自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我有次用廚房剪刀剪熟肉,點知剪咗無名指一大舊肉,仲甩咗,流好多血,我仲暈咗撞到個頭(當時只有我一人在家)醒咗後我自己用滴露消毒,然後用防黐肉的紗布包住。第二日我c6迫我去診所睇,醫生話我剪走咗好大片肉,傷口好大,幸好唔算太深,可以不用縫針。醫生最後幫我消毒(痛到顛),然後我要打破傷風針,每星期返去打一支,共打三支

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

happywindy 發表於 17-9-5 14:39
多謝大家關心,其實忽肉應該甩咗一半左右,但又甩唔晒,我希望可以自己處理,因為睇醫生真係有啲貴,同埋要 ...

係應該洗,去睇醫生

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

happywindy 發表於 17-9-5 14:39
多謝大家關心,其實忽肉應該甩咗一半左右,但又甩唔晒,我希望可以自己處理,因為睇醫生真係有啲貴,同埋要 ...

同你話,自己買藥處理,分分鐘貴過睇醫生。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

靚豬豬 發表於 17-9-5 14:35
忽肉就甩 ? 嗱嗱聲去睇醫生啦, 要打破傷風針同可能要聯針..........

伯爵府

happywindy 發表於 17-9-5 18:31
我就係知我呢邊啲診所好大機會唔會幫我睇,但去急症又可能要等好耐,所以希望可以自己處理傷口
...

用雲南白藥同花士苓令混埋一齊,然後放上傷口,再用消毒沙布封實,再用膠布貼住,唔好濕水

伯爵府

回覆樓主:

將塊肉貼返埋原本個位,
再用ok繃貼住,
呢幾日唔好濕水就可以了

大宅

回覆樓主:

雲南白藥堅得!一定要粉,唔好噴劑!最好早晚用消毒藥水洗傷口再包番防水膠布(藥房買一塊四方形既)!
我上次切到2隻手指,甲都切埋!都係用佢!

洋房

回覆樓主

點都要睇下醫生好喎

子爵府

回覆樓主:

我之前都切豬肉唔小心切埋手指,切到入肉幾深下,不過我要睇住bb所以都係禁實止左血就消毒同貼塊膠布。
其實最緊要個傷口止到血,之後你做返一般消毒同保護傷口,傷口係靠身體自己修復。我用過紗布痴得唔夠實好易移位,可以買大塊d既膠布,順返塊肉咁去貼,塊肉會慢慢生返埋。

去睇醫生都係幫你消毒、包紮、比消炎藥/打破傷風針,驚你萬一傷口發炎/感染破傷風菌。(如傷口太大/太深要縫針就一定要就醫)

大宅

回覆樓主:

先消毒,再用雲南白药粉倒係傷口上,或者用少少酒開药粉,杰撻撻一Pat咁倒去傷口上,用油性fu料舖面,再加纱面包實。你要得閒check下傷口附近有無發熱,有無感覺……etc,同埋你自己有無發燒。

伯爵府

happywindy 發表於 17-9-5 18:26
多謝關心,其實止咗血啦,如果情況惡化我會去睇醫生

叫左你睇醫生你又唔睇,隻手指係你嘅,自己決定!
去藥房買防水痴貼敷料膠布,(不是一般藥水膠布),跟住呢個幾星期唔可以濕水,沖涼用膠手套包住,每天換敷料,直至傷口埋口,咁至少可以減低感染機會

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔好意思,我睇完笑咗,覺得你好勁好銀鎮定,好佩服你。唔好等啦!快啲去睇醫生啦!
Minniemouse:-P

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

忽肉甩可能要聯針才閉倒口,為防再感染其他菌,快d去急症.

你住邊区?律敦治晚上這時間冇咩人.個幾鈡可能搞掂.我住東区(急症要等4小時),所以上次我去左中西区的律敦治,唔洗聯,要打破傷風針,不過我冇你咁嚴重.你快d去急症,去間人少d的醫院.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

止血未?

男爵府

回覆樓主

流血急症室會優先處理㗎!
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

伯爵府

回覆樓主

用雙氧水洗傷口消毒,然後小將傷口按返原位,唔好俾佢起級或移位,用紗布巾蓋住傷口再包崩帶,醫生膠布包扎,包緊D,每日洗傷口,刀口肉貼肉會好快粘埋口的

伯爵府

回覆樓主

我試過斬傷手指,血源手踭係咁流,最後入急症室,要鐽針。

當時幫我處理傷口的姑娘話,幸好無自行楂嘢落傷口,否則要打開傷口,用衛生鹽水洗清後,才能縫針。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主

大家真是小心、用刀切不要太快
看下醫生處、之後洗下傷口
我都試過俾陶磁水果刀切一忽仔
去急症之後好似燒焊咁幫我止血
之後傷口個位就好似凹少少咁

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

最緊要消毒,既然止咗血就明天去睇醫生囉!怕貴可以睇街症,唔建議用雲南白藥,西醫最怕人用粉狀物體止血,傷口好難洗

大宅

虎到金來勳章

kwanso78 發表於 17-9-5 20:19
雲南白藥堅得!一定要粉,唔好噴劑!最好早晚用消毒藥水洗傷口再包番防水膠布(藥房買一塊四方形既)!
我上次切 ...

我之前都試過切親手指,仲要幾深,流好多血,如果去醫院起碼要縫三針,不過果時唔怕死,淨係自己止血,同用雲南白藥,真係work,之後幾日成隻手指發炎,繼續唔理佢,過兩日自己消腫,之後又好番晒,而家諗起都覺得自己好大膽,好彩冇事姐

首頁

尾頁

跳至