跳至

首頁

尾頁

大宅

Orange_C 發表於 17-9-11 23:02
我而家仲7上8落,進取同保守排法互相爭持,好想第一放天官,第二放梁正,第三梁分。但現實環境可能第一放天 ...

梁分青小應屬同級?

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

貓山公主 發表於 17-9-11 13:02
回覆 sum_be 的帖子

寶覺係洪水橋, 村校, 每級2班...近年學校開始投放資源,唔叫分校, 叫返倣小學, 似想一 ...

學校投放好多資源小朋友到...今年小一有普通話拼音,每日放學後有多元學習課...有英語班,英文拼音班、奧數班等等...學校話會看每位同學專長而遍入唔同班....見佢地在學述方面投放了好多資源學校話想改變...另外佢地話自己每級得2班50人所以每位小朋友都希望揾到佢地專長增加出外比賽機會...校長話希望小朋友比賽中增加自信心...我覺得校長好有熱誠希望改變間學校...校長話不會放棄任何一位小朋友佢地要每位小朋友都要有比賽機會增加佢地自信心...

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

wlhpks 發表於 17-9-16 20:13
學校投放好多資源小朋友到...今年小一有普通話拼音,每日放學後有多元學習課...有英語班,英文拼音班、奧 ...

剛剛聽完個小一課程簡介會可以分享下:
我小朋友小一....小一暫時每日大約6份功課(未計改正),另外1份電子英文練習I-Learner,每日要看一本圖書加閲書報告...小一至小三是行PLP 課程的,而家今年開始小一有jolly phonics學...學校話是揾出面機構返來教phonics...話要改善學生英語水平..每科教完一個單原會有小測驗及評估(這個幾好因為老師話要知小朋友能力識什麼同不識什麼),小一1年2測2考(第1次測驗不計分的)...校長話會貼近元朗區既小學而作出改變...

我個人不太喜歡電子功課的...

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

搭一轉輕鐡,真是會睇到唔少野。
見到2 個女生,坐關愛座位,開大聲電話睇片,食野。
已經穿校裙,座到膝頭掂住前面條欄,半坐半瞓。
之後天耀下車. 嘩!大開眼界。

大宅

chitosefung 發表於 17-10-3 17:13
搭一轉輕鐡,真是會睇到唔少野。
見到2 個女生,坐關愛座位,開大聲電話睇片,食野。
已經穿校裙,座到膝頭 ...

咁乖既學校有曳既,相反亦然,睇校風又唔係個別一兩個案例判死刑既。
關愛座又唔係“批鬥座”,只要見到其他人有需要時懂讓座就可。

不過你所講既擾民表現,就爭唔落。不過都唔係乜新鮮事了,返放工時間西鐵大把(少/青/中/老都有,無年齡歧視),潮流大勢所趨,唔可以出聲話添,因住比人鬧你“廢老”。

複式洋房

sum_be 發表於 17-9-11 13:40
我心儀伊分
都唔知博唔博好

伊分冇3條1連扣門的機會都冇

男爵府

畀面勳章

tigamama 發表於 17-10-3 18:57

唔會幫人教囡,不過同意jm 話,著住校服代表學校,
行為不端正,好影響外人對該校印象。

別墅

多謝大家資料,長知識了!因為我都係新搬黎天水圍🙈🙈

水晶宮

畀面勳章

貓山公主 發表於 17-9-11 09:08
回覆 sum_be 的帖子

72區

中肯

首頁

尾頁

跳至