論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

yeeman00221 發表於 17-9-14 14:01
佢第一日入屋就病,第二日我帶佢睇醫生,第三日佢黑面,無禮貌,有氣有力做野,第四日佢話自己發燒,探完 ...
妳是十分不幸,請到個"混吉"姐姐。

所以,不少人寧請斷約,也不請海外。學妳說,履歷吹到天花龍鳳,真人完全貨不對版。(當然,有些overseas好受教,態度也沒那麼囂張)

一句講晒,請姐姐真要"靠運"的。起碼,本質ok的才有得教。(像我姐姐)

請個來"混吉的,時時躲起來,除了破財,還可怎樣?(她們工會強大,又有香港人幫她們,我自問沒那麼多時間精力去糾纏賠償的問題。可能,被領事黑名單,到時更大鑊!)(黑名單的問題,近來有幾個分享了)

男爵府

回覆樓主

你係咪第一次請姐姐?一般就算有經驗既姐姐都要3-6個月既磨合期。做4日就炒,費用太貴了

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得個僱主都幾難服侍, 如果我病左老闆係都要求我返公司做嘢, 我一係啋佢有味一係就hea做。姐姐話自己發燒但體溫正常, 可能係佢感冒未清自己覺得唔舒服呢, 如果佢係咋病就唔會惹到你屋企人啦。

csweva    發表於 17-9-21 16:40

禁止訪問

大宅

你話姐姐扮病, 但又話佢傳染埋俾你屋企人, 咁即係佢真病啦?

將心比己, 自己病時老細都要自己番工, 一定會唔高興 ,,,, 有咁既老細, 個員工幾好都唔會為老細賣命。

對姐姐好, 其實都係為左自己好呀! 下下鬧到咁盡會無彎轉。

你太衝動了, 你工人花d時間或者可以教, 但你趕佢走就立即蝕機票、一個月通知金和agent fee。

老實講, 你有小朋友在家, 你一言一行佢都看在眼內, 無形間會學左的。同任何人相處都有技巧, 一齊努力學啦。

大宅

你話姐姐扮病, 但又話佢傳染埋俾你屋企人, 咁即係佢真病啦?

將心比己, 自己病時老細都要自己番工, 一定會唔高興 ,,,, 有咁既老細, 個員工幾好都唔會為老細賣命。

對姐姐好, 其實都係為左自己好呀! 下下鬧到咁盡會無彎轉。

你太衝動了, 你工人花d時間或者可以教, 但你趕佢走就立即蝕機票、一個月通知金和agent fee。

老實講, 你有小朋友在家, 你一言一行佢都看在眼內, 無形間會學左的。同任何人相處都有技巧+, 一齊努力學啦。

yumui61    發表於 17-9-14 21:31
birdbird    發表於 17-9-14 20:10

水晶宮

yeeman00221 發表於 17-9-14 19:43
第一日我要湊住個七個月大既bb,唔方便由將軍澳到旺角接工人,一早已經同中介公司共識叫中介送到地鐵站, ...

1) 你冇叫工人開電視冷氣, 但佢就自己去開,
呢d 你咪要教囉.

2) 你話工人同你阿b 齊齊坐 sofa 睇幾個小時電視
你人在屋企, 你可以熄電視, 叫工人返房或做野, 而唔係尢得佢, 然後話佢咁做好衰.

3) 你工人已話你知佢病,
你就叫佢幫你阿b沖涼, 陪佢玩, 餵奶,
你阿b而家病, 阿媽係心痛, 但你果幾日唔自己湊番?

4) 你阿b 下體又紅又腫, 阿媽係會心痛, 但係有冇解究點解咁?

5) 一邊話工人詐病, 一邊就怨工人惹到屋企人病, 好矛盾呀!

當你呻工人有幾差, 其實都要睇番自己做過d 咩. 外人就咁睇番你的單方面留言, 有部份人都覺得你有唔著. 若然攪到上勞工處, 你比主任個印象都未必好.

禁止訪問

男爵府

birdbird 發表於 17-9-14 20:08
1) 你冇叫工人開電視冷氣, 但佢就自己去開,
呢d 你咪要教囉.

講得好好

樓主似乎未請過工人

男爵府

兩邊都有唔著,唔係你請佢點解會去你屋企開工,你對照顧個女同家務咁有正常要求又會揀咗件咁嘅?有啲姐姐好醒,就算由祖國來打工,有親人或朋友在本地做緊做埋軍師,喺地鐵站接肯定唔係主因,係你湊b壓力大發洩喺佢身上先定佢一入屋已冇大冇細只有你自己先知,僱主對佢哋唔好,佢哋唔會落力工作,唔搞破壞都起碼黑面無禮貌,睇僱主幾時頂唔順搏炒成功搏搵過住好人家,佢有睇醫生可以放無薪病假,你唔俾代通知金就涉嫌違反勞工法例,唔係開得幾日工唔做嘢就可以免俾,佢可以去勞工處舉報你,佢哋根本就冇得輸,法例你哋都夠吉士唔跟,唔知係你哋吞唔落啖氣定真係唔怕犯法,你咪幾日鮮佢囉。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

真係有需要每講一句都叫mum,sorry,我聽到都覺煩呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

birdbird 發表於 17-9-13 23:31
就咁睇, 你都唔係一個reasonable 僱主。
1) 僱主去agent 度接工人, 呢個係正常, 並不是强人所難。
2) 工人 ...

贊同

對工人好唔好唔在於買野比佢或者賞錢俾佢

而係大家有禮貌同互相尊重,發自內心既。

大家都會好容易覺得姐姐係工人,比我地低下,雖然唔係要做到平起平坐。

男爵府

回覆樓主:

用了工人十年,每位公主都不會正正常常稱呼我,只有想放假或有什麼特別要求,她們就會記得我是老細。相對,已習慣了她們的民族特性,對住她們不會有什麼奢望,只視她們為清潔大姐/保安,所以每次落完order 就即閃,不理她們反應如何,只理結果,是否可以完成任務???

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

[收完中仲費就咩都唔理,呢間中介好唔店]

好老實, 自僱主從中介接工人返屋企之後,
個工人就係僱主的人, 個僱主比晒中介費, 個中介係同僱主冇 瓜葛,
(但中介同工人仲有瓜葛, 咁中介幫邊個, 好明顯啦!)
只係現今d 僱主唔曉或冇意識 '自己工人自己管',
認為個中介要比售後服務.
反過來說, 比得 "售後服務" 的中介未必真係幫僱主,
尤其果d 唔多熟勞工法例或合約細節的僱主,
更加係常常被中介老點.

[我地打工, 公司請人, 經獵頭公司請個員工返來,
仲會旨意獵頭公司去干預公司運作,
搵個外人去處理公司員工的人事問題?
炒人要搵個外人去幫手炒人, 邊間公司會咁做呀??]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jumug 發表於 17-9-14 21:24
講得好好

絕對同意 。

樓主好似停留係舊時妹仔年代呀 。

禁止訪問

大宅

yeeman00221 發表於 17-9-20 20:31
始終第三日就露出真面目,而且自己話病,明知自己對住八個月大bb,都唔帶口罩,叫左好多次帶完一震口罩轉 ...

路過

BB其實喺7個月定8個月大呢,自己個B都記錯?

大宅

回覆樓主:

其實咩僱主就遇著個咩工人,話工人炸病,但又可以傳染到你屋企人,原來工人病左,10pm可以瞓叫早左,唔病唔知要幾點先可以休息
樓主有無返工個講一句嘢都叫聲老細先?

首頁

尾頁

跳至