全唔知點排點報、課程資料乜都無(emoji)

只可whatapps

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我個小朋友喺呢度大,我又唔覺零溝通。唔少人上課時間嚟問嘢,receptionist行開或放假時會阻上緊堂嘅老師上堂,所以最近暑假轉咗WhatsApp問。

平時若有問題主動WhatsApp問會覆番,要詳談會約見面傾。

K2中途學phonics, 升小學前學晒,對串字非常有幫助。老師唔係向錢看,讀緊嘅學生按需要學,唔一定想讀多個course都可以隨便讀。

男爵府

sensei 發表於 17-8-11 16:20
我個小朋友喺呢度大,我又唔覺零溝通。唔少人上課時間嚟問嘢,receptionist行開或放假時會阻上緊堂嘅老師上 ...

想請問佢話phonics分6 個level, 每level 六個月k2讀咪讀三年,咪小一。

男爵府

我小朋友k1到宜家升p5,個人意見幼稚園進步快好多,因為基礎打得好,上小學教快一年都沒有問題。去到高小去學就會為了鞏固英文,因為佢地唔係操卷個種補習社,如果係想成績有點虛火突然進步,呢到唔係你嘅選擇。學校程度強、小朋友願意睇英文書、家長願意跟,呢到會幫到你令英文知識更穩鎮。

大宅

我之前同個女試過playgroup,哩間野感覺好高竇,你問嘢WhatsApp佢,可以幾個禮拜先覆你,當其時我個女係試堂,佢淨係顧住啲舊生,基本上係我自己睇住個囡教佢玩,而唔係老師教,而且感覺D老師唔nice, 所以最後冇報到

大宅

gigayan 發表於 17-8-12 11:32
我小朋友k1到宜家升p5,個人意見幼稚園進步快好多,因為基礎打得好,上小學教快一年都沒有問題。去到高小去 ...

我想問小學會學d乜,係跟小學範圍教,還是佢自己有一套系統去教?

男爵府

回覆 bobo_2014 的帖子

上小學後就有分幾種唔同堂,Grammar會跟返年級學習。Writing就會按佢地系統教法。特別考試例如:KET、PET就會操卷。因我小朋友只有一天可以去,最後選了Writing。如報了校外考試,可向他們溝通,就會俾卷佢操。學校考試時,我會話俾佢地知小朋友弱項,佢地會俾個類練習佢回家practice.
如上小學真係想操卷,有同校媽媽建議風穎,但因我小朋友跟咗咁耐,唔鐘意跟第二個,所以我無去試。

我都承認學生多咗,溝通難咗,我多數打去留電話等負責人得閒時覆我,如見whatsapp好耐無回覆,不過我多數半年先跟進一次,其實平時睇下小朋友上堂功課,大約知道佢進度。

男爵府

好媽媽勳章

Locar 發表於 17-8-11 21:25
想請問佢話phonics分6 個level, 每level 六個月k2讀咪讀三年,咪小一。

如果小朋友pickup得好,可跳班。雖然可能會skip一啲,但教字時會重溫番,所以冇問題。

e. g. peach時除咗教ea=ee=long vowel "e", 會學埋p+ea+ch, 咁p同ch都會溫。

我之前叫個friend俾個女K3 讀,係Jolly Kxxxxxx轉過嚟,讀咗一段時間後跳班,而家升小一呢個暑假完成。

始終圍住成班學1.5小時,同JK逐個教10分鐘,進度好唔同。

男爵府

好媽媽勳章

Ki_Ping_Chai 發表於 17-8-12 14:07
我之前同個女試過playgroup,哩間野感覺好高竇,你問嘢WhatsApp佢,可以幾個禮拜先覆你,當其時我個女係試 ...

老實講,佢花喺行政上嘅時間就真係遠比教書少,不過我自己就睇成效。

好似天才/First Exxxxxxxx, 你問一句佢答你15句都得。

別墅

sensei 發表於 17-8-14 09:49
老實講,佢花喺行政上嘅時間就真係遠比教書少,不過我自己就睇成效。

好似天才/First Exxxxxxxx, 你問一 ...

想問係咪真係要排一年先有位?讀開既人唔走,咁排緊隊既咪永遠都無機會入讀

別墅

仲有係咪讀緊既學生介紹人入讀會快d?

男爵府

好媽媽勳章

Tsun0426 發表於 17-8-14 09:54
仲有係咪讀緊既學生介紹人入讀會快d?

暑期班唔駛排,先到先得。我覺得讀完暑期班嘅可能最快,因老師已清楚學生程度同需要。其次幼稚園唔知會唔會快啲呢…上晝同2點開始嘅只有幼稚園生。有細佬細妹讀緊嘅都可能快少少。最主要係唔同時段、唔同程度供求問題啩。

有時排到咁上下都可以WhatsApp問問,慎防overlook。

之前講所謂介紹,都係俾地址同電話號碼朋友自己contact, 唔係走後門。

通常9月開學大執位較易有位

大宅

咁你有急事要問,下下幾個星期先覆,點問呀?而且我雖然係試堂,但佢完全係冇理過我個女囉

男爵府

Ki_Ping_Chai 發表於 17-8-14 13:14
咁你有急事要問,下下幾個星期先覆,點問呀?而且我雖然係試堂,但佢完全係冇理過我個女囉
...
如果係急事, whatsapp唔覆, 我會打電話俾佢地, 通常好快就會回應我(whatsapp or 電話), 所以未試過要等幾個星期先覆。

大宅

gigayan 發表於 17-8-14 13:45
如果係急事, whatsapp唔覆, 我會打電話俾佢地, 通常好快就會回應我(whatsapp or 電話), 所以未試過要等幾個 ...

咁可能我黑仔啦!
就算打電話,都係成日唔聽(emoji)

男爵府

Ki_Ping_Chai 發表於 17-8-14 14:46
咁可能我黑仔啦!
就算打電話,都係成日唔聽(emoji)

咁你真係非常唔好彩啦!

男爵府

好媽媽勳章

Ki_Ping_Chai 發表於 17-8-14 13:14
...

咁我又未試過幾個星期喎。最急莫過於我嚟唔切接放學,打去搵小朋友都未試過搵唔倒人幫手。平時WhatsApp都多數即日回覆,除非我放晒工至WhatsApp至有機會翌日覆。

相信係個呢事件,加上你唔好彩啫。

首頁

尾頁

跳至