跳至

首頁

尾頁

大宅

o係醫院時(東區)就有medela sympony 同lactina試用, 真係泵得好快!
果度好多生左bb既姑娘都建議我買medela swing, 話係最好既單泵喇!

而家用緊又真係幾好用. 我自己覺得單泵就夠用, 雙泵實在兼顧唔到.

之前打過去medela問過, 散計租機要$798一個月 (symphony), 要平d就簽約..同埋而家無機, 要排隊…我去護協買medela swing都係$1298; 不過一定要係護協member先可以買medela產品, 其他bb會咭唔可以買.

但我都建議餵人奶既媽咪多d埋身餵, 一來增進母子感情, 二來bb吸吮先刺激到分泌奶汁架!

民房

我都係買咗medela swing

複式洋房

孖b媽, 可否比較吓sympony同swing如下:
1) bump奶量
2) bump奶時間
3) 舒適度

P.S. 你要多d休息!!!

伯爵府

好媽媽勳章

要埋身餵, 咁, 如果仲未上奶時, 係應該佢喊時才埋身, 定係得閒就要試下埋身呢?

我上一胎佢肚餓時才試埋身, 跟住又啜唔到, 喊到拆天咁.....

大宅

原帖由 bb11111 於 09-3-8 06:33 PM 發表
孖b媽, 可否比較吓sympony同swing如下:
1) bump奶量
2) bump奶時間
3) 舒適度

P.S. 你要多d休息!!!

1. bump奶量- 睇自己有幾多奶, 同奶pump型號都唔同.
2. bump奶時間sympony係快d, 一分鐘pump 60下, swing一分鐘50下. 都係差唔多時間.
3. 佢pump既力度可以自己較, 配件都一樣, 所以舒適度都一樣.

如果係O係屋企用呢, SWING都好夠, SYMPONY太大陪你拎出街都唔方便. SWING有得入電芯, 不過我未試過入左電苾可以PUMP幾耐.

大宅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-9 12:59 AM 發表
要埋身餵, 咁, 如果仲未上奶時, 係應該佢喊時才埋身, 定係得閒就要試下埋身呢?

我上一胎佢肚餓時才試埋身, 跟住又啜唔到, 喊到拆天咁.....

我聽醫院d姑娘教, 兩個鐘餵一次. 佢地每兩-三個鐘就叫d媽咪餵奶架喇.
初生bb一日訓20個鐘, 無可能等到佢肚餓時喊先比佢食架, 到果時佢己經好肚餓, 你又未有奶比佢食佢梗係會喊到拆天啦!
要比bb吸吮多d, 刺激荷爾蒙分泌奶汁, 未上奶都要比佢吮.
要睇bb有冇食得飽/夠唔夠, 就睇佢有冇屎尿, 醫院d姑娘都係睇bb一日內有幾多屎尿, 媽咪餵佢食幾耐而評估bb使唔使補奶粉. 就算補奶粉都唔補得多, 仲要用杯仔食, 費事bb慣左吸奶咀而唔吸媽咪個nipple.

同埋要睇bb吸左幾耐, 要起碼吸吮媽咪半個鐘先至夠架!

子爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 09-3-9 00:59 發表

人地話初生BB,大約三個鐘食一餐,果時阿仔就真係好準時,出院返左屋企之後,每三個鐘就喊一次,食完又瞓過。係出世第三日,仲o係醫院時喊得密D,可能未夠奶,咁佢喊我就餵佢囉。

男爵府

你仔仔果時全人奶? 餵左幾耐?

原帖由 mikitten 於 09-3-9 14:57 發表

人地話初生BB,大約三個鐘食一餐,果時阿仔就真係好準時,出院返左屋企之後,每三個鐘就喊一次,食完又瞓過。係出世第三日,仲o係醫院時喊得密D,可能未夠奶,咁佢喊我就餵佢囉。 ...

子爵府

原帖由 elaine_272 於 09-3-10 11:51 發表
你仔仔果時全人奶? 餵左幾耐?

阿仔食到3歲,我有左細B先冇食咋。佢依家都成日問我幾時有奶食,我話要等BB出世先。因為佢細個有濕疹,依家又有鼻敏感同氣管敏感,我都唔敢俾奶粉佢食,本來都食過下明治大仔,但係有時佢一飲就咳,所以都唔敢再俾佢飲住......

複式洋房

我都建議餵人奶既媽咪要埋身餵, 可增進母子感情, Also bb吸先刺激到分泌奶汁

首頁

尾頁

跳至