自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

政府始終要通過數據睇下學校達唔達標。

別墅

starrymama 發表於 17-10-12 09:01
當然有.
bca有幾淺唔知, 但有學校係要三年級留校補課的, 因為關乎學校名次. 搞搞下, 過多幾年, d題目又係變 ...

已經講過無數次,tsa/bca 同學校名次無關。我仔小學只關心pre s1, 因為同band one 位有關,但學校都只係苦口婆心勸+提佢地,為咗師弟妹,認真考應真答。

珍珠宮

happyfanny 發表於 17-10-12 07:56
咁係咪一樣要考呢類試,只是改咗個名而已

點解一定要取消?

我兩個仔都考過TSA或BCA, 完全無壓力,平常測驗咁, 做嘜咁強硬一定要取消啫?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

happyfanny 發表於 17-10-11 23:52
林鄭競選時政剛話取消,但上任後無再提過,究竟而家係咪仲要考?但又冇乜人再提出要求取消
...

前年,因爲反對聲音大,暫緩唔需要全港考,學校自己決定。我女學校選擇唔考。上年,全港學校小三小六,都要考BCA。
今年,未知。希望似董特首當年咁話:我唔講、就已經唔存在了~
始終唔明,點解要用學生考試成績,去量化及評核學校老師的教學成效。

珍珠宮

畀面勳章

SIYip 發表於 17-10-12 09:31
已經講過無數次,tsa/bca 同學校名次無關。我仔小學只關心pre s1, 因為同band one 位有關,但學校都只係苦 ...
所以米話同學校有關囉.
所以家長唔緊張, 但學校緊張囉. 我冇話家長需要緊張, 係學校緊張jar ma. 咁到最後是否構成學童緊張, 就視乎學童同家長的心理質素了.

Felix223    發表於 17-10-12 15:26

翡翠宮

呢d帖一出; 只係比機會d阿媽話我仔/女話好易; 有咩壓力做咩取消

珍珠宮

回覆樓主

我冇所謂喎,唔取消冇問題喎

大宅

回覆樓主:

有公開試,學校就有操綀,只是年纪問題

別墅

starrymama 發表於 17-10-12 10:40
所以米話同學校有關囉.
所以家長唔緊張, 但學校緊張囉. 我冇話家長需要緊張, 係學校緊張jar ma. 咁到最後是 ...

Tsa/bca 同學校之間嘅排名都無關。所以學校唔需要為呢個試而操練。當然,做一本叫tsa/bca 嘅練習算唔算操練我唔敢講。我睇法係,學校是否chur,同考唔考tsa/ bca 無關。百貨應百客,我敢講,唔少家長係想揀chur 嘅學校。所以,考唔考tsa/bca 唔係重點。

珍珠宮

happyfanny 發表於 17-10-11 23:52
林鄭競選時政剛話取消,但上任後無再提過,究竟而家係咪仲要考?但又冇乜人再提出要求取消
...
其實考唔係問題, 我仔小三都有考BCA. 但係學校係無谷, 無補課, 咁其實我OK架喎. 老師都叫家長唔洗特別同小朋友補同溫, 平常心.

最幣係D學校成日要小朋友額外做野, 又要谷咁啫

子爵府

2018復活節勳章

大力大力 發表於 17-10-12 09:08
我真係搞極都唔,點解有家長連小小壓力,都怕小朋友受不起.......?

尤其男生,以要爭小/中/大學學位,爭入 ...
好有同感.而家人就到40生活一年比一年順.而家冇咩好驚冇咩好怕.因為上半甚麼也經歷過.

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個女今年小三, 無做任何BCA TRAINING

所以無乜特別...
ToBy GiNNy VinCent

珍珠宮

mini1204 發表於 17-10-12 10:45
呢d帖一出; 只係比機會d阿媽話我仔/女話好易; 有咩壓力做咩取消
r你可以唔信, 呢個亦唔係藉口. 上年我仔考左, 學校無額外功課, 佢都話好簡單.

翡翠宮

紫翹 發表於 17-10-12 11:22
r你可以唔信, 呢個亦唔係藉口. 上年我仔考左, 學校無額外功課, 佢都話好簡單. ...

網上言論, 無信/唔信既價值
過眼雲煙而已

用戶要求終止服務

mini1204 發表於 17-10-12 10:45

係囉,咁淺 當做練習

公爵府

bube6218 發表於 17-10-12 09:06
贊成,其實根本個問題唔係個試,係學校同一眾虎媽,依家d學校專登教深1年2年既程度,去突顯自己既學校好既 ...

其實今輯老表3就係講緊有呢啲問題!好多人話呢一輯好悶冇笑位,但係其實如果認真有睇曬嘅話,好多位係好有共鳴同埋真係好有message。

男爵府

回覆樓主

又話驚小孩過份操練點點點,攪到成班草莓小孩也是家長做成的,第日點出黎做野

男爵府

20101029 發表於 17-10-12 09:01
係喎,唔講都唔留意,今年冇左TSA功課喎!

我仔小一,但數學有本叫TSA數學題練習

珍珠宮

畀面勳章

SIYip 發表於 17-10-12 11:02
Tsa/bca 同學校之間嘅排名都無關。所以學校唔需要為呢個試而操練。當然,做一本叫tsa/bca 嘅練習算唔算操 ...
先唔評論家長是否鐘意選 "chur" 的學校, 只針對bca/ tsa對學校的影響力來討論.

Tsa/bca 我唔識講同學校之間的關係是否用"排名"來形容, 因為小學 officially來講係冇公開性的排名.

但我相信tsa/bca係行內係作為對學校考核的一部份, 所以想上位的學校都會緊張, 我諗而+殺校問題應該冇前10年咁緊張. 而+有咁多 "地區性" 名校. , 好多學校除了想保住自己外, 重想做 "地區性"名校.
做地區性名校最重要條件之一就係要能夠長年keep住學生的中學派位水評.

唔明點解咁多人會話bca/tsa 只係對學校有影響, 對學童本身冇影響. 冇錯, 學校差, 學生只要本身叻, 依然大把好中學校等住收.
但學校同學生係一體, 個頭有事, 手腳又點會冇影響? 家庭內父母有事, 仔女又點會冇影響? 只係影響如何, 則視乎各學校和各家庭. 但總不能完全脫離兩者關係來講, 好似 "你有事, 關我咩事?"

珍珠宮

畀面勳章

molasses 發表於 17-10-12 11:34
其實今輯老表3就係講緊有呢啲問題!好多人話呢一輯好悶冇笑位,但係其實如果認真有睇曬嘅話,好多位係好有 ...
林欣彤出埸所講的已經係同香港教育好有關係.

首頁

尾頁

跳至