自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

人生無常,作為朋友,默默在旁支持鼓勵,也可多帶她和子女等去玩和吃吧!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

老公冇買保險咁大鑊?

大宅

或者你可以多啲陪下佢,帶下佢小朋友出去玩
If you never abandon,I will in life and death

公爵府

無限祝福你朋友一家!希望渡過難關。

大宅

kyliema2006 發表於 17-12-3 11:18
可以的話,定期做體檢,早些處理是預防;太遲才知,只能治療,到時還會影響全家的生活。
...

我就係怕自己有病,近排買了份人壽保障家人,即使死了,家人也不擔心錢。

侯爵府

Newtown123 發表於 17-12-3 10:52
朋友hku畢業, 畢業後第一份工就識咗而家嘅老公(當時係佢嘅上司), 老公係專業人士, 兩年後結咗婚就開始 ...

朋友老公冇買保險?呢d家庭之柱通常有買,如有買都頂到醫療費既。

珍珠宮

回覆樓主

朋友老公係專業人士
冇買任何保險?
冇其他親友可以幫手接送小朋友?

如果你朋友係hku,其實好難搵唔到工
有冇以前大學同學可以幫手撘路?

伯爵府

回覆樓主:

接多 d 小朋友出去玩, 幫得幾多得幾多, 或者幫妳朋友搵份兼職, 如果要返工, 幫手照顧下佢小朋友, 妳朋友有妳們這班朋友真幸福, 加油。

珍珠宮

回覆樓主:

好慘

子爵府

朋友hku畢業, 畢業後第一份工就識咗而家嘅老公(當時係佢嘅上司), 老公係專業人士, 兩年後結咗婚就開始 ...

考政府工。自己揹起頭家。
老公医療亦要面對現實
始終2子女仲有好多洗費。

大宅

KiNnK 發表於 17-12-3 11:19
其實你有冇諗過,你係B K咁樣公開朋友嘅情況,你朋友亦都有機會會見到,人哋見到會好難受㗎

多謝提醒, 唔好意思, 我忽略咗

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

KiNnK 發表於 17-12-3 11:19
其實你有冇諗過,你係B K咁樣公開朋友嘅情況,你朋友亦都有機會會見到,人哋見到會好難受㗎
我都係咁諗.

擔心還擔心, 想搵辦法還想搵辦法, 唔知d hku同小朋友年紀係咪真, 響網上咁仔細講人地家事背景, 當時人既朋友同佢家人都會估到呢個當時人係邊個, 反而係傷害朋友.

侯爵府

謝謝jm提醒

你地會唔會夾錢幫佢請工人?
一個人其實好難照到病人同細路

男爵府

回覆樓主:

人生無常,無人估到一直順境時,逆境幾時找上門。作為朋友唯有俾多d支持,聽佢傾訴,儘量幫忙。

我都識得一個醫院做既RN, 靚女,又叻,善良,老公又係RN,未到40歲,又係有惡性瘤係腹部,佢地無詳細講係邊個器官,出動到醫院教授級睇症,發現痛時已經去到不能做手術階段,依家係屋企寧養,知道後真係心酸,但命運真係不容我地自己安排。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

醫癌真係好睇財力... 醫療開支方面, 可以試下搵醫務社工.

除左西醫, 可以考慮睇中醫輔助, 不過佢問清楚可唔可以同時睇.

小朋友讀番本地學校,只係環境轉變, 外人睇係可惜, 好似天跌落黎咁, 但事實上慳得幾多得幾多, 同埋本地學校都有優點.

搵工方面你朋友可能自有打算. 佢想搵工先, 或繼續做ftm 去照顧老公先, 佢應該有自己既取向. 搵工方面, 你有工介紹可以試下, 否則要自己搵. ftm 要搵工唔易.... 有jm 建議考政府工, 我諗一邊私人公司同政府工一齊搵, 當考政府工一take pass 都要等一年半載至可以入職, 所以一開始重心去搵私人公司既工好d.

希望你朋友同佢老公可以捱過呢一關.

寶石宮

2023年兔年勳章

謝謝jm提醒

男爵府

回覆樓主:

所以買保險都要考慮可否自用或送禮。我早期買的危疾原來只保到65歲,真係把鬼。

珍珠宮

回覆樓主

家庭支柱真的要買危疾保險

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

首頁

尾頁

跳至