自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

回覆樓主

入實入到既,但可能有人迫到單腳企喇。
只能說商場電梯慢。

珍珠宮

CYNL 發表於 17-12-11 12:36
入實入到既,但可能有人迫到單腳企喇。
只能說商場電梯慢。

定係人心急?

侯爵府

jennycc 發表於 17-12-11 12:23
最自私係行得走得去搭lift
真係有需要如輪椅、BB 車、老人家無得用

Agree 我哥哥係英國返嚟都覺得好奇怪。點解升降機唔係比輪椅同BB車優先用。嗰啲行得的人反而唔去搭扶手電梯,成日霸住升降機搞到輪椅同BB車冇得用。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 17-12-11 12:21
就是大家也無私地行入小小,讓你們最後也可以行入lift,既然別人已幫了你,何必還要話人呢?得饒人處且饒人 ...
就是了,得饒人處且饒人,唔好口講一套,做又另一套,結果原來繞返個圈話返你自己

tester5    發表於 17-12-11 13:12
kamjjj    發表於 17-12-11 12:48

珍珠宮

jennycc 發表於 17-12-11 12:23
最自私係行得走得去搭lift
真係有需要如輪椅、BB 車、老人家無得用
我見過有啲人衰到打輪椅尖,啲人行得走得嫁

伯爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

但我覺得你自私d

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

maomaofafa 發表於 17-12-11 12:42
Agree 我哥哥係英國返嚟都覺得好奇怪。點解升降機唔係比輪椅同BB車優先用。嗰啲行得的人反而唔去搭扶手電 ...
認同。
另一問題是很多商場停車場要搭𨋢才能去到。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

其實你有D衰多口,單打人在先,雖然你唔係話LIFT內的人,但人地唔知你話緊邊個,擾攘一輪已經比你入到,仲要有說話比人聽,你係唔滿意都留返之後先講啦

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

回覆 siupekkle 的帖子

其實要人地左閃右避去俾個位你...."唔該" 都要講句啦
而且有時有bb車或者細路...佢地細細粒...好多時d人睇唔到
都逼入去..
好難怪...裡面既人...有微言...
空間有限...要逼爆...好似日本番工時段咁先叫唔自私嗎?

大宅

pumpumpurin 發表於 17-12-11 12:24
回覆 siupekkle 的帖子

" lift內有BB車, 我們再請他們推入一點, 擾攘了一陣子, 終於我們迫進到電梯內 "

係呀……小朋友真的好慘
佢哋又唔識用手隔一隔。成程lift氣都透唔到

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主

自私既係你囉
按lift既女人好明顯覺得已經冇位,
所以就算開左門都拿拿聲按閂門啦,
你仲要厚住而面皮迫入去,
迫到入去仲要單單打打,
抵個爸爸鬧你
可能大陸人就會覺得人貼人冇問題,
但香港人中意有返啲空間囉

大宅

回覆樓主

樓主..呢度係bk, 一講到bb車就梗係辣着呢度啲阿媽...

我完全唔明你想講乜...其實只要大家迫少少就可以入多兩個人...就算再迫係lift入邊都冇1分鐘, 大家張就吓有乜問題

依家啲BB車大到坦克車咁一架BB車再加兩個父母就已經爆左大半㗎lift... 我又好唔明點解啲父母鍾意抱住個BB .BB車係吉嘅或者放滿其他雜物, 有時仲要BB車周圍掛晒一袋袋...咁點解唔收起架BB車先入lift ?咁又算唔算自私呢? 我都知道做父母唔容易...但係你哋都要諗下其他人...星期六日周街都係人嗰啲BB車真係阻住條街...

有人話有手有腳點解唔行樓梯或者搭其他escalator ...其實你地知唔知我好多商場落去停車場係淨係可以搭lift ... 你估我想同人迫㗎

啱啱上星期...我响lift 自己行埋啲等面可以多一兩個人入,有個推遲住架坦克車嘅老豆啤都我行...如果佢出聲我一定爆佢...不過好彩佢醒目冇出聲

我見過響食肆啲阿媽抱住個BB然後死都唔肯收起架BB車,仲要鬧啲侍應...其實湊住個BB係咪大晒?無人逼你生,我更加冇逼你生,咁點解要你要將你嘅方便建築喺我嘅不方便之上呢?

禁止訪問

公爵府

siupekkle 發表於 17-12-11 12:30
回覆 KiNnK 的帖子

最後我入到, 所以證明係有位, 但入面的人不願意讓位

你最後入到,唔代表本身入面真係有好多空間。加上你地又一定要入,咁唔騰空位置俾你地入都唔得啦。
既然人地已讓咗,你仲咁話人,俾我係果位爸爸都會唔高興!將心俾己,如果你係lift內已讓出位置,仲聽到人咁講,你會唔會唔開心?
其實你都好自私。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-12-11 12:43
就是了,得饒人處且饒人,唔好口講一套,做又另一套,結果原來繞返個圈話返你自己 ...

同意,不要浪費時間反駁、不反應,就可以了。明眼人一看,都會知,誰是誰非。
若有空時,看看這類話題,也頗有趣,有時罵人的像繞個圈在罵自己呢!

侯爵府

星期四見 發表於 17-12-11 12:58
咪就係~ 比有需要既人用先係正常。

大肚搭升降機也要小心
有些人死都要迫入來
甚至成個人壓着你個肚
我多數用背脊頂住佢哋
等佢唔好壓到我個肚

別墅

siupekkle 發表於 17-12-11 12:30
回覆 KiNnK 的帖子

最後我入到, 所以證明係有位, 但入面的人不願意讓位

你入到可能入面既人係尖住腳咁企比你入嫁,因為我試過,我係要單腳企,成個人彎晒身咁先比個果人迫到入黎

你覺得人地自私既同時你又何尚唔自私呢

伯爵府

pigmom123 發表於 17-12-11 12:54
樓主..呢度係bk, 一講到bb車就梗係辣着呢度啲阿媽...

我完全唔明你想講乜...其實只要大家迫少少就可以入多 ...
其實呢啲真係好經常發生...忍讓下一兩分鐘就可以..
有時就係當中一個人忍唔住要爆....先攪到咁多話題啫。

珍珠宮

繁忙時間搭地鐵, 點逼都一定逼到上車架,
但最慘係入面D人, 係你角度, 都係證明左車廂入面仲有位架wor

首頁
12345...10

尾頁

跳至