親子旅遊

跳至

首頁
12345...16

尾頁

水晶宮

我唔記得左想去戰爭紀念館添....起邊日去好呢

大宅

DHA勳章

記攞2份地圖, 一份中文自己睇, 一份韓文用嚟問路, 問路最好問d後生, 如果年紀大有老花冇眼鏡睇唔到地圖d字仔

水晶宮

原帖由 annasui3060 於 09-2-28 00:19 發表
記攞2份地圖, 一份中文自己睇, 一份韓文用嚟問路, 問路最好問d後生, 如果年紀大有老花冇眼鏡睇唔到地圖d字仔

好細心喎你...不過我天生對地圖產生恐懼...所以睇地圖搵路都係老公黎好過

水晶宮

我買左本圖解韓語會話, 我諗到時帶埋去可能有d用...不過貪得意買黎玩下成數多d...同埋睇其他網友講如果真係雞同鴨講可以講日文, 有d韓國人係識聽...好似我地香港人對普通話水水地, 但係聽就ok咁囉....

水晶宮

有d普通可以用既韓文可以同大家分享, 幾好玩的!

thank you -- 高媽深呢打 (中文拼音)
是, 很好吃 -- 叻馬舌梳唷
你好 -- 唷波些唷
對不起 -- 咪晏希唷
不好意思 -- 詩叻憾呢打
請等等 -- 撐監晏 記打呢些唷
那裡? -- 我d 椰唷
Please do it for me --符撻希唷
可以了 -- 勁撐那唷
再見 (當別人留下來時) 顏娘嘻 既些唷
再見 (當別人要走時) 顏娘嘻 嫁些唷
多謝 -- 高嗎和唷
旅遊 -- 唷輕
地下鐵站 -- 之哈初弱
水杯 -- 妹cup
吸煙 -- 啖啤p打
這東西好像還未熟 -- 儀個都二哥梳唷
我想試一些辛辣的東西 -- 咩換 音蝕暖 中磨哥涉破唷
碗--變 孤栗
筷子 -- 鑿嫁勒
牙籤 -- 二素詩既
請結賬 --既散 中 嘻珠些唷
洗手間 -- 誇踭詩
豉油 -- 間踭
人蔘 -- 現三
紫菜 -- 劍

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 靚寶 於 09-2-26 08:06 發表
地鐵沿線有漢字, 應該唔難, 而且仲可以用身體語言搭救, 我覺得呢d係好珍貴既文化體驗係跟團冇既, 所以我會自由行去!

如果book到早機去我都plan左個行程啦!

1. 香港 - 首爾-明洞(樂天百貨)-東大門-南山夜景-南大門 ...

我好鐘意shopping, 所以我用左成大半日響明洞打混. 除左去睇護膚品之外(平過香港, 仲好多贈品送), 我仲去睇衫睇飾品, 特別係街邊檔既飾物, 唔貴又唔怕響香港撞款. 明洞仲有好多食肆, 行到倦可以去食下冬甩, 飲下咖啡.

梨大我十幾年前去過, 感覺shopping無明洞咁好, 同埋唔係咁平(而家唔知會唔會平左).

民族村我覺得幾值得去睇, 我果次去佢有茶道示範, 唔駛錢有茶飲仲有糕點食, 又有得同著晒民族服裝既人影相~

我無去東大門, 去左南大門買手信, 不過唔係好多野買, 都係紫菜果d, 人蔘唔敢響果度買, 因為有人話係假既.

水晶宮

原帖由 阿早! 於 09-3-1 22:27 發表

我好鐘意shopping, 所以我用左成大半日響明洞打混. 除左去睇護膚品之外(平過香港, 仲好多贈品送), 我仲去睇衫睇飾品, 特別係街邊檔既飾物, 唔貴又唔怕響香港撞款. 明洞仲有好多食肆, 行到倦可以去食下冬甩, 飲下 ...

謝謝你d意見, 我唔係點用韓國d護膚品, 不過可能都會貪得意買d MASK返黎既....如果人蔘應該起邊度買最穩陣呢?

用戶要求終止服務

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 靚寶 於 09-3-2 10:01 發表

謝謝你d意見, 我唔係點用韓國d護膚品, 不過可能都會貪得意買d MASK返黎既....如果人蔘應該起邊度買最穩陣呢?

我記得好似有間國營人蔘專門店, 以前跟團一定會去. 因為我唔買人蔘, 所以無特別留意, 只係睇書話南大門果d地舖會賣假蔘.

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 cherry66hk 於 09-3-2 15:27 發表
SKINFOOD 同MISSHA有冇乜必買呀,比D意見呀

我無去skinfood. 去missha我買paper mask, 好平. 另外而家韓國大熱bb cream, missha同skinfood都有出, 我未用過, 不過好似唔錯.

可以參考以下link:
http://www.hkheadline.com/dailynews/content_su/2009/02/17/71420.asp

禁止訪問

別墅

推介官方旅遊網:http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/index.kto

推介樂園:首爾遊樂場(比樂天大及多小朋友機動Game)http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/SI/SI_CH_2_1_1_1.jsp?cid=332458

2008年尾去過(自由行),超正!冬天仲有雪橇場!

大宅

車程要幾耐?

原帖由 軒軒媽 於 09-3-3 13:09 發表
推介官方旅遊網:http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/index.kto

推介樂園:首爾遊樂場(比樂天大及多小朋友機動Game)http://big5chinese.visitkorea.or.kr/cht/SI/SI_CH_2_1_1_1.jsp?cid=332458

2008年尾去過 ...

水晶宮

終於都book都機票及酒店啦, 明洞真係爆哂, 宜家住東大門果邊....6日5夜機票連酒店每位成人$2490, ok嗎? 早機去, 晚機返, 東大門果間好似係新酒店, 舊年10月先開業....

好想問下有冇人曾在韓國買人蔘呢? 有冇野可以指教下? 因為想買人蔘!

男爵府

畀面勳章

回覆 # 的文章

你book幾時同邊間酒店,點解咁平?

水晶宮

原帖由 CP991 於 09-3-3 20:15 發表
你book幾時同邊間酒店,點解咁平?

我住的酒店是在東大門附近的ACACIA HOTEL, 31/3 朝早9點半機, 5/4 8點鐘夜機

我好似打錯左..$3420 未計稅

別墅

Seoul land - 可坐地鐵4號線大公園站下車,如在明洞出發約30mins車程,下車后可以步行約20mins或坐小火車約5mins到樂園, 沿途風景好靚!

原帖由 snoppy 於 09-3-3 17:35 發表
車程要幾耐?

大宅

軒軒媽

小火車你邊到坐? thanks.

原帖由 軒軒媽 於 09-3-4 13:19 發表
Seoul land - 可坐地鐵4號線大公園站下車,如在明洞出發約30mins車程,下車后可以步行約20mins或坐小火車約5mins到樂園, 沿途風景好靚!

水晶宮

plan左easter之後去, 不過仲未諗掂自由行定跟團, 大家可否比d意見, 我2大1小(4.5歲)
自己去怕唔識講, 又唔知去邊食野...

首頁
12345...16

尾頁

跳至