跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

洋房

I will have injection at the private doc...

別墅

BB而家3個月啦..請問可唔可以而家先打第一針架??

大宅

我個大女都係6個月先打第一針, 仲要唔按schedule打晒... 醫生話冇問題

複式洋房

我都係打算3個月先打架...因為上月剛打了五合一, 唔想一次打2枝又要食輪狀呢?問過醫生無問題

原帖由 catpet 於 09-3-4 23:54 發表
BB而家3個月啦..請問可唔可以而家先打第一針架??

別墅

thanks!!

洋房

回覆 # 的文章

聽講呢隻針可以2歲先打一支, 唔洗分4次打喎~唔知政府係邊隻呢?

男爵府

我之前想同囡囡去打, 我老公之後睇報紙知道可以免費打, 我地就諗住等, 佢仲話如果之前係C+打左, 之後既針唔可以免費打喎, 但都要等政府公佈

子爵府

16萬童免費打肺炎菌疫苗 - GOOD NEWS

(星島)3月4日 星期三 06:30

(綜合報道)財政預算案撥款近二億三千萬元,今年九月起為本港兩歲以下幼童免費注射肺炎鏈球菌疫苗,初步估計首年將有逾十六萬名幼童受惠,由於每名新生嬰兒每年需接受四劑疫苗,預計每年需要廿八萬劑疫苗,衞生署並會特別於周日時間,開放母嬰健康院,一次過為年中前出生的兒童補種疫苗。有兒科醫生表示,幼童接種能起八成保護作用,大大減低肺炎、腦膜炎風險。

本港目前本港只有一種已註冊的肺炎球菌結合疫苗,即「肺炎球菌結合疫苗」,可預防七種最常見的肺炎球菌血清型。港府將讓肺炎鏈球菌疫苗納入免疫接種計畫後,於今年七月一日或以後出生的嬰兒,分別於兩個月大、四個月大、六個大時,共需接種三劑標準基礎劑,後在十二個月至十五個月大時,則接種第四劑的加強劑。鑑於本港每年約有七萬名嬰兒出生,因此兒童免疫接種計畫每年需要約廿八萬劑。

於○七年九月一日至○九年六月三十日期間出生的兒童,則可於今年九月一日至二○一一年三月三十一日期間,於衞生署轄下母嬰健康院接受一次性補種,估計將有十二萬八千名兩歲以下幼童受惠,接種疫苗劑量約需二十萬至二十五萬劑。衞生署並會特別安排在非正常辦公時間,例如周日,開放各區母嬰健康院,一次過為接受補種幼童進行接種疫苗,以免影響母嬰健康院平日的正常運作,當局將會在稍後時間公布有關詳情。

兒科專科醫生楊超發表示,幼童接種肺炎鏈球菌後,將有八成保護作用,可大大減低因病毒感染而引發肺炎、中耳炎,甚至可致命的腦膜炎等。目前,在私家醫生注射肺炎鏈球菌疫苗,一劑約為五百至一千元,而幼童需於兩歲前注射四劑才能發揮免疫能力。

據醫管局二千年至○四年期間的化驗結果顯示,本港兩歲以下幼童的侵入性肺炎球菌疾病發病率,每年平均為每十萬人有七點七人,而根據多個已將肺炎鏈球菌疫苗納入免費接種的國家,包括美國、加拿大、英國、澳洲等,兒童因侵入性肺炎球菌疾病發病率,下降多達七成七。

http://hk.news.yahoo.com/article/090303/3/az25.html

禁止訪問

複式洋房

How much?

我問過蔡慧雄要 $700.

原帖由 joeywongmy 於 09-3-3 19:25 發表
我係大圍
梁偉基醫生

複式洋房

完全同意

原帖由 joeywongmy 於 09-3-5 13:14 發表

呢隻針要打4次架
仲係愈早打愈好(6個星期已可打)
因為愈早打先可以早d保障到bb

當然你可以到2歲先打
但係touch wood講句
2歲前bb有乜野事就恨錯難返勒 ...

已刪除用户

大宅

2歲先打個枝針係冇咁好,況且少少$都唔爭在啦。
我個醫生剩係叫我打e枝針,佢話咁多種針(包括5合1/6合1,最值得打都係e枝,其餘可以跟健康院,講真,唔通佢有$唔赚咩,可況佢又收得我平,我跟佢跟左over廿年啦。

禁止訪問

複式洋房

大埔周振軍呢個月$630

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

你意思only呢個月打先係呢個價錢??

咁之前幾錢架??

thanks~

原帖由 jonesjack 於 09-3-10 09:52 發表
大埔周振軍呢個月$630

大宅

原帖由 yubaby 於 09-3-5 12:04 發表
我之前想同囡囡去打, 我老公之後睇報紙知道可以免費打, 我地就諗住等, 佢仲話如果之前係C+打左, 之後既針唔可以免費打喎, 但都要等政府公佈

請問邊度可以搵到相關資料?

因為我 BB 已經打左第一針, 想知道之後o個 d 唔知可唔可以去返健康院打...

洋房

my baby also 打左,仲同一日打埋5合1,食埋輪狀添 when she was in 2 months old at clinia, it's more safe, right?

複式洋房

原帖由 sampcy 於 09-3-10 12:10 發表
你意思only呢個月打先係呢個價錢??

咁之前幾錢架??

thanks~

係呀,姑娘話呢個月做緊$630,否則$7xx,我唔記得左..

首頁

尾頁

跳至