自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我都試過,唔肯用就話唔識用google map,係到亂行要我等佢亂行,教佢又唔聽,我有次頂唔順走左,佢鬧返我轉頭,話其他人都唔係咁,我答都廢時話佢知問題係邊簡直塞錢落佢袋,我叫佢慢慢行 同佢行街唔識路又係靠我,但又不斷講講講,做又唔係佢做又要彈

公爵府

回覆樓主:

做咗廿年朋友應該接受佢性格,妳朋友只係hea, 生活常識冇咁update, 唔係性格衰或態度差。有人去旅行係hea, 有人行程分秒必爭,只不過妳倆就係呢兩端。

朋友又唔係夫婦,最多下次唔同佢去,無必要絕交咁誇。年紀越大朋友越少,得一個多一個。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

bleeblee 發表於 17-12-7 08:23
上個星前同我朋友去完泰國返黎,佢有d蝦look野,包括:唔認路,亂走等。佢份人一向俾我感覺都係hea既,同埋 ...

純粹個人意見,先唔講你朋友,其實你自己都太過自我中心。首先,無論係朋友定夫妻關係,其實總係有依賴,每人都有強同弱既地步,出到外面當你顯示到你係強既一方時,佢就會相對上警覺性減少去依賴你,因此比你感覺到好hea. )以前我同一個朋友去旅行,我完全冇plan, 佢plan曬整個行程,但到旅行時所有搵路睇地圖做任何決定,都由我做,所以其實係各人都會有自己專長發揮既時候。
另外,你話佢連sim card都唔識,其實有時唔係唔知唔識,可能係對某樣野冇興趣就唔上心,但佢總會有佢叻既地方,唔識一樣野就唔等如佢係有問題。
至於你朋友,send whatsapp比你老公未免太小朋友,除非佢同你老公本身係好好朋友。其實咁大個人唔啱玩咪下次唔一齊去,講咩絕交實在太無謂。

是是但但    發表於 17-12-7 11:04
緣份的天空    發表於 17-12-7 10:51

男爵府

大sim轉細sim拎去電訊公司冇問題架 ,我也會.
google map 我也唔識用,我有問題

子爵府

回覆樓主:

其實你只係用咗一個為佢好既角度去提醒佢,但可能因為fd , 語氣重咗,你唔使唔開心。

但我開始覺得,無論幾fd, 甚至屋企人,咁大個人,有時真係唔話得,你估你話佢個d 野,佢自己唔知咩?但可能佢真係改唔到嘛。。。如果已勸過,講過,但都係咁,就算啦。。。

我諗佢真係好唔開心,不如send 個msg 俾佢話俾佢知你既諗法,但唔好迫佢

男爵府

金金人 發表於 17-12-7 08:51
其實你只係用咗一個為佢好既角度去提醒佢,但可能因為fd , 語氣重咗,你唔使唔開心。

但我開始覺得,無論 ...

多謝你呀

大宅

上個星前同我朋友去完泰國返黎,佢有d蝦look野,包括:唔認路,亂走等。佢份人一向俾我感覺都係hea既,同埋 ...

如果你係我朋友,我一定離開疏遠你!
咁自我中心嘅朋友,唔要都罷,洗鬼受你氣,你好叻咩!叻就住山頂坐直升機!咁就大把人就你!

子爵府

回覆樓主

打牌同旅行,友情大考驗

子爵府

回覆樓主

其實好多人都係咁, 佢地唔係hea,而係倚賴性強, 習慣左有別人幫, 佢地自己唔學因爲懶。 咁講真朋友堆一定有人強有人弱, 有可以一齊去旅行既朋友,去左一次唔夾既就只做本地朋友,無謂傷感情

珍珠宮

回覆樓主

我覺得唔啱key就冇下次,唔啱傾就少聯絡。

但人地既能力、性格、自理......唔方便從朋友身份去批評,佢只會覺得硬耳,說佢不是。佢幾廿年都係咁生活,好難憑你幾句話激勵到佢去改變。
忠言逆耳,佢係醒既唔會只生氣,會識爭氣。但俾我就慳返啖氣。
有d人唔洗人提,都會自我檢討、反思人生;有d人會虛心聽人勸、會嘗試改善;
有d係成世都唔識進步,影響人影響自己......

karenlyk    發表於 17-12-7 12:50

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

其實你係佢朋友你明佢份人係咁講說話就更加要小心...
有啲人可能對上網電腦嘢係白痴點學都唔識.... 又或者平
時有人會照顧到佢...所以佢點學都唔識......
如果你係想珍惜呢份友情..... 試下道歉!!

水晶宮

有睇樓主上次個post,睇埋樓主講到自己態度唔好,真心覺得樓主好難頂。

你朋友三十幾歲人,自己比錢去旅行,唔靠你開飯,唸住一班朋友旅行開心吓,點知比你地數佢呢樣果樣,連份工hea做所以比老闆話,都攞出來講。佢的自尊放係邊?呢d一場朋友關心你所以先話你的嘢,唔係個個接受。你試吓有人全方位咁批評你,你會唔會覺得係金石良言...

佢搵你老公講退group,就係嬲到唔想接觸你。睇你的口吻仲唔覺得自己唔啱,咁暫時唔好搵佢住,冷靜吓先。

伯爵府

回覆 bleeblee 的帖子

做朋友嘅嘢,順其自然啦.向佢道歉,之後嘅嘢睇緣份囉.
我都有個識咗30年嘅老朋友,
佢係一個好人嚟嘅,
但有d嘢係包容(可能佢都包容緊我)得太耐,
去到一個點,覺得自己開始嫌佢煩,
好多嘢係佢自己攞嚟.
我無鬧佢,只係疏遠佢啫.

公爵府

Jane1983 發表於 17-12-7 09:00
有睇樓主上次個post,睇埋樓主講到自己態度唔好,真心覺得樓主好難頂。

你朋友三十幾歲人,自己比錢去旅行 ...

樓主都好有控制狂feel

子爵府

識左一百年都係話.......比人兜口兜面話其實都好難落台.
照咁睇, 佢係啲能力比較弱既人,做FD既包容到就包容, 包容唔到就無下次 工作方面你唔好理咁多, 要炒係老闆既決定, 咁大個老闆想點就點, 何必揾第三者去傳達信息. 宜家你咁幫人教員工咪變左人地嬲多你一份.

我都同過朋友去旅行一肚氣返黎, 有時諗落佢都好慘, 能力唔好又要比朋友嫌棄, 心灰意冷架! 你朋友揾你老公講都係因為面對唔到你.

大宅

虎到金來勳章

我有幾個朋友都係咁,每次同佢地去旅行就好似湊女咁,有次帶其中一個去台灣玩,佢冇買上網卡(share 我張),但又經常自己唔出聲行左去,係亂咁行,見鋪頭就入,搞到我成日要四圍搵佢,怕佢盪失路會流落異鄉,佢地呢類人天生冇方向感,又唔識google maps,就算係香港約出來,每次食完飯都要送到佢去巴士站。
另一個好少少既朋友,至少會上下網,但一樣唔識睇Google map ,每次同佢出去我行前面帶路,佢全程後面邊玩手機邊跟住行,想去邊講一句,我就去排埋一日既行程,不過同得朋友出去旅行都預左會有磨合,所以近排我多數都會自己一個去就算。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

廿年朋友,無咗有啲可惜

子爵府

Jane1983 發表於 17-12-7 09:00

你朋友三十幾歲人,自己比錢去旅行 ...

Agree,樓主好唔通氣兼唔識做人。

男爵府

遇見晨曦 發表於 17-12-7 09:08
我有幾個朋友都係咁,每次同佢地去旅行就好似湊女咁,有次帶其中一個去台灣玩,佢冇買上網卡(share 我張 ...

You are so nice

大宅

回覆樓主

如果係我,我唔一定道歉,道歉分分鐘又要重提佢唔鐘意聽嘅事,搵佢食飯氹返。不過只要氹返,我就會唔再同佢去單獨旅行,過一過冷河先
既然可以做朋友咁多年,平常見面食飯相當無事,我會只揀最平常相處方式,件事淡左先要漫漫升溫。

首頁
12345...13

尾頁

跳至