自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

呢種人只會被眾多朋友厭棄,你只係消遣用嘅水泡…無需上心,我唔識對呢啲人客氣,少個有福

珍珠宮

mocha20150323 發表於 17-8-26 13:05
我都有個朋友係甘,仲成日約我,我唔應約。後尾佢大爆發,話次次約我都唔得閒,而且佢唔搵我,我都唔識得搵 ...

you’re not alone

我身邊都有一個咁嘅人,但係我等左佢好耐佢都唔鬧我,我諗住佢一鬧我就乘機一拍兩散,但我總係等唔到

成日whatsapp嚟一開頭問一d無聊嘢,答左一句佢就好似開籠雀係講,勁煩! 唔答佢就隔幾日就send d我都知嘅information懶通知 d我唔知嘅嘢,答佢一句又佢變開籠雀,唔應佢就隔幾日又send, 無限loop

有一次佢問我係咪串佢,我乘機話你覺得係咪算把啦! 我諗住今次仲唔一乾二淨 ,點知佢向我認錯話怪錯我

點解緣盡,唔可以好好放手吖?!

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

cinda72. 發表於 17-8-26 12:59
盡朋友最後一點緣,
正面指出佢問題所在,
聽既,大家都好,唔聽既,你解決問題,唔駛再煩

同意,可能人地根本唔知問題所在

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

chingmon 發表於 17-8-26 13:28
問佢借錢。

珍珠宮

問佢借錢。

太正了

或者sales 佢保險或者傳銷

但我覺得不妨同佢傾下問題所在
或者佢都唔知自己難頂
佢改咪再試下做朋友
唔得先byebye

珍珠宮

wongsiuchu 發表於 17-8-26 12:39
這個朋友曾經是好朋友,但之後有感與對方不夾,加上大家婚後忙於家庭,已冇聯络數年,近來她主動找了我數次 ...

將佢電話加入電話簿黑名單,封佢 whatsapp , fb,再打嚟真接收線。

別墅

回覆樓主

同感!無辦法是緣盡,但朋友唔明

男爵府

我疏遠佢的原因,我谂佢知。因為其實數年前第一次疏遠佢都係同一原因,以前亦講幾次俾佢知。我諗住事隔數年,人係會成長,不会再好似後生咁吾識知進退,對方既然主动找了我幾次,咁我無谓咁絕,咁佢初頭客客氣氣,谂住佢改了,点知講了幾次电话又黎料。
而且,今次难頂之處佢今次佢好鍾意講野教訓我,D说話又酸。我同老公呻,老公話佢生活不如意,想找人發洩。我從吾show off,facebook吾post相,但佢又鍾意比較,覺得際遇吾及我。但事實係我自己努力增值讀書,有付出。可能佢後生時都算靚女一名,如果D男仔同時識我地兩個,一定追佢先,但佢脾氣差,D男好快就走。所以宜家吾慣各方面都好似吾及我,成日俾说话我聽。
人大了,光陰宝貴,我都吾想再浪費係一D無意思的关係。

瑪瑙宮

唔好理佢算

大宅

畀面勳章

wongsiuchu 發表於 17-8-26 18:55
我疏遠佢的原因,我谂佢知。因為其實數年前第一次疏遠佢都係同一原因,以前亦講幾次俾佢知。我諗住事隔數年 ...

其實性格是跟一世的,
不關長不長進事!
至於説話帶教訓性……
咁你要問自己是否接受到!

子爵府

問佢借錢。

絶!

琥珀宮

回覆樓主:

唔好理佢

男爵府

回覆樓主:

係朋友性格問題, 無聯絡多年都想搵返樓主, 根本佢都無朋友好似樓主咁會理下佢, 一個性格負面既人好難改, 直接話比佢聽佢既問題, 聽唔聽就睇佢自己造化。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

點解唔話佢知佢有咩問題?朋友既野咪提下佢囉,可能佢自己都唔為意

大宅

回覆樓主:

不如我企係另一角度去諗呢件事,因為我曾經好珍惜一個朋友,最後因為政治因素佢就唔再理我,我既感受係可以斷,我唔見得放不了手,只係我中意直接(曾經同我fd過都知我有幾憎係度拖,扮忙之類)你講清楚我勁重視你都唔會再搵你,只會自己用時間消化。至於我都會whatsapp搵佢,因為佢唔係普通朋友,係摰友,我唔會係佢未表態之前去自己諗到佢係想去絕交。

反而我超唔中意佢再拖長,我又唔知對方係厭我,又一直去搵佢,當我知道之後真係好難受,感覺如果相方曾經有尊重個段友誼,都唔應該專登用呢種去刺激對方。講清楚,對方再煩,係對方既錯

以上係個人對best friend既態度only

大宅

回覆樓主:

同埋有啲人會覺得對方性格唔好,或者冇朋友先會搵你,但我自己就係單單因為重視去搵佢,結果如果俾人諗到咁,我好失望。

其他朋友都知我地感情好,都叫我唔好放棄(我地超級多共同朋友),但講清楚後,我唔會再勉強

你係疏遠人果個,你可能冇呢啲feel,但你地曾經係好好朋友對嗎?

用戶要求終止服務

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

問佢借錢。

絕招喎

子爵府

cinda72. 發表於 17-8-26 12:59
盡朋友最後一點緣,
正面指出佢問題所在,
聽既,大家都好,唔聽既,你解決問題,唔駛再煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問佢借錢。

好絕,咁樣幾好,一定疏遠你

水晶宮

wongsiuchu 發表於 17-8-26 12:39
這個朋友曾經是好朋友,但之後有感與對方不夾,加上大家婚後忙於家庭,已冇聯络數年,近來她主動找了我數次 ...

Block咗佢個電話號碼咪得囉

首頁

尾頁

跳至